Test: Nissan Qashqai (ohranja preverjene kakovosti)

Nissan, Testi, Top

Ko je leta 2007 na trg zapeljal prvi Qashqai je to pomenilo, da je Nissan iznašel nov segment in hitro smo ugotovili, da so zadeli v polno. Leta 2014 je nastopil čas za vpeljavo nove generacije.

Danes – štiri leta kasneje – je ta še vedno dovolj sveža in konkurenčna, da se zlahka primerja s tekmeci v natrpanem segmentu (C-SUV), s tem pa Qashqai ostaja eden najbolje prodajanih družinskih avtomobilov. Z razlogom.

Z osvežitvijo so vsi nivoji opreme doživeli nekaj sprememb, nova stopnja pa je Tekna+, ki smo jo s pomočjo testnega vozila preizkusili tokrat.

Qashqai je na področju dizajna lepo v koraku s trendi. Vizualno osvežena sta bila prednji in zadnji del vozila. Avtomobil je na prednji maski dobil nov logotip, nove dnevne LED žaromete ter opcijsko tudi Full-LED žaromete. Maska je v skladu s trenutno Nissanovo oblikovalsko vizijo črna, s slednjo pa se sklada tudi nov odbijač. Novi sta tudi meglenki. Osvežitev je, tudi s srebrnimi dodatki, prejel še zadnji odbijač. Nove so tudi zadnje luči. Nabor od 17 do 19-palčnih platišč je bil prav tako posodobljen. Novi Qashqai je na voljo v enajstih različnih barvah.

V notranjosti se Qashqai hvali z novimi sedeži, volanom ter okrasnimi elementi na vratih in armaturi. Opcijsko lahko kupci izberejo tudi Bose audio sistem. Izboljšana je bila še zvočna zatesnitev kabine. Ta sicer še vedno ni v rangu premijskih vozil, a je povsem solidna. Vrhunska je predvsem zvočna izolacija ropota dizelskega motorja, katerega v kabino slišimo bore malo.

Žal infotainment ni več med najmodernejšimi, saj se nekateri tekmeci lahko pohvalijo s precej bolj naprednimi sistemi kot Qashqai. Uporabniška izkušnja nekoliko šepa zaradi slabše odzivnosti, preprostosti, povezljivosti s pametnimi napravami ter vizualne dodelave sistema. Qashqai si je na tem področju malo “soroden” z Mazdinimi modeli – tudi tam nestrpno čakamo na korak naprej.

Kupci lahko glede na svoje potrebe izberejo bencinski ali dizelski motor, šeststopenjski ročni ali samodejni brezstopenjski menjalnik CVT XTronic ter dvo- ali štirikolesni pogon. Testni Qashqai je bil opremljen z 1.6-litrskim turbodizelskim motorjem dCi s 130 KM. Motor je relativno tih in nekoliko bolj uglajen od bratskega 1.5-litrskega dCi-ja. Hvaležen za uporabo je tudi kar se tiče same (ne)zahtevnosti vožnje ter ekonomičnosti. Na našem testnem krogu smo zabeležili končno porabo 6,0 l/100 km, kar je za vozilo teh mer in mase izvrsten rezultat.

Vozne lastnosti Qashqaija so povsem korektne in nekoliko “nagnjene” na stran udobja. Večjih posebnosti, ki bi ga distancirale od najbližjih konkurentov, ni.

Nove tehnologije, ki so odslej na voljo v Qashqaiju, so sistem za zaviranje v sili (ta z izboljšanim radarjem in kamero zdaj prepoznava tudi pešce), opozarjanje na prečni promet, avtomatično upravljanje žarometov, Stand still assist, sistem Pro pilot 1.0 (vožnja v zastojih, lane assist, radarski tempomat – pri samodejnem menjalniku delujejo vsi trije sistemi, pri ročnem zgolj lane assist).

Žal testni Qashqai ni bil opremljen z Nissanovim naprednim sistemom za pomoč pri vožnji ProPilotom. Sistem smo sicer bežno že preizkusili na drugem vozilu in zbrali močno pozitivne vtise. Sistem namreč zelo dobro upravlja z radarskim tempomatom (drži distanco) ter “lane assistom” (drži vozni pas). Po potrebi (če ni odziva voznika) Qashqai s pomočjo tega sistema tudi samodejno varno ustavi.

Najbolj prepoznaven in prodajan Nissanov model v svojem segmentu še vedno zaseda visok tržni delež. Nissan skuša svojega paradnega konja ohranjati konkurenčnega s stalnimi manjšimi posodobitvami ter tudi nižanjem cene. Qashqai tako ostaja preverjena izbira. Navduši s svojim udobjem in ekonomičnostjo, leta pa so ga nekoliko načela predvsem v notranjosti, kjer že nestrpno pričakujemo Nissanove nadaljnje korake. Če želite preverjeno in zanesljivo izbiro vas bo nedvomno prepričal.


Ključni podatki testnega vozila [Nissan Qashqai Tekna+ 1.6 dCi 4WD]:

Cenik
Motor: 1.598 ccm, turbodizelski, štirivaljni
Moč: 96 kW/130 KM (6.050 rpm)
Navor: 320 Nm (1.750 rpm)
Pogon: Štirikolesni
Menjalnik: Ročni, šeststopenjski
Končna hitrost: 190 km/h
Čas pospeška 0-100 km/h: 10,5 s
Izmerjena poraba na testu pri mešanem ciklu: 6,0 l/100 km
Prostornina prtljažnika: 430/1.585 l
Teža: 1.527 kg
Medosna razdalja: 2.646 mm

Končna ocena osebnega vtisa s preizkušanim vozilom: 8/10 ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️??

Prostornost in praktičnost: 10/10
Motor in menjalnik: 8/10
Vozne lastnosti: 7/10
Tehnologije: 7/10