Audijeva električna prihodnost

Aktualno, Zanimivosti

Audi bo na sejmu zabavne in uporabne elektronike CES (Consumer Electronics Show), ki bo od 6. do 10. januarja 2014 potekal v Las Vegasu (ZDA), javnosti predstavil osupljivo tehnološko študijo Audi Sport quattro laserlight concept. Študija spominja na klasični Sport quattro iz leta 1983.

Audi Sport quattro laserlight concept

Audi bo na sejmu zabavne in uporabne elektronike CES (Consumer Electronics Show), ki bo od 6. do 10. januarja 2014 potekal v Las Vegasu (ZDA), javnosti predstavil osupljivo tehnološko študijo Audi Sport quattro laserlight concept. Študija spominja na klasični Sport quattro iz leta 1983, obenem pa kaže pot v prihodnost z najsodobnejšimi Audijevimi tehno­logi­jami s področja priključnih (plug-in) hibridnih pogonov, upravljalnih elementov in prika­zovalnikov ter avtomobilskih luči.

Audi Sport quattro laserlight concept

Kupe, ki je evolucija študije Sport quattro concept, je lakiran v plazmatsko rdeči barvi in moč zgodovinskega Sport quattra združuje z emocionalno eleganco. Karoserijo ima čvrsto nameščeno na velikih kolesih. Previsa sta kratka, proporcionalna razmerja pa uravnoteženo športna: pri medosni razdalji 2.784 mm znaša dolžina 4.602 mm; s 1.964 mm je dvovratni model zelo širok in s 1.386 mm neobičajno nizek.

Z dvojnimi žarometi, ki so značilnost modelov quattro, predstavlja Audi prihodnost avtomobilskih luči: kombinacijo matričnih LED-žarometov in laserskih luči. V notran¬josti žarometov sta vidni po dve ploski, trapezasti telesi – zunanje z matričnimi LED-diodami in zaslonko ustvarja zasenčeno luč, notranje pa lasersko dolgo luč.

Audi Sport quattro laserlight concept

Tudi prostorno odmerjena notranjost vozila je v znamenju elegantne športnosti v temnih sivih odtenkih in jasno definiranih linij; dizajn in izbira materialov nazorno razkrivata Audijevo filozofijo lahke gradnje. Če minimalistično zasnovano armaturno ploščo gledamo od zgoraj, spominja na krilo jadralnega letala. Školjka iz CFRP tvori nosilno strukturo notranjosti in obenem služi kot predal v vratih. Notranjost Audija Sport quattro laserlight concept je v celoti osredotočena na voz¬nika. Večfunkcijski športni volan že nakazuje, kakšne bodo serijske športne rešitve v prihodnosti. Na njem sta dve tipki, s katerima voznik lahko vpliva na hibridni pogon, rdeč gumb sistema start-stop, tipka sistema za uravnavanje vozne dinamike Audi drive select in tipka “View” za krmiljenje Audijevega virtualnega kokpita. Na velikem TFT-zaslonu so vse pomembne informacije prikazane v visokoločljivost¬nem, tridimenzionalnem formatu; grafične prikaze izračunava najsodobnejši Tegra 30-procesor Audijevega partnerja Nvidia. Voznik lahko preklaplja med različnimi režimi. V režimu MMI prevladujejo prikazi, kot so navigacijska karta ali multimedijski seznami, pri klasičnem prikazu pa je v ospredju merilnik hitrosti.

Audi Sport quattro laserlight concept

Kot motor z notranjim zgorevanjem se uporablja štirilitrski V8 z biturbinskim pol¬nje¬njem; njegova moč znaša 412 kW (560 KM), navor pa 700 Nm. Sistem izklopa valjev (COD), ki pri delni obremenitvi motorja izklopi štiri valje, in sistem start-stop sta zaslu¬žna za izjemno učinkovitost mogočnega osemvaljnika. Med motorjem 4.0 TFSI in menjalnikom je vgrajen ploščat elektromotor, ki razvije moč 110 kW in navor 400 Nm. Pogonsko energijo črpa iz litij-ionske baterije, ki je nameščena zadaj in ima kapaciteto 14,1 kWh – kar zadošča za razdaljo 50 km na izključno električni pogon. Za napajanje se uporablja Audijeva stenska postaja, ki zagotavlja optimalno polnjenje baterije.