Audi v Le Mansu sprejeli z navdušenjem

Avtomobilizem, Šport

S tradicionalnim javnim tehničnim pregledom na trgu Place de la République se je začelo zadnje odštevanje do začetka 82. vzdržljivostne preizkušnje 24 ur Le Mansa, ki jo bo v soboto ob 15. uri po lokalnem času otvoril voznik formule 1 Fernando Alonso. Številni navdušenci in fotografi so tudi več ur napeto pričakovali raztovarjanje treh avtomobilov […]

S tradicionalnim javnim tehničnim pregledom na trgu Place de la République se je začelo zadnje odštevanje do začetka 82. vzdržljivostne preizkušnje 24 ur Le Mansa, ki jo bo v soboto ob 15. uri po lokalnem času otvoril voznik formule 1 Fernando Alonso. Številni navdušenci in fotografi so tudi več ur napeto pričakovali raztovarjanje treh avtomobilov Audi R18 e-tron quattro. Devet Audijevih voznikov in tudi Audijev direktor motošporta dr. Wolfgang Ullrich so razdelili nešteto avtogramov.

“Začetek letošnjega tedna v Le Mansu je bil čudovit,” je povedal dr. Ullrich. “Tukaj je preprosto mogoče čutiti navdušenje ljudi za to posebno dirko.”

“Vse je potekalo brez težav, naši trije avtomobili so brez pripomb prestali tehnični prevzem,” je razložil Chris Reinke, vodja oddelka LMP pri Audi Sport. “Dobro smo pripravljeni,” je še dodal.

“Vedno več proizvajalcev se ukvarja z izdelavo športnih avtomobilov, sedaj so dobri časi za vzdržljivostni motošport,” je povedal rekorder v zmagah v Le Mansu Tom Kristensen. “Tudi po tako velikem številu zmag imamo še vedno veliko spoštovanja do te dirke – a nobenega dvoma ni, da vozim za najboljšo ekipo na svetu.”

Od leta 1999 je Audi na 24 ur Le Mansa nastopil 15-krat in 12-krat zmagal ter se v najkrajšem času prebil takoj za Porsche na drugo mesto lestvice najboljših vseh časov na najslavnejši vzdržljivostni preizkušnji. Letos bosta obe najuspešnejši znamki prvič v zgodovini Le Mansa v boju za skupno zmago nastopili druga proti drugi. Audi je za vrnitev sestrske družbe v vzdržljivostni motošport posnel kratek film, v katerem Audi R18 e-tron quattro pelje po podeželski cesti od Ingolstadta do Stuttgarta in Porscheju prinese sporočilo “Welcome back” (slov. Dobrodošel nazaj). Posnetek si je na binkoštni konec tedna na portalu Youtube ogledalo več kot milijon obiskovalcev.

Tehnični prevzem pa ni ostal brez posledic za Filipa Albuquerqueja: novincu Le Mansa je med čakanjem na tradicionalno fotografiranje ekipe na glavo padla kamera enega od fotografov, zato se je Portugalec v vozniški tabor vrnil z buško na čelu.

V središču Le Mansa so se ovekovečili Loïc Duval, Tom Kristensen in Allan McNish, ki so kot lanski zmagovalci v spremstvu nove Miss Le Mansa, Sandre Desmaison, v ponedeljek zvečer slavnostno razkrili odtise svojih rok. Duval je pred enim tednom postal ponosni očka sina Martina. McNish po koncu svoje aktivne kariere prvič doživlja Le Mans v novi funkciji trenerja voznikov in ambasadorja znamke Audi Sport. Tom Kristensen pa bo prihajajoči konec tedna že 18. nastopil v Le Mansu in se potegoval za svojo deseto zmago na tej preizkušnji.

Audi Le Mans sprejem 1

Audijeva ekipa v spremstvu nove Miss Le Mansa, Sandre Desmaison

Trening in kvalifikacije bodo v Le Mansu potekali v sredo in četrtek. Dirka se začne v soboto ob 15. uri. Audi na spletni strani www.audi-motorsport.com omogoča brezplačen prenos v živo preko kamer, nameščenih v vseh treh dirkalnikih Audi R18 e-tron quattro.