Začetek proizvodnje novega AYGA na Češkem

Aktualno, Poslovno

Družba Toyota Peugeot Citroen Automobiles (TPCA) je v maju v proizvodnem obratu v češkem Kolinu, ki si ga delita Toyota in PSA, slavnostno odprla proizvodnjo nove Toyote AYGO. Tu že od leta 2005 proizvajajo Toyoto AYGO, Peugeot 108 in Citroën C1. Danes se je začela proizvodnja druge generacije Toyote AYGO in njenih vrstnikov iz koncerna PSA. […]

Družba Toyota Peugeot Citroen Automobiles (TPCA) je v maju v proizvodnem obratu v češkem Kolinu, ki si ga delita Toyota in PSA, slavnostno odprla proizvodnjo nove Toyote AYGO.

Tu že od leta 2005 proizvajajo Toyoto AYGO, Peugeot 108 in Citroën C1. Danes se je začela proizvodnja druge generacije Toyote AYGO in njenih vrstnikov iz koncerna PSA.

Proizvodnja novega kompaktnega mestnega avtomobila predstavlja novo poglavje v zgodbi družbe TPCA. Naložba v tri nove modele je stala več kot 6 milijard kron, z njo pa so ustvarili tudi 700 dodatnih delovnih mest.
Kent Koide, predsednik družbe TPCA: “Danes začenjamo novo poglavje zgodbe o TPCA. Prepričan sem, da bo enako uspešno kot prejšnje poglavje, v katerem smo izdelali skoraj 2,4 milijona kompaktnih mestnih avtomobilov visoke kakovosti. Povpraševanje po novem avtomobilu pričakujemo zlasti na svojih tradicionalnih trgih v Zahodni in Vzhodni Evropi.”

Toyota-na-ceskem

Trenutno s proizvodne linije TPCA dnevno zapelje približno 300 avtomobilov ozi-roma en avtomobil na vsakih 55 sekund. Že naslednji teden bodo to številko povečali na 700 avtomobilov dnevno, do začetka junija pa bodo presegli proizvodno zmogljivost 1000 avtomobilov na dan. V TPCA želijo letno izdelati več kot 210.000 vozil. Pri Toyoti predvidevajo, da bodo v letu 2015 prodali več kot 80.000 vozil in dosegli 6-odstotni tržni delež.
Novi AYGO je svojo svetovno premiero dočakal na ženevskem avtosalonu leta 2014. Pri vseh oblikovnih in tehničnih odločitvah glede Toyotinega novega pred-stavnika avtomobilskega segmenta A je pomembno vlogo odigrala zabava; od kultnega novega sprednjega dela v obliki črke ‘X’ do pestrih možnosti prilagajanja. Paleto modelov sestavljajo trije paketi opreme in tri posebne različice, ki jih bodo vsako leto posodobili.

Notranjost in zunanjost novega AYGA sta zasnovani tako, da omogočata zelo različne izvedbe. Več kot deset delov na vozilu je mogoče enostavno zamenjati z drugimi barvami ali izvedenkami v omejenem časovnem okviru in celo po več letih lastništva.