Audi pokazal laserske žaromete novega R8

Novosti

Audi je razkril žaromete novega R8 in s tem pokazal prve tehnične posebnosti tega športnega modela.  R8 ima vgrajene LED-žaromete, ki so opcijsko lahko kombinirani z laserskim modulom za dolge luči. Pravijo, da bo novi R8 med visokozmogljivimi športnimi avtomobili postavil nova merila, tudi na področju svetlobne tehnologije. Opcijsko je namreč lahko opremljen z Audijevim […]

Audi je razkril žaromete novega R8 in s tem pokazal prve tehnične posebnosti tega športnega modela.  R8 ima vgrajene LED-žaromete, ki so opcijsko lahko kombinirani z laserskim modulom za dolge luči.

Pravijo, da bo novi R8 med visokozmogljivimi športnimi avtomobili postavil nova merila, tudi na področju svetlobne tehnologije. Opcijsko je namreč lahko opremljen z Audijevim najnovejšim razvojnim dosežkom, laserskimi žarometi za dolge luči. Posebnost laserskih luči so zmogljive laserske diode, ki so iz zelo majhnega elementa sposobne ustvarjati veliko količino svetlobne energije. Zato imajo laserske dolge luči v primerjavi z LED-dolgimi lučmi skoraj dvakrat večji doseg.

R8-Audi-luci

V posameznem žarometu je vgrajen en laserski modul, ki vključuje štiri visoko­zmogljive laserske diode. V modulu se združijo štirje intenzivno modri laserski žarki. Fosforjev konvertor potem modro svetlobo pretvori v čisto belo svetlobo. Prepoznavni znak laserskih žarometov je moder svetlobni podpis. Novi R8 je v osnovi opremljen z LED-žarometi. Vse svetlobne funkcije so realizirane s po 37 svetlečimi diodami v posameznem žarometu.

Laserski žaromet za dolge luči je bil premierno predstavljen poleti 2014 v Audiju R8 LMX, posebni predserijski izdaji modela R8. Tik pred tem so ga uporabili v dirkalniku Audi R18 e‑tron quattro na 24-urni dirki v Le Mansu. Laserski žaromet je najnovejša serijska tehnologija iz dolge vrste svetilnih inovacij. Leta 2004 je Audi na tržišču prvič predstavil LED-tehnologijo, za dnevne luči modela Audi A8 L W12.