Združitev Oplove in Saabove tovarne

Aktualno

General Motors je konec prejšnjega tedna napovedal, da v sklopu prestrukturiranja svoje neprofitabilne evropske avtomobilske veje načrtuje združitev proizvodnje Oplove tovarne v nemškem Russelsheimu in Saabove tovarne v švedskem Trollhattanu. Po napovedih naj bi leta…

General Motors je konec prejšnjega tedna napovedal, da v sklopu prestrukturiranja svoje neprofitabilne evropske avtomobilske veje načrtuje združitev proizvodnje Oplove tovarne v nemškem Russelsheimu in Saabove tovarne v švedskem Trollhattanu.

Po napovedih naj bi leta 2008 iz iste tovarne prihajali naslednji generaciji opla vectre in saaba 9-3. Oplova predstavnica je poudarila, da združitev proizvodnje ne pomeni zaprtje ene izmed tovarn, in da tako za Oplovo tovarno ni bojazni. Sicer pa GM s podaljševanjem delovnega tedna in ukinjanjem nekaterih ugodnosti skuša znižati Oplove stroške dela, ki so 10 do 15 odstotkov višji kot pri ostalih nemških družbah. Sicer pa tovarna v Trollhattanu trenutno izkorišča 60 odstotkov svojih proizvodnih zmogljivosti, tovarna v Russelsheimu pa deluje le s polovično močjo. GM upa, da bo dosegel dogovore s sindikati obeh tovarn, ki so ob napovedani združitvi že zagrozili z določenimi ukrepi.