Zamuda pri gradnji tovarne na Slovaškem

Aktualno

Slovaški vladi do dogovorjenega roka konec avgusta ne bo uspelo zagotoviti vseh potrebnih zemljišč za začetek gradnje nove Kiine tovarne. Tako je korporacija Kia Motors za nekaj mesecev odložila gradnjo milijardo evrov vredne tovarne, kar…

Slovaški vladi do dogovorjenega roka konec avgusta ne bo uspelo zagotoviti vseh potrebnih zemljišč za začetek gradnje nove Kiine tovarne. Tako je korporacija Kia Motors za nekaj mesecev odložila gradnjo milijardo evrov vredne tovarne, kar je v petek povzročilo padec češke krone na najnižjo vrednost v zadnjih treh mesecih.

Razlog za zamudo je v tem, da nekateri lastniki zemljišč zahtevajo zanje več denarja, kot pa ga je pripravljena ponuditi vlada, slovaški minister za gospodarstvo, Pavol Rusko, pa je Kii že želel ponuditi drugo lokacijsko možnost. A Kia Motors se s tem ne strinja in verjame, da bo vladi do konca septembra uspelo zagotoviti manjkajoča zemljišča, zaradi zamude pa ne razmišljajo o zahtevi po odškodnini s strani slovaške države. Slovaška je do sedaj kupila 80 odstotkov zemljišč, potrebnih za gradnjo Kiine tovarne in 131 milijonov evrov vredne tovarne njenega dobavitelja Hyundai Mobis. Slovaška vlada bo jutri razpravljala o dveh možnostih, o razlastitvi ali o plačilu zahtevane višje cene lastnikom zemljišč. Vendar bi prva možnost projekt zavlekla za tri do devet mesecev, druga možnost pa bi verjetno povzročila proteste lastnikov, ki so svoja zemljišča že prodali po nižjih cenah.