Reli Spirit of Africa

Aktualno, Avtomobilizem, Šport

Spirit of Africa je tekmovanje, na katerem so zaradi izjemno težkega afriškega terena na preizkušnji tako veščine 4×4 terenske vožnje, kot tudi vozilo in seveda pnevmatike.

Spirit of Africa je tekmovanje, na katerem so zaradi izjemno težkega afriškega terena na preizkušnji tako veščine 4×4 terenske vožnje, kot tudi vozilo in seveda pnevmatike. Vozni park sodelujočih Volkswagnovih Amarokov na štirikolesni pogon so opremili izključno z Goodyearovimi trpežnimi pnevmatikami Wrangler.

Izločilna dirka letošnjega dogodka Spirit of Africa, katerega pokrovitelj je legendarni dirkač Sarel Daniel van der Merwe, (rojen 5. decembra 1946) večkratni prvak dirke South African Rally Drivers Champion, poteka na daljši in zahtevnejši progi kot prejšnja leta; 250 moštev se spopada z raznovrstnimi izzivi, med katerimi so hitrostne preizkušnje, vzvratna vožnja in tehnična vožnja po grobem terenu.

goodyear 2013

Na tem zahtevnem tekmovanju, ki vključuje tehnično vožnjo z avtomobili na štirikolesni pogon čez skale in po pesku, pa tudi vmesne hitre odseke, so se pnevmatike Goodyear Wrangler izkazale za nadvse mnogostranske in sploh so edine, ki sem jih pripravljen uporabiti,” je povedal Van der Merwe.

Te pnevmatike so prilagodljive, imajo globoko tekalno plast, odlikuje jih fantastičen oprijem, poleg tega pa imajo tako zasnovo in zgradbo, da so kos tudi skrajnim razmeram, zato jim popolnoma zaupam,” je pojasnil.

Trenutno potekajo izločilne dirke v rezervatu Kondowe blizu mesta Tzaneen v provinci Limpopo. Van der Merwe je izkoristil, kar tam tako velikodušno ponuja mati narava, in začrtal progo, ki predstavlja doslej najtežji izziv.

20 moštev, ki se bo skozi izločilne dirke prebilo z najboljšimi rezultati, bo šlo naprej v finale, ki bo letos v Južni Namibiji. Peščena podlaga bo poskrbela za nadvse zahrbtne razmere, na srečo tekmovalcev pa ni pnevmatike, ki bi se lahko v pesku kosala z Goodyearovimi Wrangler.

Tekmovanja za nagrado Spirit of Africa Trophy letos potekajo že devetič in za naslednje leto se na veliko načrtuje praznovanje desete obletnice ­– Van der Merwe obljublja nekaj prav posebnega.