25. ekskluzivni avtomobilski koledar ALPRA

Aktualno, Top

S svojo edinstveno zgodbo so si koledarji ALPRA DESIGN prislužili tudi mesto na razstavi presežkov slovenske avtomobilske industrije »Future mobility«, ki poteka v stavbi GZS v Ljubljani.

Avgusta 1994 se je na Koroškem pričela pisati posebna avtomobilsko-umetniška zgodba, ki se nadaljuje še po četrt stoletja. Predstavljamo vam 25. ekskluzivni avtomobilsko-oblikovalski koledar ALPRA DESIGN, s katerim se zaključuje četrt stoletja zorenja in napredka ter pridobivanja zveste zbirateljske publike. Več si prosim poglejte na povezavi:  Obširnejša predstavitev na spletu

S svojo edinstveno zgodbo so si koledarji ALPRA DESIGN prislužili tudi mesto na razstavi presežkov slovenske avtomobilske industrije »Future mobility«, ki poteka v stavbi GZS v Ljubljani.

“Leta 1994, ko sem bil še mlad dijak in sem ustvaril prvi koledar ALPRA DESIGN, si nisem mislil, da bom četrt stoletja kasneje podpisoval jubilejne izvode. Ampak Korošci smo znani po vztrajnosti in to je očitno tudi v moji krvi. Koledarji za leto 2019 torej zaključujejo prvih 25 let napredka in zorenja ter pridobivanja zveste zbirateljske publike. Večina kupcev je namreč zvestih že vsaj 15 let,” je izjavil Aleksander Praper, avtor koledarja.

Naklada 888 izvodov nakazuje željo, da se ta tradicija nadaljuje proti neskončnosti, kar bi zaznamovala “podrta” osmica.

Kakšna je torej tematika jubilejnega 25. koledarja?

Aleksander: “Vsekakor usklajena z mojimi pogledi na avtomobile. Nisem pristaš pretiravanj z gubami, prelomi, luknjami. Veliko mi pomeni skladnost in logika linij. Prav tako izredno rad vozim. Ko se usedem v avto, nastavim primerno glasbo in to je vse. Če sem sam in vozim hitro je tudi radio izklopljen, ker rad slišim dober zvok motorja. Zato mi današnji trend avtomobilizma postaja tuj, saj zame bistvo avtomobila niso aplikacije, digitalni ekrani in preobilje informacij, ki vozniku odvračajo pozornost in mu potem življenje rešujejo asistenčni sistemi. Tako ali tako smo že preveč ujeti v digitalizacijo in virtualni svet, zato v avtu raje uživam v svobodi, opazovanju narave, občutkih, zvoku motorja, glasbi ter v pogovorih s sopotniki.”

… in nadaljuje: “Posledično tokratna izdaja koledarja ALPRA DESIGN ni »eksplozija« digitalnih efektov in barv, ki bi na prvi pogled impresionirali opazovalca ter preglasili videz same oblike. Ne! Namesto tega koledar za leto 2019 na preprosto nazoren način prikazuje vozila, ki so videti kot avtomobili bližnje prihodnosti in ne amorfni potujoči računalniki. Njihove oblike na klasičen način združujejo obline in robove v skladno celoto, brez pretiravanj. Posplošeno bi takšno tematiko lahko označil kot “svetla eleganca”.

Več si prosim poglejte na povezavi:  Obširnejša predstavitev na spletu