10 utrinkov slovenskega avtošporta v oktobru 2015

Avtomobilizem, GHD, KHD, Reli, Slovenija, Šport, Top

Sezona 2015 slovenskih državnih prvenstev v avtošportu je s koncem meseca oktobra zaključena. Kdo so zmagovalci in kdo poraženci? Zmagovalce pač lahko objektivno opredelimo s seštevkom točk. Poražencev pa ni. Zakaj? Tudi tisti, ki so bili nekoliko počasnejši, ali pa imeli letos nekaj manj sreče, si z obzirom na naklonjenost slovenskega okolja do avtošporta, zaslužijo […]

Sezona 2015 slovenskih državnih prvenstev v avtošportu je s koncem meseca oktobra zaključena. Kdo so zmagovalci in kdo poraženci? Zmagovalce pač lahko objektivno opredelimo s seštevkom točk. Poražencev pa ni. Zakaj? Tudi tisti, ki so bili nekoliko počasnejši, ali pa imeli letos nekaj manj sreče, si z obzirom na naklonjenost slovenskega okolja do avtošporta, zaslužijo naziv “zmagovalci”. Pa vendar, poglejmo, kdo so bili tisti, ki so v mesecu oktobru poskrbeli za tekmovalne presežke, ali pa za to, da gledalci ob tekmovalnih progah niso ostali ravnodušni!

1. Darko Peljhan in Tina Lazar v domačem kraju slovenskega relija sedla na prestol

Za Peljhana je to šesti, za Lazarjevo pa prvi naslov

Za Peljhana je to šesti, za Lazarjevo pa prvi naslov

V velikem slogu, z zmago, sta si Darko Peljhan in njegova sovoznica Tina Lazar privozila naslova državnih prvakov. Lazarjeva je tako osvojila svoj prvi naslov med sovozniki, obenem pa ob tako izkušenem vozniku nabrala tudi nemalo dragocenih izkušenj. Za legendo slovenskega relija, Peljhana, pa je to že šesti naslov državnega prvaka, s čimer je najuspešnejši voznik v slovenskem državnem prvenstvu od njegove premierne sezone, 1992. Zanimiv je tudi podatek, da je svoj prvi in letošnji naslov osvojil v razmaku kar 22 let! Letos je DP odločila konstantnost, saj je Peljhan prav na vsakem reliju na štartu imel objektivno gledano hitrejše tekmece, ki pa jih so jih pokopale, bodisi lastne napake, ali pa tehnika.

2. Odločilna točka za naslov Bubniča

Milan Bubnič je drugič v karieri osvojil naslov v GHD

Milan Bubnič je drugič v karieri osvojil naslov v GHD

V Čedadu se je zaključilo tudi slovensko državno prvenstvo v gorsko-hitrostnih dirkah. Razplet pač ne bi mogel biti bolj tesen, saj je Milan Bubnič naslov osvojil le s točko prednosti pred Petrom Marcem, ki je na vrhu razpredelnice vztrajal vse od dirke na Gorjancih. Ni pa zadnja dirka bila posebej dramatična, saj Bubnič s svojo Lancio v ostalih dirkalnikih slovenskih dirkačev ni imel nikakršne konkurence. Veseli  predvsem to, da se je Bubnič na zadnjih letošnjih dirkah uvrščal povsem ob bok najhitrejšim Avstrijcem!

3. Zmaga Slovenije v razvrstitvi narodov pokala Mitropa

Zmago je z odličnim zadnjim nastopom v Nemčiji zagotovil Tim Novak

Zmago je z odličnim zadnjim nastopom v Nemčiji zagotovil Tim Novak

Poročamo lahko tudi v “ekipnem” slovenskem uspehu. Tim Novak, Aleks Humar in Grega Pemrl so Sloveniji privozili zmago v letošnjem Mitropa pokalu narodov, s čimer so ponovili dosežek iz leta 2012!

4. Peljhan je pot do naslova tlakoval na Hrvaškem

Peljan si je na Croatia Rallyju zmago privozil ob Jaki Cevcu

Peljan si je na Croatia Rallyju zmago privozil ob Jaki Cevcu

Darko Peljhan si je naslov državnega prvaka praktično zagotovil že na reliju Croatia (v Idriji je imel nalogo doseči najmanj četrto mesto). S sovoznikom Jako Cevcem sta si na najpomembnejšem hrvaškem reliju ob zmagi za DP privozila tudi tretje mesto v skupni razvrstitvi. Njegova prednost pred relijem Idrija pa je bila predvsem posledica odstopa njegovega največjega letošnjega rivala, Roka Turka, ki s Peugeotom 208 T16 ni uspel zaključiti niti enega tekmovalnega dne.

5. Tim Novak na stopničkah v Nemčiji

Novak in Ocvirk sta na 3-Städte Rallyju osvojila skupno 10. mesto

Novak in Ocvirk sta na 3-Städte Rallyju osvojila skupno 10. mesto

Tim Novak in Uroš Ocvirk sta se s Škodo Fabio R2 udeležila zadnjega letošnjega relija za pokal Mitropa. Na hitrem nemškem reliju 3-Städte, kjer je nastopilo kar 113 posadk, sta osvojila odlično 10. mesto v skupni razvrstitvi relija in 5. mesto v pokalu Mitropa, s čimer sta se v skupnem seštevku tega pokala povzpela na tretje!

6. Peljhan in Cevc neustavljiva tudi na makadamu

Reli Val d'Orcia je potekal v sklopu makadamskega pokala Raceday

Reli Val d’Orcia je potekal v sklopu makadamskega pokala Raceday

Darko Peljhan in njegov sovoznik Jaka Cevc sta se odlično odrezala na makadamskem reliju Val d’Orcia v Italiji. Člana Dirkalnega društva R in AŠD Novo mesto sta na reliju, ki je med drugim štel za pokal Raceday, zasedla skupno 9. mesto in zmagala med dirkalniki skupine N, oz. ožje N4!

7. All-Star Twingov poskrbel za šov v Italiji

Neumorna ekipa Lema Racing že kuje načrte za prihodnjo sezono

Neumorna ekipa Lema Racing že kuje načrte za prihodnjo sezono

V okolici Benetk se je v preteklem vikendu odvijala dirka Germanol Adria Race pokala, pod okriljem Lema Racinga. Dirko imenovano »All Star« so zaznamovali številni tesni boji, prav za vsa mesta. Na dirki so nastopili aktualni in malo starejši prvaki krožnih dirk Slovenije in Italije. Da je obe dirki (spet) dobil Avbelj, je pač nesmiselno poudarjati. Bolj zanimivo je to, da je na dirkah nastopila tudi Italijanska voznica Alessandra Brena … 🙂

8. Domen Agnič in Anja Verbič z M3 poskrbela za akcijo v Idriji

Tako kot se za ta avtomobil spodobi, sta Domen Agnič in Anja Verbič skrbela za navdušenje gledalcev ob progi z atraktivnimi drsenji. Če v avtomobilu s pogonom na zadnji par koles ne uživaš, pač ni prav dosti smisla, da z njim tekmuješ … Pri tej posadki v to ne gre dvomiti!

9. “Crash” Franci Božič-Kristjan Prelaz

Oktober je k sreči minil brez večjih nesreč. Brez njih pa vseeno ni šlo. Eno izmed njih so snemalci uspeli ujeti. Zanjo je na idrijskem reliju poskrbela posadka “Frenky” Božič in Kristjan Prelaz v Suzukiju Swiftu.

10. Pogačar “weight reduction” 🙂


Tilen Pogačar, ki s svojim Golfom I. generacije uspešno nastopa na gorskih dirkah, je na dirki v Čedadu izbral svojevrsten način, kako se znebiti odvečne teže na dirkalniku. Ogledate si ga lahko v posnetku, o smiselnosti posnemanja pa presodite sami … 🙂

Sezone 2015 je konec le kar se tiče državnih prvenstev, sicer pa nekateri dirkači obljubljajo še nekatere nastope v tujini. Novembra bo denimo na vrsti, s slovenske strani tradicionalno dobro obiskani, reli Poreč ter dirka “Nagrada Alianza” na dirkališču Grobnik. Odvijale pa se bodo tudi nekatere druge prireditve. O nastopih slovenskih dirkačev, bomo seveda še naprej intenzivno poročali!