Dirkalnik: Opel Astra TCR

Avtomobilizem

Opel je odlično izkoristil predstavitev mednarodnega prvenstva TCR (Touring Car Racing) na dirkališču Jules Tacheny v belgijskem Mettetu, za predstavitev svojega novega dirkalnika namenjenega privatnim moštvom. Predstavljena Opel Astra TCR združuje ultramoderne dirkaške tehnologije z najvišjo stopnjo varnosti, ob sočasnem, čim manjšem odstopanju od serijsko izdelanega avtomobila. Oplovim moštvom omogoča brez večjih tehničnih prilagoditev nastop […]

Opel je odlično izkoristil predstavitev mednarodnega prvenstva TCR (Touring Car Racing) na dirkališču Jules Tacheny v belgijskem Mettetu, za predstavitev svojega novega dirkalnika namenjenega privatnim moštvom.

Predstavljena Opel Astra TCR združuje ultramoderne dirkaške tehnologije z najvišjo stopnjo varnosti, ob sočasnem, čim manjšem odstopanju od serijsko izdelanega avtomobila. Oplovim moštvom omogoča brez večjih tehničnih prilagoditev nastop na kratkih in vztrajnostnih dirkah, kot je dirka 24-ur Nürburgringa.

Dirkaško petvratno Astro poganja izjemno učinkovit dvolitrski bencinski motor s turbinskim polnilnikom, največjo močjo 330 KM in največjim navorom 420 Nm. Velike zmogljivosti so dosežene in uravnovešene s konceptom »Balance of Performace«. Z njim ima vozilo z maso 1200 kilogramov zadovoljivo moč in navor, ki se prenašata na prvi kolesni par preko sekvenčnega, šeststopenjskega dirkaškega menjalnika in prestavljanjem na volanskem obroču. Vrhunski oprijem zagotavlja kovinska sklopka z dvema sintranima diskoma. Samodejni sistem dvojnega odpiranja sklopke zagotavlja stabilnost ob prestavljanju navzdol. Suvereno, dirkaško ostro zaviranje zagotavljajo zavore s premerom kolutov 378 mm in čeljustmi s šestimi zavornimi bati spredaj ter zadnje zavore s premerom kolutov 265 mm in dvema batoma v zavornih čeljustih. Voznik lahko razmerje moči delovanja med zadnjimi in sprednjimi zavorami uravnava neposredno izza volana.

2015-10-15_Astra_TCR-3

Podvozje je nastavljivo v vseh elementih in opremljeno z ultramoderno tehnologijo blaženja. Učinkovit aerodinamičen sistem sestavljata nastavljiva sprednji in zadnji spojler. Zaradi obvladovanja stroškov sta za vse dirkalnike serije TCR enaka. Elektronska pomagala, kot sta zavorni dodatek ABS in elektronski program stabilnosti ESP, nista dovoljena.

Da bi moštvom zagotovili dolgoletno uporabo Astre TCR, brez večjih tehničnih prilagoditev, je dirkalnik že danes pripravljen in opremljen skladno s predpisi mednarodne avtomobilske federacije FIA, ki bodo stopili v veljavo leta 2017, vključno s 100-litrsko posodo za gorivo.

Oplovo sodelovanje v dirkaški seriji turnih avtomobilov (Touring Car Racing) je nadaljevanje dolgoročne in uspešne tradicije udejstvovanja v turnih avtomobilsko športnih prvenstvih. Tekmovanje samostojnih, neodvisnih ekip in voznikov je namreč vedno predstavljalo ključni steber Oplovega udejstvovanja v avtomobilskemu športu, v številnih evropskih državah. Samostojni tekmovalci in moštva že dolgo nastopajo v družbi tovarniških voznikov v prvenstvih kot je DTM (Deutsche Tourenwagen Masters), oziroma državnih prvenstvih, kot je STW (Super Tourenwagen Cup). Tudi zato zasnova prvenstva TCR perfektno sovpada z dirkaško filozofijo znamke. Dirkalniki, vidno povezani s serijskimi avtomobili, so moštvom z neodvisnimi dirkači na voljo po dostopnih cenah. Dirkaška serija TCR je namreč skladna s pričakovanji in potrebami številnih tekmovalnih moštev.

Prav zato je TCR pravšnja platforma za predstavitev novega, množično prodajanega Oplovega avtomobila v dirkaškem okolju, na trgih, kjer potekajo tekmovanja. Različna državna prvenstva, med katere sodi seveda tudi nemško prvenstvo ADAC TCR, pod nadzorom in vodenjem dolgoletnega Oplovega partnerja ADAC in evropsko prvenstvo, namreč omogočajo dokazovanje Oplovih dirkaških kupcev in njihovih moštev na vznemirljiv in odmeven način. Tristopenjska zasnova, državnih in celinskih prvenstev, ob globalni dirkaški seriji TCR zagotavlja, da lahko moštva tekmujejo z enakim dirkalnikom na različnih koncih sveta.

Astra TCR je bila razvita v tesnem sodelovanju z Oplovim dolgoletnim partnerjem Kissling Motorsport iz Bad Münstereifela. Končne nastavitve dirkalnika bodo opravili na testiranjih konec oktobra. Konec februarja prihodnje leto bo izbranim privatnim moštvom predanih omejeno število prvih Opel Aster TCR.

Za dirkalnike, pripravljene za tekmovanje, bo potrebno odšteti 95.000 evrov (brez davka).