10 utrinkov slovenskega avtošporta v juliju 2015

Avtomobilizem, GHD, KHD, Reli, Šport

Če ste si julija namesto obiskov dirk privoščili zaslužen dopust, smo za vas pripravili pregled (najzanimivejšega) dogajanja, ki ste ga na ta način morda izpustili. 1. Leteča Aleks Humar in Florjan Rus Aleks Humar in Florjan Rus sta v velikem slogu dobila zadnji reli slovenskega državnega prvenstva pred dolgim poletnim premorom, ki bo trajal vse […]

Če ste si julija namesto obiskov dirk privoščili zaslužen dopust, smo za vas pripravili pregled (najzanimivejšega) dogajanja, ki ste ga na ta način morda izpustili.

1. Leteča Aleks Humar in Florjan Rus

Humar-Rus

“Jump maybe …”

Aleks Humar in Florjan Rus sta v velikem slogu dobila zadnji reli slovenskega državnega prvenstva pred dolgim poletnim premorom, ki bo trajal vse do septembrskega relija Nova Gorica. V Železnikih, ki gostijo (po našem mnenju) enega trenutno najperspektivnejših slovenskih relijev, se je zmagovalcema najbolj približala naveza Turk-Kacin. 2/2 lahko rečemo tudi, ko govorimo o udeležbah na zmagovalnem odru Železnikov za Janija Trčka in Vilija Ošlaja. *Še posnetek Humarjevega nevarnega skoka – sovoznik Florjan Rus ni bil preveč navdušen …

2. Dvoboj stotink

Mrak, Mlinar

Fantastičen dvoboj Mrak-Mlinar se je razpletel v korist slednjega

Najzanimivejši dvoboj peklensko vroče sobote na reliju Železniki 2015 je pripadel dvojici Martin Mlinar in Jan Mrak. Mlada dirkača z Idrijskega sta v enakih dirkalnikih bila boj do zadnjega metra relija. Po 94 dirkaških kilometrih je razlika med njima znašala vsega 2,9 sekunde. Za razliko od relija Maribor, kjer je bil uspešnejši Mrak, je dvoboj tokrat pripadel Mlinarju. Noro!

*Celoten povzetek relija Železniki 2015 je dostopen TUKAJ.

3. Lancia “strupenjača” 4 stotinke od zmage na GHD Čabar

Milan Bubnič

Milan Bubnič je v Čabru postavil najhitrejši čas posamezne vožnje

Osem slovenskih tekmovalcev se je udeležilo gorske dirke Čabar na Hrvaškem. Med vsemi nastopajočimi je bil najhitrejši večkratni slovenski državni prvak, Milan Bubnič z legendarno Lancio, a mu je nekoliko bolj zadržana prva nedeljska vožnja speljala zmago. Madžar Istvan Kavecz v strupenem BMW-ju je bil hitrejši za pičle 4 stotinke. Dobri obeti za GHD Lučine!

4. Pik škorpijona in jajce v vetrobranskem steklu Humarja nista ustavila

Humar-Rus Casentino

Humar-Rus, tretje mesto na reliju Casentino

Do tretjega mesta v pokalu Renault Clio R3T je na reliju Casentino v Italiji posadko Humar-Rus spodbujala velika množica “rally fanov”. Na žalost pa se je med njimi znašel tudi neskončen idiot, ki je Humarju in zmagovalcu razreda, Luci Rosettiju skušal uničiti dirko z metanjem jajc v njuna dirkalnika. Ni mu uspelo – tako kot tudi ne škorpijonu, ki se je prikradel v Humarjevo dirkaško nogavico …

5. Kako je Blanki uspelo usmeriti Roka mimo vseh bolgarskih lukenj

Turk bolgarija

P. S.: Videi Roka in Blanke so verjetno najhitrejša pot do obvladovanja idrijskega narečja 🙂

Razvadili smo se že z odličnimi posnetki, ki nam jih po vsakem odpeljanem reliju servira ekipa Roka Turka. Tokrat se je le-ta mudila v Bogariji. Obilo užitka ob ogledu videa!

6. Patrik Zajelšnik na stopničkah v Glasbachu

Le Miloš Beneš in Fausto Bormolini sta bila hitrejša od Zajelšnika

Le Miloš Beneš in Fausto Bormolini sta bila tokrat hitrejša od Zajelšnika

Fantastične predstave na gorsko-hitrostnih dirkah po Evropi letos uprizarja Patrik Zajelšnik. Tokrat se je lotil tekmecev na dirki za evropsko prvenstvo – Glasbachrennen v Nemčiji. Skupno se je uvrstil na tretje mesto, medtem ko v svojem razredu prototipov ni imel prave konkurence. Za seboj je pustil denimo tudi Luksemburžana Davida Hauserja v tovarniškem Wolfu. Prilagamo še video z dirke.

7. Boštjan ” Mr. 5 in a row” Avbelj

11742674_10207306884541320_7051740092940063558_n

Težko si je predstavljati, kaj bi lahko ustavilo Avblja na poti k naslovu prvaka Twingo pokala

Lahko bi ga poimenovali tudi “Mr. Twingo Cup”. Avbelj je na prvih petih dirkah, tudi prvi salzburški, tekmecem pustil le drobtinice. Najbrž je že v procesu nakupa druge vitrine za trofeje …

8. Matthias Lodi prekinja monotonost

Matthias Lodi

Salzburg, 2. dirka: 1. Lodi, 2. Avbelj, 3. Glazer

Pa vendar se je zgodilo. Le kdo bi bil lahko tisti, ki je prekinil niz Boštjana Avblja? Matthias Lodi, prvak Lema Grande Punto pokala izpred dveh sezon, se glasi odgovor. Njun dvoboj na drugi salzburški dirki je bil izredno zanimiv.

9. Pešović po nesreči končal v bolnišnici

Ostanki Pešovićevega BMW-ja

Ostanki Pešovićevega BMW-ja

Srbski dirkač Rudi Pešović, ki letos tekmuje tudi v okviru slovenskega državnega prvenstva, je v kvalifikacijah za prvo dirko na Salzburgringu doživel hudo nesrečo. Potem, ko se je na mokri progi zavrtel, sta vanj naletela dva tekmovalca avstrijskega pokala Mitsubishi Colt. Nesreča je sprožila številne polemike, ki so rezultirale celo v podpisih peticije, da bi morali tekmovalci v “močnejših” in “šibkejših” dirkalnikih kvalifikacije voziti ločeno zaradi prevelike gneče na progi.

10. Urbančič – “save of the month”

"Don't cut, Anže!"

“Don’t cut, Anže!”

Anže Urbančič je bil najhitrejši Slovenec na dirkališču Salzburgring. Med lovljenjem tisočink je poskusil progi odgrizniti tudi kakšen centimeter preveč. Mehanikom Leme Racinga je prihranil kar nekaj ur dela s svojim odličnim manevrom. Ogledate si ga lahko TUKAJ.

To in še več se je v slovenskem avtošportu dogajalo v mesecu juliju. Že avgusta gremo na nove zmage z GHD Lučine, KHD Most in KHD Slovakiaring, spremljali pa bomo tudi vse slovenske nastope na dirkah v tujini. Pa naj še kdo reče, da se nič ne dogaja!