10 utrinkov slovenskega avtošporta v avgustu 2015

Avtomobilizem, GHD, KHD, Reli, Slovenija, Šport, WRC

Avgustovski pregled najpomembnejšega, kar se je zgodilo v slovenskem avtošportu. V ospredju so bili predvsem zaključek državnega prvenstva v krožno-hitrostnih dirkah, dve odlični gorsko-hitrostni dirki ter nastopi naših dirkačev na relijih v tujini. 1. Tim Novak in Uroš Ocvirk, prva Slovenca na reliju za WRC po šestih letih Tim Novak in Uroš Ocvirk sta se […]

Slovakiaring

Avgustovski pregled najpomembnejšega, kar se je zgodilo v slovenskem avtošportu. V ospredju so bili predvsem zaključek državnega prvenstva v krožno-hitrostnih dirkah, dve odlični gorsko-hitrostni dirki ter nastopi naših dirkačev na relijih v tujini.

1. Tim Novak in Uroš Ocvirk, prva Slovenca na reliju za WRC po šestih letih

Tim Novak

Tim Novak in Uroš Ocvirk sta si na nemškem reliju nabrala kar nekaj izkušenj

Tim Novak in Uroš Ocvirk sta se lotila zahtevnega izziva – nastopa na reliju za WRC. Žal se jima ni izšlo po načrtih – najprej jima je ponagajala tehnična okvara, kasneje pa sta doživela še nesrečo. Čeprav bi nastop lahko označili za vse prej kot uspešen, pa sta nabrala veliko dragocenih izkušenj in dosegala dobre čase. Da pa je Tim Novak eden najbolj nadarjenih voznikov v Evropi nima smisla posebej poudarjati …

2. Nov dvojček Avblja za vse, kar se je letos dalo osvojiti

Boštjan Avbelj

Avbelj bo v prihodnji sezoni očitno moral stopničko višje

Avbelj je že na češkem dirkališču most osvojil naslov državnega in pokalnega prvaka v Germanol Adria Twingo pokalu. Na Češkem sotekmovalcem ponovno ni prepustil niti točke, zadnjo zmago pa dodal še na dirkališču Slovakiaring. V sezoni 2015 je na desetih dirkah zabeležil osem zmag in dve drugi mesti.

3. Gruenfeld tretji zmagovalec v celotni zgodovini Twingo pokala

Tom Gruenfeld

Prva zmaga za Gruenfelda

Če je bil Matthias Lodi prvi, ki je uspel premagati Avblja, je to do konca sezone uspelo še Tomu Gruenfeldu. Na predzadnji dirki v letu 2015 (na Slovakiaringu) je dirkač, ki spada še med “mladince”, z zrelo vožnjo izkoristil težave tekmecev in s tem poskrbel, da je bila sezona še nekoliko bolj zanimiva.

4. Rekordna GHD Lučine 2015

Federico Liber

Federico Liber, novi rekorder GHD Lučine

2:03,98 je čas, v katerem je človek na štirih kolesih do sedaj najhitreje prepotoval 4,3 kilometre dolgo razdaljo po cesti od Todraža proti Lučinam. To je uspelo Italijanu Federicu Liberju. Da lahko vikend v Lučinah označimo za rekorden, je poskrbel še Švicar Ronnie Bratschi, ki je z Mitsubishijem skupine E1 postavil nov rekord za turne avtomobile.

5. Andrej “Mr. 3 in a row” Prelc

Andrej Prelc

Andrej Prelc naslednjo sezono verjetno ne bo napadal četrtega naslova v div. 1

Andrej Prelc je po tem, ko je prvi naslov osvojil še v tesnem troboju z Gregorjem Jurakom in Danielejem Tranijem, že dve sezoni brez prave konkurence v diviziji 1 na gorskih dirkah. Tretji zaporedni naslov si je zagotovil že dve dirki pred koncem. Primorski dirkač je dejal, da si za naslednjo sezono želi prestopa v močnejši dirkalnik, ali pa se bo lotil relija.

6. Dvojni avgustovski pik Lancie “strupenjače”

Milan Bubnič

Milan Bubnič je z navito Lancio letos konkurenčen tudi hitrim Avstrijcem

Čeprav je Bubnič v Ilirski Bistrici dejal, da mu je najpomembnejše, da čim bolje pripravi svoj dirkalnik, pa ne gre spregledati, da je z dvema zmagama (Lučine in Ilirska Bistrica) postal tudi resen konkurent za naslov državnega prvaka. S svojo legendarno Lancio, ki je letos konkurenčna celo avstrijski “smetani”, se je pred zadnjima dirkama prebil na drugo mesto skupne razvrstitve – za vodilnim Petrom Marcem zaostaja 13 točk.

7. Faggiolija odslej vsi gledajo v hrbet

Simone Faggioli

Faggiolija odslej v hrbet gleda tudi legendarni Francoz, Lionel Regal

Če sta Faggioli in pred šestimi leti tragično preminuli Lionel Regal do letos še stala z ramo ob rami na vrhu lestvice najuspešnejših bistriških dirkačev, je z novo zmago Italijan postavil letvico še nekoliko višje. Če se bo dirkač “z drugega planeta” (kot ga je poimenoval Fausto Bormolini) še vračal v Bistrico, bo tudi številka 4 verjetno kmalu preteklost.

8. Naveza Novak-Čar uspešna v Avstriji …

Aljoša Novak

Glede na dobre čase, so bile take fotografije prej izjema kot pravilo …

Aljoša Novak in Matej Čar sta se izkazala na reliju Weiz v Avstriji, kjer sta na dolgem in zelo zahtevnem reliju osvojila peto mesto v skupni razvrstitvi. Aljoša je po reliju povedal, da je zaradi “sekanja” ovinkov dirkačev pred njim, pridobil tudi precej izkušenj z vožnjo po makadamu.

9. … Humar-Rus, Premr-Ošlaj pa v Italiji

Grega Premrl

Če iščete odlično zastopan reli, ki je obenem blizu Slovenije, je odgovor Rally del Friuli Venezia Giulia, ali po domače Alpi Orientali

Medtem, ko je državni prvak, Aleks Humar v Italiji ponovno obračunaval z Luco Rosettijem in mu tokrat prišel že zelo blizu, je Grega Premrl ponovno skušal ujeti tekmovalno formo. Tudi njemu je (tokrat z “nadomestnim” sovoznikom Vilijem Ošlajem) uspelo. Pred njim so v njegovi kategoriji reli zaključili le omenjena šampiona v Renault Cliih R3T in Norvežan, ki se udeležuje tudi relijev za svetovno prvenstvo, Ole Christian Veiby (Citroen DS3 R3T).

10. Slovo od “KHD sezone 2015”

Slovakiaring

Šušlja se, da bi lahko naši dirkači na Slovaškem dosegli še za odtenek boljše rezultate. Zakaj, nismo izvedeli …

Kot to že po tradiciji velja za vse dirke v tem delu Evrope, so bili v ospredju dirk v okviru vikenda DP na Slovakiaringu tudi tovrstni prizori. Po fotografijah na socialnih omrežjih sodeč, so bili z njimi precej zaposleni tudi naši dirkači. 🙂

To in še več se je v slovenskem avtošportu dogajalo v mesecu avgustu. Septembra se sezona nadaljuje z relijem Nova Gorica, GHD Buzet in avtokrosom! Spremljali bomo seveda tudi vse slovenske nastope na dirkah v tujini.