10 milijonov Toyotinih vozil v Evropi

Zanimivosti, Zgodovina

Težko si je predstavljati tako veliko številko, a če bi vse te avtomobile parkirali drugega za drugim, bi z njimi obkrožili svet. Prvi korak proti mejniku, ki ga praznuje Toyota, so naredili davnega leta 1971, ko je Corolla postala prvi Toyotin model, ki so ga proizvajali v Evropi. Sestavljali so jo na Portugalskem, kamor so […]

Težko si je predstavljati tako veliko številko, a če bi vse te avtomobile parkirali drugega za drugim, bi z njimi obkrožili svet.

Prvi korak proti mejniku, ki ga praznuje Toyota, so naredili davnega leta 1971, ko je Corolla postala prvi Toyotin model, ki so ga proizvajali v Evropi. Sestavljali so jo na Portugalskem, kamor so z Japonske pošiljali dele. V tovarni Salvador Caetano še danes izdelujejo vozila (trenutno je to model Land Cruiser 70, namenjen izvozu v Južno Afriko), toda danes je Toyotino poslovanje precej bolj obširno, saj imamo v sedmih evropskih državah šest tovarn vozil in tri tovarne motorjev.

V njih proizvajajo vse najbolje prodajane modele: kompaktni Yaris v Franciji, limuzinski in karavanski različici Aurisa in Avensisa v Združenem kraljestvu in večnamenski Verso MPV ter limuzinsko Corollo v Turčiji. Mestni AYGO prihaja iz Slovaške kot del skupnega projekta s skupino PSA (ki ima pod svojim okriljem znamki Citroën in Peugeot), še vzhodneje, v tovarni Toyota Motor Russia v Sankt Peterburgu, izdelujejo limuzino Camry. Bencinske, dizelske in hibridne motorje ter ročne menjalnike izdelujejo v Združenem kraljestvu in na Poljskem.

Prišli so do točke, kjer so skoraj tri od štirih novih v Evropi prodanih Toyotinih vozil, izdelana v Evropi.

Zdravo prodajno razmerje lokalno izdelanih avtomobilov bo še ugodnejše, saj bodo novi Toyotin križanec C-HR letos začeli proizvajati v tovarni Toyota Motor Manufacturing v Turčiji, novi športni terenec RAV4 pa bo poleti zapeljal s proizvodnih linij v Sankt Peterburgu.

Z naložbo v evropsko proizvodnjo velikega obsega so začeli leta 1992 s postavitvijo tovarn motorjev in avtomobilov v Združenem kraljestvu. Na začetku so tam izdelovali model Carina E (črka E je označevala Evropo), limuzino srednjega razreda, ki je bila predhodnica današnjega Avensisa. Ta prvi avtomobil zasluženo zavzema častno mesto v trenutni paleti Toyotinih modelov, ki so na ogled na sedežu družbe Toyota Motor Europe v Bruslju v času praznovanja mejnika desetih milijonov vozil.

Eden večjih razvojnih korakov v našem proizvodnem programu je bila vzpostavitev evropske proizvodnje hibridnih vozil. Začelo se je s hibridnim Aurisom v Burnastonu v Združenem kraljestvu, temu pa je sledil hibridni Yaris v francoskem Valenciennesu. Toyota C-HR bo naznanila začetek proizvodnje hibridov v Turčiji, kamor bodo iz tovarne v Deesidu v Združenem kraljestvu dobavljali motorje.

Do danes so v evropsko proizvodnjo vložili več kot devet milijard evrov in ustvarili na tisoče delovnih mest. Okrog 20.000 ljudi v Evropi je neposredno zaposlenih pri Toyoti. Ti zasedajo različne položaje na oddelkih za raziskave in razvoj, prodajo in trženje, nabavo ter okoljevarstvo.

Tako zunanjost kot notranjost današnjih modelov Yaris, Auris in Avensis so oblikovali v svojem oblikovalskem studiu ED2 na jugu Francije, za natančne vozne lastnosti pa je poskrbela ekipa v tehničnem središču v Belgiji. Samo v lanskem letu so v Evropi izdelali 660.000 Toyotinih vozil.

Povzeto po: http://blog.toyota.eu/your-toyota/built-in-europe-10-million-toyotas-and-counting/