Nova zakonodaja bo spremenila nakupne odločitve glede pnevmatik

Aktualno, Zanimivosti

Samo leto dni je še do tedaj, ko bo moralo biti na milijone pnevmatik po celi Evropi opremljenih z nalepko velikosti 7,5 x 11 cm, ki bo označevala njihovo zmogljivost na treh področjih. Že sedaj Goodyear Dunlop, eden vodilnih proizvajalcev pnevmatik v…

Samo leto dni je še do tedaj, ko bo moralo biti na milijone pnevmatik po celi Evropi opremljenih z nalepko velikosti 7,5 x 11 cm, ki bo označevala njihovo zmogljivost na treh področjih.

 
2ACA3194-09F4-11E1-BD65-5B1B66B94067Goodyear Dunlop pa denimo že sedaj opravlja ocenjevanje preko 10.000 različnih tipov in dimenzij pnevmatik za osebna in tovorna vozila v skladu z novo EU zakonodajo. Podjetje je pričelo tudi z osveščanjem o novi zakonodaji, in sicer na nedavnem dogodku Dnevi varnosti v cestnem prometu v Luxembourgu je pojasnilo pomen novega označevanja pnevmatik, hkrati pa se zavezalo, da bo tudi v prihodnje zagotovilo ustrezno informiranje tako končnih potrošnikov kot tudi strokovnjakov na vseh boljših maloprodajnih mestih. 
 
Od novembra 2012 pnevmatike v EU z nalepkami
 
Skladno z novo zakonodajo EU bo od 1. novembra 2012 označevanje obvezno za vse potniške, lahke tovorne in tovorne pnevmatike, izdelane od 1. julija 2012 dalje. Tako bodo potrošniki pri prodajalcih lahko opazili, da je vse več pnevmatik opremljeno s standardno nalepko, na katerih bodo podatki o treh ključnih lastnostih pnevmatike:
– o kotalnem uporu (ki vpliva na porabo goriva vozila in na okolje)
– oprijemu na mokri podlagi (ki ponazarja varnost pnevmatike) in
– zunanjem kotalnem hrupu (ki se prav tako nanaša na okolje).
 
Vsem pnevmatikam za osebna vozila, lahka tovorna vozila in tovornjake, izdelanim po 1. juliju 2012, bodo morali biti ob prodaji priloženi navedeni podatki o zmogljivosti, vse pnevmatike za osebna in lahka tovorna vozila pa bodo morala dobesedno nositi nalepko.
 
V omenjenemu podjetju so prepričani, da se bo zanimanje za pnevmatike s tem povečalo in da se bodo potrošniki in prevozniki ob nakupu pnevmatik bolj osredotočali na njihovo zmogljivost. Jean-Pierre Jeusette, glavni direktor Inovacijskega centra podjetja Goodyear v Luxembourgu, je dodal: “Dokažemo lahko, da razlika med potniškimi pnevmatikami razreda A in razreda G lahko pomeni v življenjski dobi pnevmatik prihranek 300 evrov in 18 metrov razlike v zavorni poti. Želimo, da bi potrošniki, prevozniki in drugi kupci pnevmatik razumeli, kako pomembne so pnevmatike za varnost na cesti, in da jih bo nova označba na pnevmatiki usmerjala k varnejšim in okolju bolj prijaznim pnevmatikam ter jim dala možnost, da se o nakupu odločajo bolje obveščeni.”
 
Postopke certifikacije pnevmatik opravljajo proizvajalci 
 
Vsak tip in dimenzijo pnevmatike bodo morali proizvajalci pnevmatik oceniti, preizkusiti in overiti. V posamezne razrede na novi oznaki EU bodo pnevmatike razvrščali proizvajalci sami, s samocertifikacijo. Tako je recimo sedaj v podjetju Goodyear Dunlop trenutno več kot 270 testnih voznikov, inženirjev in tehnikov za preskušanje polno zaposlenih z zbiranjem podatkov o več kot 10.000 različnih tipih in dimenzijah pnevmatik za osebna in tovorna vozila, pri čemer upoštevajo metodologijo preskušanja, ki so jo odobrili v EU. 
 
Jean-Pierre Jeusette je dodal: “Velik proizvajalec pnevmatik, kakršen je Goodyear Dunlop, ki je leta 2010 v Evropi, na Srednjem vzhodu in v Afriki prodal več kot 70 milijonov pnevmatik, mora certificirati na tisoče različnih tipov in dimenzij pnevmatik, na milijone pa opremiti z nalepkami. Že tako preprosta stvar, kot je lepljenje majhnih nalepk na pnevmatike, močno vpliva na proizvodni proces in logistiko, saj pogosto zahteva velike investicije v nove stroje, opremo in nadgradnjo informacijskih sistemov. Prepričani smo, da bomo za vse potrebne procese za uvedbo  oznake pravočasno poskrbeli. Verjamemo tudi, da bo potrošnikom, prevoznikom in vsem kupcem pnevmatik oznaka EU na pnevmatiki v prid in jih bo usmerjala k pnevmatikam, ki so varnejše in omogočajo boljši izkoristek goriva, kar lahko samo pozitivno vpliva na Evropsko skupnost in njene prebivalce.”
 
Goodyear Dunlop napoveduje spremembe nakupnih navad pnevmatik
Nova oznaka EU na pnevmatiki bo prinesla spremembe v načinu prodaje in kupovanja pnevmatik. “Pozornost bo usmerjena na pomembnost vloge, ki jo pnevmatike igrajo na področju varnosti v cestnem prometu, in na prednosti, ki jih s svojo kakovostjo prinašajo vrhunske blagovne znamke. Proizvajalci, kot je Goodyear Dunlop, bodo s svojimi izdelki visoke kakovosti z novim označevanjem zagotovo pridobili, saj omogoča dostop do objektivnih in primerljivih podatkov o pomembnih lastnostih pnevmatik,” je povedal Arthur de Bok, predsednik Goodyear Dunlop EMEA.
 
O pnevmatikah pa lahko pričnete temo tudi na našem forumu Avtomobilizem in F1>>