Zmagovalci izbora Poslovni avto leta 2013

Aktualno, Zanimivosti

V četrtek so v očarljivem, čeprav deževnem, okolju gradu Otočec razglasili letošnje zmagovalce izbora Poslovni avto leta (PAL). Zmagovalci izbora: Mali službeni avto leta – renault clio, Službeni avto leta – volkswagen golf, Poslovni avto leta – mazda6 in Managerski avto leta – BMW serije 7.

V četrtek so v očarljivem, čeprav deževnem, okolju gradu Otočec razglasili letošnje zmagovalce izbora Poslovni avto leta (PAL).

Zmagovalci izbora:

Mali službeni avto leta – Renault Clio

Službeni avto leta – Volkswagen Golf

Poslovni avto leta – Mazda6

Managerski avto leta – BMW serije 7

Na dogodek je kljub slabemu vremenu prišlo prek 250 gostov iz avtomobilske in drugih panog, dogodek je vodila izkušena Bernarda Žarn, popestril pa ga je Vasil Hadžimanov band, prepoznavni beograjski jazz pianist in skladatelj.

pal 2013Sklepni dogodek je strnil leto dni preizkušanja in ocenjevanja okoli 60 avtomobilov izbora PAL, ki ga organizirajo Finance, skoraj dva meseca glasovanja med 20 finalisti, po pet v vsaki kategoriji, in še ocenjevanja sedmih uglednih slovenskih menedžerjev, ki so konec aprila na cestah do Vranskega in še na poligonu centra varne vožnje AMZS Vransko preizkušali peterico najbolj imenitnih menedžerskih avtov – Lexusa GS, Jaguarja XF, BMW serije 6 gran coupe, BMW serije 7 in Mercedes-Benza razreda E.

Stroški so bili najpomembnejše merilo v nižjih kategorijah, v višjih pa so najbolj cenili tehniko in vozne lastnosti, tudi izpuste ogljikovega dioksida – torej odgovornost managerskih limuzin do okolja.

Pri bralcih štejeta ugled, dobro delo trgovcev

Rezultati glasovanja bralcev so bili pričakovani, največ točk so dobili najbolj prepoznavni in ugledni avtomobili, katerih distributerji in trgovci že dolga leta vlagajo v trg in servisno mrežo.

Tretja, najzahtevnejša žirija

Zadnja žirija, sedem uglednih direktorjev podjetij v Sloveniji pa je limuzine najvišjega razreda ocenjevalo z najbolj zahtevnimi očmi, saj so sami uporabniki avtomobilov v tem razredu. Najbolj so cenili varnost, tehniko, udobje in užitke v vožnji, ki jih limuzine s cenami od 50 do dobrih sto tisoč evrov morajo ponujati v izobilju.

Clio

Rezultat preglednega in natančnega ocenjevanja dveh oziroma treh žirij so letošnji zmagovalci izbora. V malem službenem razredu je kipec odnesel renault clio, najbolj prepoznavno ime tega razreda in tudi tehnično odličen avto. Novinarji Financ so na prvo mesto vmestili Peugeot 208 zaradi najsodobnejše zasnove, lahke gradnje, teoretično in realno varčnih motorjev.

Golf na službenem prestolu

Razred višje v službenem razredu ni bilo dvoma, Golf je pobral 40 odstotkov glasov bralcev, preostanek so si razdelili drugi štirje finalisti. Pri novinarski žiriji je Golf dosegel le tretje mesto, predvsem zaradi visoke cene. A prvo mesto pri bralcih mu je zagotovilo največje število točk in zmago pred odlično in dostopno Toyoto Auris in inovativnim Fordovim malim enoprostorcem B-maxom.

Novinarji Financ so na prvo mesto postavili Auris, na dogodku so predstavili: Japonec ponuja zelo solidno tehniko, veliko prostora in varnosti ter udobje v razrednem vrhu – vse to za skromno ceno. Varčni hibrid stane toliko kot tekmeci s šibkejšimi dizli, dizelski Auris pa toliko kot bencinski tekmeci.

Mazda6 kot prvi japonski poslovni avto leta

mazda6 pal 2013V poslovnem razredu so bralci na prvo mesto umestili Volkswagna CC, novinarji pa so mu zaradi visoke cene prisodili peto mesto. Na vrhu se je nato vnel boj med praktično in dostopno Octavio in poslovno limuzino ter karavanom poslovnega formata, Mazdo6. Bralci so več glasov namenili prepoznavni Škodi, ki si je na trgu ustvarila ugled prostornega, zanesljivega in dostopnega avta, ki že skoraj dosega mere in ugled poslovnih tekmecev. Novinarje Financ pa je bolj prepričala Mazda6, ki za majhno doplačilo ponuja prave lastnosti poslovne limuzine in karavana, od odlične, učinkovite in uglajene tehnike do lahke gradnje in imenitne potniške kabine.

BMW 7 spet do managerske krone

V managerskem razredu pa se je zgodil preobrat. BMW serije 6 gran coupe in serije 7 sta se po novinarskem ocenjevanju iz ozadja pririnila prav v ospredje. Navdušila sta bralce, še bolj pa menedžerje, ki so ob ocenjevanju pozabili na visoki ceni BMW in se osredotočili predvsem na odlične lastnosti obeh prestižnežev. Mercedes-Benza razreda E pa so kljub najboljšemu razmerju med ceno, tehniko, varnostjo in voznimi lastnostmi potisnili v ozadje. S prednostjo dveh točk pred Mercedes-Benzom si je kipec za managerski avto leta tako znova, po letu 2009, prislužil BMW serije 7.

Novinarji Financ so na prvo mesto postavili razred E; na dogodku so povedali, da ima Mercedesova limuzina najboljši paket varnosti, udobno in zanesljivo podvozje in resnično bogato ponudbo učinkovitih motorjev.

Glasovi in ocene novinarjev Financ, bralcev Financ in menedžerske žirije:

Rezultati izbora Poslovni avto leta 2013

       
   

Število točk

MANAGERSKI AVTO LETA

Število glasov bralcev

Novinarji

Bralci

Menedžerji

Skupaj

BMW serije 7

1628

4

12

8

24

Mercedes-Benz razreda E

1528

12

8

2

22

BMW serije 6 gran coupe

1420

2

6

12

20

Lexus GS

905

6

4

6

16

Jaguar XF

789

8

2

4

14

           
   

 

 

POSLOVNI AVTO LETA

Število glasov bralcev

Novinarji

Bralci

Skupaj

 

Mazda6

1429

12

6

18

 

Škoda Octavia

1753

8

8

16

 

Volkswagen CC

2032

2

12

14

 

Honda CR-V

550

4

4

8

 

Toyota Rav4

506

6

2

8

 
           
   

 

 

SLUŽBENI AVTO LETA

Število glasov bralcev

Novinarji

Bralci

Skupaj

 

Volkswagen golf

2425

6

12

18

 

Toyota Auris

885

12

4

16

 

Ford B-max

1044

8

6

14

 

Škoda Rapid

1260

2

8

10

 

Kia cee’d

656

4

2

6

 
           
   

 

 

MALI SLUŽBENI AVTO LETA

Število glasov bralcev

Novinarji

Bralci

Skupaj

 

Renault Clio

2522

8

12

20

 

Peugeot 208

1086

12

6

18

 

Ford Fiesta

1143

6

8

14

 

Škoda Citigo

818

4

4

8

 

Hyundai i20

701

2

2

4