VW začel proizvodnjo novega Golfa GTI

Aktualno

Legenda se vrača: prvi serijski Golf GTI nove generacije je že zapeljal z montažne linije v Volkswagnovi tovarni v Wolfsburgu. To je štirivratni GTI Performance, lakiran v tornado rdeči barvi in opremljen s športnimi sedeži s klasičnim karirastim vzorcem. Poganja ga 2,0-litrski bencinski motor z direktnim vbrizgavanjem goriva (TSI), ki razvije moč 169 kW (230 […]

Legenda se vrača: prvi serijski Golf GTI nove generacije je že zapeljal z montažne linije v Volkswagnovi tovarni v Wolfsburgu. To je štirivratni GTI Performance, lakiran v tornado rdeči barvi in opremljen s športnimi sedeži s klasičnim karirastim vzorcem. Poganja ga 2,0-litrski bencinski motor z direktnim vbrizgavanjem goriva (TSI), ki razvije moč 169 kW (230 KM). 

Novi GTI se je svetovni javnosti premierno predstavil v začetku marca na avtomobilskem salonu v Ženevi. Kljub temu, da se vozilo v marsičem razlikuje od osnovnega modela, v Volkswagnovi tovarni v Wolfsburgu že v začetni fazi načrtujejo visoke proizvodne kvote. “GTI je doslej najbolj športen član velike Golfove družine, ki jo izdelujemo v Wolfsburgu. Za proizvodno ekipo je najpomembnejši cilj, tudi pri novem modelu ohranjati visoko raven kakovosti. Prepričan sem, da bo GTI tako kot njegov predhodnik iz Wolfsburga zelo uspešen,” je ob začetku proizvodnje dejal vodja tovarne Siegfried Fiebig. Član tovarniškega sveta Jürgen Hildebrandt je dodal: “Novi GTI bo pomagal zapolniti proizvodne zmogljivosti tovarne, s svojo športnostjo pa bo okrepil tudi javno podobo znamke Volkswagen.”

 vw golf gti 2013

GTI se je od prve generacije iz leta 1976 razvil v Volkswagnov najuspešnejši športni model. Do sedaj je bilo izdelanih približno dva milijona vozil (brez Kitajske).

Novi GTI odlikujejo izboljšane vozne zmogljivosti. Golf GTI Performance, ki ga poganja motor z močjo 169 kW (230 KM), pospeši od 0 do 100 km/h v 6,4 sekunde in doseže največjo hitrost 250 km/h. Hkrati pa se lahko pohvali z manjšo porabo goriva. Po zaslugi sistema start-stop, lahke gradnje in različnih drugih izboljšav porabi 18 odstotkov manj goriva kot predhodnik.

Novi Golf GTI je mogoče pri nas naročiti od začetka aprila, zanj pa je potrebno odšteti od 25.695 evrov naprej.