Volkswagen srečanje ob Vrbskem jezeru 2016

Zanimivosti, Zgodovina

4. maja je potekalo 35. srečanje ob Vrbskem jezeru. Pri tem se je na deset tisoče ljubiteljev GTI-jev v slikoviti Ribnici na južni obali Vrbskega jezera udeležilo velike zabave ob 40. rojstnem dnevu kultnega športnika. Volkswagen je na festival pripeljal vseh sedem generacij Golfa GTI in novi Golf GTI Clubsport1.  GTI je kratica, ki je že […]

4. maja je potekalo 35. srečanje ob Vrbskem jezeru. Pri tem se je na deset tisoče ljubiteljev GTI-jev v slikoviti Ribnici na južni obali Vrbskega jezera udeležilo velike zabave ob 40. rojstnem dnevu kultnega športnika. Volkswagen je na festival pripeljal vseh sedem generacij Golfa GTI in novi Golf GTI Clubsport1. 

GTI je kratica, ki je že 40 let osnovno merilo Volkswagnovih kompaktnih športnih avtomobilov. Golf GTI. Na tržišče je prišel leta 1976 in z njim je športna vožnja postala dostopna širokemu krogu kupcev. Imel je svojstveno opremo, ki je kmalu postala prepoznavni znak modelov GTI: prožen motor, neposredno krmiljenje, odzivno podvozje, majhno maso, ekspresiven dizajn, menjalnik z glavo prestavne ročice v obliki žogice za golf, rdečo črto na mreži hladilnika in športne sedeže s škotskim karo vzorcem. Njegov razvoj je bil tajna misija. Cilj je bila izdelava 5.000 vozil.

A skupno število vseh izdelanih Golfov GTI je že zdavnaj preseglo mejo dveh milijonov. GTI. 40 let novih in novih uspehov. To je več kot dober razlog za Golf GTI, kakršnega še ni bil, za omejeno serijo Clubsport S, s katero se predstavlja eden danes najhitrejših modelov s pogonom na sprednji kolesni par. Dva impresivna podatka, 228 kW (310 KM) in novo podvozje, posebej prilagojeno za doseganje odličnih časov krogov na Nürburgringu. Volkswagen v Ribnici ob Vrbskem jezeru razkriva še vse ostale podrobnosti o novem Golfu GTI.

40 let Golfa GTI – kratka retrospektiva

Golf GTI I / 1976. Šest moških je leta 1974 skovalo skrivni načrt, izdelali bodo “športnega Golfa”. Projekt so uspešno popeljali skozi vse faze. Na kateri dan leta 1976 je bil izdelan prvi serijski GTI danes ni točno znano. Dejstvo pa je, da je svojimi 110 KM in najvišjo hitrostjo 182 km/h dodobra premešal karte tako v svetu kompaktnih modelov kot tudi v svetu luksuznih športnih avtomobilov in limuzin. Leta 1983 je bila z izvedbo “Pirelli-GTI” (112 KM) predstavljena prva posebna serija.

Golf GTI II / 1984. Genialna strateška poteza je bila leto pozneje predstavitev Golfa GTI II. Tudi ta je imel 112 KM, njegova zasnova pa je sledila ideji prve generacije. Tako je od nje prevzel značilne GTI-elemente. In tudi novinec je postal legenda. Ikona. Leta 1984 se je moč zaradi vgradnje katalizatorja za kratek čas zmanjšala na 107 KM. Dve leti pozneje je Volkswagen našel rešitev z novim motorjem 16V, ki se je s 129 KM in odlično odzivnostjo postavil ob bok prvemu modelu GTI. Leta 1990 se je z G-polnilnikom moč v Golfu GTI G60 povečala na 160 KM.

Golf GTI III / 1991. Volkswagen je GTI-elemente leta 1991 prenesel na tretjo generacijo. Motor je razvil 115 KM. Leto pozneje je moč z novim 4-ventilskim motorjem zrasla na 150 KM. Leta 1996 je GTI-koncept obogatila različica s turbodizelskim motorjem (TDI), ki je razvila 110 KM (več let pozneje sta se različici z bencinskim in dizelskim motorjem nepreklicno ločili na izvedbi GTI in GTD). Prav tako leta 1996 je na trg prišla jubilejna serija ob proslavitvi 20 let modela GTI.

Golf GTI IV / 1998.
Leta 1998 predstavljena četrta GTI-generacija je delovala zelo zadržano. Tehnično je bil Golf GTI IV s 150 KM avto, ki je s svojo dinamiko in kakovostjo krepko prekašal svoje tekmece. Bencinska motorja – štiri- in (samo tokrat) petvaljnik – sta razvila do 170 KM, največja moč dizelskega pogonskega agregata pa je znašala 130 KM. Leta 2001 je bila ob 25-obletnici modela GTI predstavljena posebna serija s turbomotorjem s 180 KM, ki je prinesla preporod športne ikone.

Golf GTI V / 2004. S predstavitvijo pete generacije in Golfom GTI 2004 se je legendarni GTI vrnil v velikem slogu. Z močno poudarjenim športnim videzom, turbomotorjem z 200 KM in bolj suverenimi voznimi lastnostmi kot kdajkoli prej je ponesel idejo GTI-modelov v prihodnost. Leta 2006 je ob 30. rojstnem dnevu kultnega športnika Volkswagen vsem ljubiteljem podaril posebno izvedbo modela z 230 KM. Z enakim motorjem se je leta 2007 predstavila reinkarnacija posebne izvedbe “Pirelli-GTI”.

Golf GTI VI / 2009. S šesto generacijo je leta 2009 prišel na tržišče Golf GTI, ki je z elektronsko prečno zaporo diferenciala (XDS) na novo opredelil pomen vlečne sile. Razvil je 210 KM, kupcem pa je prinašal še več užitka v vožnji. Obenem je bil to GTI, ki je z novo zasnovo izpušnega sistema poskrbel, da dinamike ni bilo mogoče le občutiti, pač pa tudi slišati. Poleg tega je Volkswagen prvič ponudil tudi različico z zložljivo streho. Vrhunec te generacije je bil predstavljen leta 2011 ob 35. rojstnem dnevu: “Golf GTI Edition 35” z 235 KM.

Golf GTI VII / 2012. Z dvema različno močnima motorjema je leta 2012 na ceste zapeljala sedma GTI-generacija. Osnovna različica razvije moč 162 kW (220 KM), izvedba Golf GTI Performance pa 169 kW (230 KM). Pri tem je slednja opremljena z novo zaporo diferenciala na sprednji premi. To je bila osnova za leta 2016 predstavljeni Golf GTI Clubsport, ki s posebno funkcijo (boost) doseže moč 213 kW (290 KM). Zanj velja, da je zabrisal meje s športnim avtomobilizmom. S posebno serijo Golf GTI Clubsport S, ki bo predstavljena ob Vrbskem jezeru, pa bodo te povsem izginile.