V Ženevi premiera novega Golfa GTD

Aktualno, Novosti, Saloni

Varčen, obenem pa športen – s takšnimi lastnostmi Golf GTD že več kot tri desetletja navdušuje svoje privržence. Volkswagen bo na letošnjem ženevskem avtomobilskem salonu predstavil najnovejšo različico tega športnega modela, ki z zmogljivim TDI-motorjem z močjo 135 kW (184 KM) že danes izpolnjuje stroge zahteve izpušne­ga standarda EU 6. Prvi Golf GTD je leta […]

Varčen, obenem pa športen – s takšnimi lastnostmi Golf GTD že več kot tri desetletja navdušuje svoje privržence. Volkswagen bo na letošnjem ženevskem avtomobilskem salonu predstavil najnovejšo različico tega športnega modela, ki z zmogljivim TDI-motorjem z močjo 135 kW (184 KM) že danes izpolnjuje stroge zahteve izpušne­ga standarda EU 6.

volkswagen golf gtd 2013Prvi Golf GTD je leta 1982 v segmentu kompaktnih osebnih vozil na dizelski pogon sprožil revolucijo s turbodizelskim motorjem, športno nastavitvijo podvozja in individualizirano opremo v slogu Golfa GTI. V letošnjem letu prihaja na trg najmočnejši GTD vseh časov, izdelan na osnovi sedme generacije Golfa. Zaradi motorja z močjo 135 kW je novi Golf GTD dinamičen in hkrati varčen avto, primeren za vožnje na dolge relacije. 230 km/h hitri Volkswagen porabi v izvedbi s 6-stopenjskim ročnim menjalnikom samo 4,2 litra na 100 kilometrov. Ta povprečna poraba goriva ustreza emisiji CO2 samo 109 g/km. Z opcijskim 6-stopenjskim menjalnikom DSG znaša poraba 4,7 l/100 km (dvovratna izvedba: 119 g/km CO2; štirivratna izvedba: 122 g/km CO2). Navduši tudi njegov navor, ki že od 1.750 vrt./min naprej dosega 380 Nm. 

Golf GTD optično izstopa z zatemnjenimi zadnjimi lučmi z LED-tehnologijo, vključno z LED-osvetlitvijo registrske tablice, in z dvojno kromirano izpušno cevjo. Dinamično celostno podobo zaokrožajo 17-palčna GTD-platišča s pnevmatikami formata 225/45, stranski pragovi, difuzor, športno podvozje in velik usmernik zraka na robu strehe.

Notranjosti dajejo pečat številne markantne značilnosti GTD-modelov: poleg vrhunskih športnih sedežev s karo vzorcem (“Clark”), črne stropne obloge, športnega volana ter pedalov in opore za nogo iz legiranega jekla velja omeniti tudi v GTD-slogu zasnovane glavo prestavne ročice, deko­rativne elemente in kombinirani instrument. Dodati je treba še opremo, kot so progresivno krmiljenje, bela ambientna osvetlitev, avtomatska klimatska naprava Climatronic, parkirni senzorji ParkPilot spredaj in zadaj, zimski paket in radijski sistem Composition Touch – vse našteto poskrbi za potrebno udobje na daljših vožnjah. Serijsko so za Golf GTD na voljo naslednje barve lakov: tornado rdeča, črna in čista bela.

Novi Golf GTD bo v Nemčiji naprodaj po vstopni ceni 29.350 evrov, naročiti pa ga bo mogoče od 5. marca.