Toyota Prius: že 15 let

Aktualno, Zanimivosti

Pred 15 leti, je bila predstavljena prva Toyota Prius po geslom "V pravem trenutku za 21. stoletje". Desetletje in pol kasneje, najpopularnejši hibridni automobil na svetu ni samo "pred svojim časom", kot nakazuje njegovo latinsko ime, temveč je s prodanimi skoraj 3 milijoni primerki uspešnica.

Pred 15 leti, je bila predstavljena prva Toyota Prius po geslom “V pravem trenutku za 21. stoletje”.

Desetletje in pol kasneje, najpopularnejši hibridni automobil na svetu ni samo “pred svojim časom”, kot nakazuje njegovo latinsko ime, temveč je s prodanimi skoraj 3 milijoni primerki svetovna uspešnica. Toyota Prius in Toyotin hibridni pogon sta 10. decembra 2012 slavila 15 let uspeha.

D8CB77F2-5968-11E2-AB3D-E7A465B94067

Soočanje z ekološkimi izzivi, klimatskimi spremembami, slabo kvaliteto zraka ter z negotovostjo ponudbe in povpraševanja energentov so privedli do ideje o alternativnem pogonu avtomobilov. Projekt alternativnega pogona so pri Toyoti sicer začeli že daljnega leta 1960, resneje in bolj intenzivno pa v 90-tih letih.
 
Toyotin Projekt G21 se je začel leta 1994 s ciljem ustvariti ekološki avtomobil za 21. stoletje, prijaznejši do okolja, primerno zmogljiv ter brez kompromisov glede praktičnosti in užitka v vožnji.
 
S predstavitvijo prve generacije Priusa, se je začela moderna revolucija avtomobilske elektrifikacije. Tedaj, leta 1997., je Priusov debi naletel na precej različne, tudi precej skeptične komentarje. Toyotini inženirji pa niso nikoli dvomili in nikoli odnehali. Danes imamo 3. generacijo Priusa, ki je postal svetovni ‘‘best seller‘‘.
 
Toyota je na svetu od 1997. leta prodala skoraj 3.000.000 Priusov, skupaj z drugimi modeli pa že skoraj 5 milijonov hibridnih vozil. Popularnost in prodaja hibridov rastejo iz dneva v dan, medtem ko se približujemo izpolnitvi napovedi, da globalno ponudimo 21 hibridnih modelov do leta 2015. Letos bo svetovna prodaja hibridov znamk Toyota in Lexus presegla 1,2 milijona. In vsako od teh vozil ima zasnovo hibridnega pogona povsem enako, kot je bila v prvi Toyoti Prius.
 
Prius je vse bolj priljubljen tudi v Evropi. Lastniki Priusov so navdušeni nad preprosto uporabo, kakovostjo in zanesljivostjo. Slednjo najbolje dokazuje „TÜV Report 2013’’, kjer piše, da ima Toyota Prius najmanj napak med vsemi znamkami in modeli v Nemčiji v kategoriji 4-5 let. TÜV poročilo je najnovejše potrdilo kakovosti in zanesljivosti Toyotine hibridne tehnologije.
 
Toyotina ponudba hibridnih vozil je danes raznolika. Hibridni pogon je dostopen v vozilih vseh velikosti, od segmenta B  (Yaris hibrid) in C (novi Auris hibrid), preko Priusa in sedem sedežnega Prius+, pa sve do prestižnih Lexusovih hibridov. Takšna paleta vozil je Toyoti omogočila drugo najnižjo skupno emisijo CO2 med vsemi avtomobilskimi znamkami, s čimer je že danes uresničen cilj za leto 2015 (kar 4 leta pred rokom!).
 
Bencinski hibridi zlasti na področju izpustov močno prekašajo dizelske in dizelsko-hibridne konkurente, saj v njihovem izpuhu skoraj ni dušikovih oksidov (NOx) niti delcev (saj), ki povzročajo pri prebivalcih urbanih okolij številna oboljenja dihal.