To naj bi bilo najnaprednejše električno vozilo za množično uporabo na svetu

Novosti

Večji je tudi doseg vozila, ki zdaj z enim polnjenjem akumulatorske baterije znaša kar 378 km (po NEDC).

Kot trdijo pri Nissanu je to najnaprednejše električno vozilo za množično uporabo na svetu in predstavlja ikono Nissanove vizije inteligentne mobilnosti.

Novi popolnoma električni Nissan LEAF z obsežno paleto domiselnih tehnologij je prvi avtomobil v Evropi z zametki sistema avtonomne vožnje. Opremljen je z visokotehnološkimi inovacijami, kot je na primer sistem e-Pedal, ki omogoča doslej še nepoznan in umirjen slog vožnje ter zaviranja.

Večji je tudi doseg vozila, ki zdaj z enim polnjenjem akumulatorske baterije znaša kar 378 km (po NEDC), prenovljen dizajn za novo generacijo pa pritegne poglede z elegantno notranjostjo in zunanjostjo.

Novi Nissan LEAF bo v Evropi naprodaj od januarja 2018, s Sloveniji pa v pomladanskem času leta 2018.

Z Nissanovo inteligentno mobilnostjo, ki je del Nissanovega načrta za spremembo prihodnosti vožnje, avtomobil ne bo več samo prevozno sredstvo. Nissanovo inteligentno mobilnost namreč opredeljujejo način vožnje avtomobila, njegovo napajanje in vključevanje v družbo.

https://www.facebook.com/verge/videos/1555216297848041/

Električni pogonski sklop

Glavna prednost Nissanove inteligentne moči v novem Nissanu LEAF je električni pogonski sklop, ki ponuja učinkovitejšo porabo energije in povečan navor ter zmogljivost za še bolj dinamično vožnjo. Nov pogonski sklop dopolnjuje visokotehnološka litij-ionska akumulatorska baterija, ki omogoča še več moči in zmogljivosti skladiščenja energije.

Novi električni pogonski sklop poleg varčnejše porabe energije zagotavlja tudi poživljajoče, enakomerno porazdeljene vozne zmogljivosti z izhodno močjo 110 kW. Navor, povečan na 320 Nm, izboljša pospeševanje. Zdaj je mogoče z 0 na 100 km/h pospešiti v 7,9 sekunde.

Za tiste, ki želijo še naprednejše vozilo LEAF, bo Nissan leta 2018 predstavil tudi zmogljivejšo različico s povečano močjo motorja in kapaciteto akumulatorske baterije. Ta različica bo omogočala še večji doseg vozila, kupci pa bodo lahko izbrali najustreznejšo rešitev za svoje potrebe.

Tehnologija, zasnovana za večji užitek v vožnji, boljšo varnost in manj skrbi

V novem Nissanu LEAF se skrivajo tri glavne nove tehnologije inteligentne vožnje.

Prva je napredni sistem za pomoč pri vožnji ProPILOT. Med vožnjo po enem pasu na avtocesti poskrbi za mirno, brezskrbno in sproščujočo vožnjo.

Druga novost, sistem ProPILOT Park, bo spremenila način dojemanja parkiranja. Vklopljen sistem prevzame nadzor nad krmiljenjem, pospeševanjem, zaviranjem in prestavljanjem, da vozilo tako samodejno zapelje na parkirno mesto. Vsem voznikom tako omogoča natančnejše parkiranje brez skrbi.

Tretja novost je revolucionarna tehnologija e-Pedal, ki bo popolnoma spremenila koncept vožnje. Vozniku omogoča, da spelje, pospešuje, zavira in zaustavi vozilo z različno močnim pritiskanjem na pedal plina. Ko voznik popolnoma spusti pedal plina, se samodejno vklopijo regeneracijske in torne zavore, ki vozilo postopoma popolnoma zaustavijo. Vozilo tudi na strmih pobočjih miruje, dokler znova ne pritisnete na pedal plina. Ko se promet sprosti, se z odzivnostjo sistema e-Pedal poveča užitek med vožnjo. Običajni zavorni pedal je treba še vedno uporabiti pri agresivnem zaviranju.

Novi Nissan LEAF nadomešča model prve generacije, ki je v letu 2017 še vedno najbolje prodajano električno vozilo na svetu. Od začetka prodaje modela LEAF leta 2010 se je zanj odločilo kar 283.000 kupcev.