Tik pred 10. GHD Lučine 2013

Avtomobilizem, Slovenija, Šport

Današnje verifikacije in tehnične preglede je pred deseto že jubilejno Gorsko-hitrostno dirko Lučine danes opravilo 94 voznikov. Prijavljenih voznikov na dirko je bilo sicer 127.

Današnje verifikacije in tehnične preglede je pred deseto že jubilejno Gorsko-hitrostno dirko Lučine danes opravilo 94 voznikov. Prijavljenih voznikov na dirko je bilo sicer 127. Svoj nastop so odpovedali: Bottacin, Brozović, Pulić, Stolli, Franić, Pranić, Giuliani, Conci; nekaj tistih, ki jim danes še ni uspelo priti, organizator (AMD Zvezda) pričakuje na jutrišnjih izrednih tehničnih pregledih za zamudnike. Med naknadno prijavljenimi je zaslediti Milana Bubniča. Jutrišnji sobotni program predvideva 3 trening vožnje, prva s pričetkom ob 10.30, nedeljski pa prvo vožnjo ob 10h, otvoritev dirke ob 12.45, po njej pa še 2 vožnji.

GHD Lučine tradicionalno ostaja ena največjih športnih avtomobilističnih prireditev v Sloveniji, ki privablja številne domače ter druge najhitrejše dirkače iz mnogih evropskih držav. Med letošnjimi vozniki, ki se bodo pomerili s progo, so tako domači vozniki kot vozniki iz Avstrije, Italije, Češke, Črne gore, Srbije, Slovaške, Poljske in Hrvaške. Teh bo letos nekaj več, saj tekma šteje tudi za njihovo državno prvenstvo v gorsko hitrostnem avtomobilizmu. Šteje pa tudi za:

– FIA MEDNARODNO GORSKO DIRKO – HILL CLIMB CHALLENGE,

– FIA EVROPSKI POKAL V GORSKEM AVTOMOBILIZMU – HILL CLIMB CUP,

– FIA MEDNARODNO GORSKO PRVENSTVO CENTRALNO EVROPSKE CONE (CEZ),

– FIA MEDNARODNO GORSKO PRVENSTVO CENTRALNO EVROPSKE CONE – HISTORIC (CEZ),

– ODPRTO DRŽAVNO PRVENSTVO SLOVENIJE V GORSKO HITROSTNEM AVTOMOBILIZIMU,

– DRŽAVNO PRVENSTVO STARODOBNIKOV SLOVENIJE ZA LETO 2013,

– POKALNO PRVENSTVO AŠ 2005 V GORSKO HITROSTNEM AVTOMOBILIZMU,

– POKAL SLOVENIJA TRIVENETO V GORSKO HITROSTNEM AVTOMOBILIZMU.

Ghd Lucine 2011 Foto Ghd-lucineNajhitrejši bodo zagotovo spet vozniki formul. Lanskoletnega prvouvrščenega Zardyja, ki je tudi postavil rekord proge (2:04.17), letos v Lučine ne bo, prav tako ne lani drugouvrščenega Patrika Zajelšnika. Prihaja pa lani tretjeuvrščeni in aktualni mednarodni prvak v gorsko-hitrostnih preizkušnjah Čeh Vaclav Janik, katerega ime se pojavlja tudi med favoriti. Za vrat mu bodo dihali ostali formulaši, med našimi z vražje rdečo Lolo F3000 izstopa Smrdelj, stari znanec Lučin. Z Lolo se letos ni pripeljala v Lučine na tej progi najhitrejše dekle, za katero je lučinska preizkušnja že sedma po vrsti – Gabriella Pedroni. Ta bo nastopila z Mitsubishijem Lancerjem EVO VIII.

Zanimiv utegne biti še en Čeh, Dan Michl, z Lotusom Evoro, ki je lani dobil evropski pokal v gorskem avtomobilizmu.

V odprtem državnem prvenstvu Slovenije generalno zagotovo izstopa Aleš Prek, ki je letos že dobil dve dirki, za vrat pa mu bo po vsej verjetnosti dihal Rado Raspet, Cerkljan, ki ga je lani v Lučinah ugnal, tako kot tudi Sandi Boh, ki pa ga v Lučine ne bo.  Nekdanji državni prvak v skupni uvrstitvi gorskih dirk, Milan Bubnič, je prijavo podal naknadno in ga prav tako pričakujejo jutri.

LEMA pred GHD Lučine 2013Pozabiti ne smemo niti starodobnikov, za katere se zdi, da so na tovrstnih dirkah kar nekoliko zapostavljeni.

Zagotovo bodo vzdušje stopnjevali drifterji in predvozniki, ki jih je kar 8, ostali vozniki pa prav tako z atraktivnimi vozili in upamo da še bolj atraktivnimi vožnjami. Predstavilo se bo tudi moštvo LEMA z novim dirkalnim Renault Cliom Cup IV. generacije. Vozil ga bo Jure Marinšek.

Jutrišnji program prinaša tri trening vožnje, prva bo na sporedu že ob 10.30, nedeljski program pa dirko, prvi tek bo že ob 10h, uradna otvoritev pa ob 12.45.

Vreme je danes prizaneslo, jutri in v nedeljo pa se nadejamo prijetnih temperatur, ki kar vabijo k spremljanju še ene, tokrat jubilejne dirke v Lučinah, za katero je že vse nared.