Test: Seat Mii 1.0 55kW

Seat, Testi

Avtomobilskih trojčkov smo se pri koncernu Volkswagen že navadili. Tudi njihovi malčki so pri nas že dobro poznani. Kot zadnji med njimi je k nam prikorakal Seat Mii. B Logike treh skoraj enakih avtomobilov pod tremi blagovnimi znamkami ne razumem najbolje. A očitno je kupcem blagovna znamka še kako pomembna in na določenih trgih tudi […]

Avtomobilskih trojčkov smo se pri koncernu Volkswagen že navadili. Tudi njihovi malčki so pri nas že dobro poznani. Kot zadnji med njimi je k nam prikorakal Seat Mii. B

seat-mii-spredaj

Logike treh skoraj enakih avtomobilov pod tremi blagovnimi znamkami ne razumem najbolje. A očitno je kupcem blagovna znamka še kako pomembna in na določenih trgih tudi najpomembnejši faktor odločanja. Na češkem tako nisem zasledil Upa, vsi vozijo Škodo Citigo. Verjetno je v Španiji glavna zvezda Mii.

Kako je to pri nas? Mi je zagotovo mestni malček. Spada v kategorijo, kjer so do sedaj kraljevali »francozi«. S svojo dolžino 355 cm je majhen ni priročen, predvsem za parkiranje. Kljub svoji majhnosti se voznik za volanom počuti dobro. Prostora je dovolj in tudi armatura je precej »nemško« urejena. Točno veš kje kaj pričakovati. Morda je le kratka medosna razdalja tista, ki malce vpliva na udobje, predvsem po neravninah.

seat-mii-notranjost

Izvrstno se izkaže motor. Kljub na papirju ne ravno prepričljivi moči je avto dinamičen in se pelje precej prepričljivejše od njegovega najbližjega francoskega konkurenta, ki prihaja iz novomeške tovarne. Poraba goriva je na koncu okrog petih litrov, kar je za mestno vožnjo in precej dinamike dober podatek.

Ali bo na koncu odločala cena ali blagovna znamka se ne morem odločiti. Španec je simpatičen mestni šarmer, ki se mu jasno vidi privzgojena nemška podoba. Škoda, da se le niso bolj poigrali z zunanjo podobo in mu namenili več individualnosti, ki bi jo od najbolj mediteranske Volkswagnove znamke tudi pričakovali.

seat-mii-zadaj