Test: Hyundai i40 wagon (družinski popotnik)

Hyundai, Testi

Izrazit dizajn, prostorna notranjost in bogat kup dodatne opreme za zmerno ceno, so vse lastnosti, ki jih lahko štejem v prid modelu i40 korejskega proizvajalca, ki se je že skorajda ”otresel” predsodka o drugorazrednih vozilih. Žal pa že kaže znake starosti, saj je ta model Hyundai na trg poslal že leta 2012, zato ni prav […]

Izrazit dizajn, prostorna notranjost in bogat kup dodatne opreme za zmerno ceno, so vse lastnosti, ki jih lahko štejem v prid modelu i40 korejskega proizvajalca, ki se je že skorajda ”otresel” predsodka o drugorazrednih vozilih. Žal pa že kaže znake starosti, saj je ta model Hyundai na trg poslal že leta 2012, zato ni prav nič čudno, da so ga številni tekmeci v nekaterih segmentih že prehiteli.

Zaradi tega razloga, so model i40 osvežili zunaj ter od znotraj, za nižjo ceno pa kupci sedaj dobijo še več dodatne opreme in učinkovitejše dizelske in bencinske motorje.

Hyundai i40 je po dizajnu že od nekdaj dokaj izstopal iz včasih oblikovno neprepričljive konkurence, zato ni presenetljivo, da so inženirji tokrat zunanjosti namenili le nekaj izboljšav. Poznavalci bodo kmalu opazili drugače oblikovano sprednjo masko, nove sprednje žaromete z LED dnevnimi lučmi, ter spremenjenim zadnjim in sprednjim odbijačem.

Povsod drugod sprememb ni, raznolikost na cesti mu še vedno zagotavlja nizko spuščajoča se strešna linija in izraziti blatniki. Testni model je bil opremljen s paketom opreme comfort, pri kateri izstopa varnostna blazina za zaščito voznikovih kolen. Že pri osnovi opremi kot je comfort, boste navdušeni nad bogatim spiskom opreme, ki ponuja vse za vsakdanjo vožnjo.

i40 ima v notranjosti za razliko od večine konkurence lepo modro osvetlitev, podobno kot jo je imel Passat v starejših modelih.

Hyundai i40 Wagon je dolg 4,77 metra, v višino pa ne meri nič več kot meter in pol. Pri vzvratnem parkiranju zelo pomaga kamera in napredni sistem parkirnih senzorjev, ki so serijsko nameščeni tudi spredaj.  Že takoj ob vstopu v kabino se opazi, da gre za Hyundaiev model, pri katerem so se inženirji najbolj potrudili. Notranjost je dobro oblikovana, prepričajo kakovostni materiali in domiselna zasnova armaturne plošče.

Volan je usnjen, med merilnikoma pa velik LCD zaslon, ki vozniku prikazuje informacije potovalnega računalnika. Navdušen sem bil tudi nad delovanjem multimedijskega sistema s sedem palčnim zaslonom, ki omogoča navigacijo in bluetooth povezavo, vse tipke za njegovo upravljanje pa so vozniku na dosegu roke. Še vedno pa me v vozilih Hyundai osebno malce zmoti podobnost oblike in postavitve ikon na zaslonu s podobnostjo v Kiinih vozilih (in obratno). Nekako nisem imel občutka avtentičnosti blagovne znamke. Recimo to precej bolje rešujejo pri Renault – Nissanu, kjer je razlika v programski opremi zaslona na dotik med blagovnimi znamkami jasna.

Vsem potnikom je na voljo dovolj odlagalnih mest, ko govorimo o odlagalnih mestih seveda, ker gre za karavansko različico najprej pomislimo na velikost prtljažnega prostora. Tu vas i40 wagon zagotovo ne bo razočaral, ko boste zadnje sedeže podrli, saj vam je takrat na voljo kar 1672 litrov prostora. Nekako razočarani pa boste le ob dejstvu, da ob ne-podrtih sedežih prostora ni nič več kot v manjšem i30 wagon modelu.  Prtljažnik je kot se spodobi, seveda dvo delni, na vsaki strani pa najdemo velika odlagalna mesta.

Testni model je bil opremljen tudi s sedem stopenjskim DCT menjalnikom z obvolanskima ročicama, ki se je v prometu odlično izkazal. Pogonski sklop je združeval tudi 1,7-litrski dizelski motor, ki ga pri korejskem proizvajalcu imenujejo kar CRDi. S svojimi 100 kilovati ne bo premagoval hitrostnih rekordov, bo pa zadovoljil povprečnega voznika tudi z dinamičnim podvozjem.

Na koncu je vredno omeniti tudi to, da Hyundai vsem kupcem nudi tudi 5 letni garancijo brze omejitve prevoženih kilometrov, kar pa lahko še dodatno štejemo v njegov prid.

Tehnični podatki

Cena osnovnega modela (wagon 1.6 GDI comfort): 20.990 EUR
Cena testnega modela: 29.660 EUR
Motor: 1685 ccm, dizelski, 4-valjni
Moč: 100 kW
Menjalnik: 7-stopenjski samodejni
Pospešek: 10,6 s do 100 km/h
Končna hitrost: 190 km/h
Poraba na testu: 7,2 l/100 km
Prostornina prtljažnika: 553 l / 1719 l


Vprašanja o avtomobilu nam lahko zastavite na našem forumu. Z veseljem vam bomo odgovorili.

Avto.Over.Net fotozgodbam lahko sledite tudi na Instagram profilih @avtoovernet.