Ta vikend GHD Gorjanci 2013

Avtomobilizem, Slovenija, Šport

Mednarodna gorsko hitrostna dirka Gorjanci se prične že v petek, ko bodo na vrsti verifikacije in tehnični pregledi od 12. ure dalje, v soboto so na vrsti tri trening vožnje, v nedeljo pa bo šlo zares, ko bodo tri vožnje določile zmagovalca GHD Gorjanci 2013.

Mednarodna gorsko hitrostna dirka Gorjanci se prične že v petek, 6. septembra 2013, ko bodo na vrsti verifikacije in tehnični pregledi od 12. ure dalje, v soboto so na vrsti tri trening vožnje, v nedeljo pa bo šlo zares, ko bodo tri vožnje določile zmagovalca GHD Gorjanci 2013.

LEMA pred GHD Lučine 2013Kot je na začetku včerajšnje tiskovke povedal predsednik organizacijskega odbora Viktor Levec je letos, zaradi objektivnih razlogov nekoliko okrnjeno število tekmovalcev, predvsem kar se tiče slovenskih voznikov. Od skupno 66 prijavljenih dirkačev, je zgolj 30 slovenskih. V letošnji sezoni, si sledijo kar 4 GHD za državno prvenstvo v obdobju enega meseca, kar je zagotovo vplivalo na število prijav slovenskih dirkačev. Kljub temu, da je GHD Gorjanci nekoliko okrnjena po številu prijav pa gre zagotovo za kvalitetno zasedbo, saj je prijavljenih 11 formul oz. prototipov. Med drugim so prijavljeni lanskoletni zmagovalec in nekdanji evropski prvak Vaclav Janik (Lola B02/50), Miloš Beneš (Osella FA30) letošnji zmagovalec GHD Ilirska Bistrica, Federico Liber (Formula Gloria C8f) letošnji zmagovalec GHD Lučine, Otakar Kramsky (Reynard K12) nekdanji evropski prvak in večkratni češki prvak, Petr Vitek (Osella PA20s) zmagovalec lanskoletne FIA Trophy in Dan Michl (Lotus Evora) nekdanji evropski pokalni prvak in zmagovalec češkega prvenstva. Od Slovencev se bodo za najvišje uvrstitve borili aktualni državni prvak Aleš Prek (Porsche 997 GT3), Marjan Smrdelj (Lola F3000) lani drugovrščeni na GHD Gorjanci in Milan Bubnič (Lancia Delta HF) večkratni državni prvak. Ne smemo mimo historikov, saj bo letošnja GHD Gorjanci štela za najvišji rang tekmovanja med starodobnimi vozili. Med historiki je prijavljenih 19 dirkačev.

Letos gre 7. in 8. septembra na Gorjancih na polno!

Kot je dejal g. Levec je vizija GHD Gorjancev že začrtana na srednji rok, saj želi organizator Avto športno društvo SA-I v prihodnjih letih podaljšati progo na Gorjance, na vsaj 5 kilometrov kot tudi zagotoviti ustrezno asfaltno podlago in odbojne ograde, kar bi omogočalo še večjo varnost za tekmovalce in gledalce. Vse to našteto pa bi pomenilo, da bo dirka lahko konkurirala za evropsko prvenstvo modernih vozil. Na koncu se je zahvalil še mestni občini Novo mesto, ki je izkazala velik interes pri projektu in sponzorjem, v prvi vrsti Revozu, CGP Novo mesto, Krki, Adria Mobilu, AMZS in VBS leasingu. Dejal je, da je težko uravnovesiti odhodke in dohodke ter da je vsaj tretjina dohodkov odvisna od obiska gledalcev tako da upa, da bo šlo vreme letos organizatorju na roku.

Direktor GHD Gorjanci Samo Golobič je poudaril, da je vse pripravljeno za začetek dirke, saj pri pripravi proge sodeluje uigrana ekipa, ki je v preteklosti sodelovala že na večih dirkah. Prav tako je naprosil vse udeležence prireditve, da upoštevajo navodila redarjev in športnih funkcionarjev, saj varnost nastopajočih in gledalcev na prvem mestu.