Si predstavljate upravljanje pravega dirkalnika s ploščkom Playstationa?

Aktualno, Zanimivosti

Nissan GB je skupaj s podjetjem Sony InteractiveEntertainmentEurope ustvaril avtomobil na daljinsko upravljanje za igralce računalniških iger – Nissan GT-R /C. Ta avtomobil so znatno predelali, tako da se v celoti upravlja prek upravljalnega ploščka PlayStation Dual Shock 4. Na ta način so proslavili začetek prodaje računalniške igre Gran TurismoSport, ki bo na evropske police […]

Nissan GB je skupaj s podjetjem Sony InteractiveEntertainmentEurope ustvaril avtomobil na daljinsko upravljanje za igralce računalniških iger – Nissan GT-R /C. Ta avtomobil so znatno predelali, tako da se v celoti upravlja prek upravljalnega ploščka PlayStation Dual Shock 4. Na ta način so proslavili začetek prodaje računalniške igre Gran TurismoSport, ki bo na evropske police prišla 18. oktobra, obenem pa projekt obeležuje 20. obletnico Nissanovega sodelovanja s serijo iger Gran Turismo.

Za sprostitev celotne moči vozila GT-R je treba le za nekaj milimetrov pritisniti gumb oz. premaknili igralno ročko. To vozilo na daljinsko upravljanje lahko doseže do 315 km/h (projektno vozilo je brez omejitev), pri čemer nihče ne sedi za njegovim volanom. Vozilo GT-R /C je po stezi znanega dirkališča National Circuit v Silverstonu popeljal Jann Mardenborough, dirkač ekipe NISMO. Jann je GT-R /C upravljal iz pilotske kabine helikopterja Robinson R44 Raven II, ki je dobil posebno dovoljenje za letenje nizko nad tlemi.

Mardenborough je eden najuspešnejših zmagovalcev GT Academy, Nissanovega revolucionarnega programa za odkrivanje in razvoj dirkalnih talentov. Zaradi svojih neprimerljivih dosežkov tako na področju iger Gran Turismo kot tudi dejanskega motornega športa je Jann dobil ponudbo, da postane prvi voznik GT-R /C.

Nissan že več kot 80 let v svet motornega športa prinaša domiselnost in inovacije, pri čemer združuje tehnologijo in zmogljivost ter tako ohranja svojo konkurenčno prednost. Poleg tega je leta 2008 po Nissanovi zaslugi motorni šport postal dostopnejši vsem, saj pri preizkušnji GT Academyljubitejski igralci računalniških iger postanejo profesionalni dirkači. Vozilo GT-R /C je v Veliki Britaniji zasnovalo podjetje JLB Design Ltd. s standardnimi specifikacijami vozil serije R35 z motorjem V6 404 kW iz 2011 – torej iz istega leta, kot je JannMardenborough zmagal na preizkušnji GT Academy.

Med Mardenboroughovim najhitrejšim krogom (1:17:47) je GT-R /C vozil s povprečno hitrostjo 122 km/h, njegova največja hitrost pa je znašala 211 km/h. Povprečje 2,6-kilometrske krožne steze sicer znaša okoli 134 km/h. GT-R /C je opremljen s štirimi roboti, ki upravljajo volan, menjalnik, zavore in pedal za pospeševanje. Šest računalnikov v prtljažniku posodablja upravljalna stikala in gumbe do 100-krat na sekundo. Krmilni položaj se meri na en del v 65.000.

Nepredelan igralni plošček PS4 DualShock 4 je povezan z mikroračunalnikom, ki razlaga signale igralne ročke in gumbov ter jih pošilja vgrajenim sistemom vozila GT-R/ C. Brezžično delovanje ima primarno nadzorni doseg enega kilometra. Mardenboroughu je pri ocenjevanju hitrosti vozila pomagal vgrajeni senzor Racelogic VBOX Motorsport, ki podatke o hitrosti vozila prikazuje na LCD-zaslonu v pilotski kabini helikopterja.

GT-R /C je opremljen tudi z dvema neodvisnima varnostnima sistemoma, ki delujeta na različnih radijskih frekvencah. Tako lahko dva dodatna upravljavca v polni meri sprožita zaviranje s sistemom ABS in zaustavita motor, če glavni upravljavec izgubi nadzor nad vozilom.