Prihaja hibridni Golf GTE

Aktualno, Novosti, Saloni

Volkswagen je prvi avtomobilski proizvajalec na svetu, ki – v okviru ene modelske serije – lahko ponudi vse relevantne vrste pogona. Nemški proizvajalec je na ženevskem avtomobilskem salonu kot svetovno premiero predstavil novi Golf GTE s priključnim hibridnim sistemom.

Volkswagen Golf GTE

Volkswagen je prvi avtomobilski proizvajalec na svetu, ki – v okviru ene modelske serije – lahko ponudi vse relevantne vrste pogona. Nemški proizvajalec je na ženevskem avtomobilskem salonu  kot svetovno premiero predstavil novi Golf  GTE s priključnim hibridnim sistemom, ki bo v sklopu te modelske serije že peta vrsta pogona (bencinski, dizelski, zemeljski plin, električni in priključni hibridni pogon). 

Značilnost Golfa  GTE sta povprečna poraba (NEVC za hibridna vozila) samo 1,5 l/100 km (kar ustreza 35 g/km CO2) in doseg 50 kilometrov z izključno električnim pogonom; skupni akcijski radij Golfa GTE, ki razvije sistemsko moč 150 kW (204 KM), znaša 939 kilometrov.

Volkswagen Golf GTE

GTI, GTD, GTE.

Ime Golfa GTE sledi kraticama GTI in GTD – to sta dve športni ikoni iz programa modelov Golf. GT pomeni Gran Tourismo, kar je sinonim za športnost. Prvi GTI je bil leta 1976 pra-merilo tega razreda, danes pa je najuspešnejši kompaktni športni avtomobil na svetu. Črka “I” v oznaki GTI je pomenila in še vedno pomeni elektronsko vbrizgavanje goriva. GTD je leta 1982 idejo GT prvič združil z vbrizgavanjem dizelskega goriva in tako je bila rojena druga GT-uspešnica. Leta 2013 sta bili predstavljeni najnovejši izdaji obeh športnih izvedb Golfa – GTI in GTD. Zdaj, leta 2014, pa Volkswagen GT-filozofijo kompaktnih športnih avtomobilov z Golfom GTE prenaša že na tretji model.

Volkswagen Golf GTE

Najboljše od dveh vrst pogona.

Novi Golf GTE poganjata dva motorja: 1.4 TSI, tj. bencinski turbomotor z direktnim vbrizgavanjem, z močjo 110 kW (150 KM) in elektromotor z močjo 75 kW (102 KM). Oba motorja skupaj razvijeta sistemsko moč, ki znaša zavidljivih 150 kW (204 KM). Če za pogon skrbi samo elektromotor, znaša največja hitrost Golfa GTE do 130 km/h. Če pa vozilo izkorišča polno moč motorja TSI, lahko GTE v 7,6 sekunde pospeši do 100 km/h; na nemških avtocestah in na dirkalnih stezah po svetu doseže ta Volkswagen končno hitrost 222 km/h. Vendar pa je “največja hitrost” pri njem drugotnega pomena. Bolj zanimivo je to, s kakšno suvereno elastičnostjo kombinacija bencinskega in električnega motorja Golfu GTE omogoča, da razvije največji navor 350 Nm. Ravno zaradi te dinamike prvi “GTE” med priključnimi hibridnimi modeli odstopa od vseh tekmecev v svojem razredu.

Volkswagen Golf GTE