Test: Prenovljeni “Levček” – Peugeot 208 1.2 Allure

Peugeot, Testi

Naš urednik Iztok je pred skoraj štirimi leti imel možnost preizkusiti popolnoma novega Peugeota 208. “Popolna sprememba” je tedaj navdušeno zapisal. V mislih je seveda imel Peugeotov oblikovni napredek v primerjavi z meni ne najljubšo “Dvestosedmico”. Tudi sam se pridružujem njegovi ugotovitvi, pa čeprav me na prejšnji model vežejo lepi spomini – v takšnem avtomobilu […]

Peugeot 208 1.2 Allure

Naš urednik Iztok je pred skoraj štirimi leti imel možnost preizkusiti popolnoma novega Peugeota 208. “Popolna sprememba” je tedaj navdušeno zapisal. V mislih je seveda imel Peugeotov oblikovni napredek v primerjavi z meni ne najljubšo “Dvestosedmico”. Tudi sam se pridružujem njegovi ugotovitvi, pa čeprav me na prejšnji model vežejo lepi spomini – v takšnem avtomobilu sem pred šestimi leti, celo v prvo, opravil svoj vozniški izpit!

In tudi ta je seveda pripomogel k možnosti, da v oktobru 2015 preizkusim “faceliftanega” in, kar se tiče motorne palete, osveženega naslednika …

Peugeot 208 1.2 Allure

Peugeot 208 1.2 Allure

Če vam poskušam prevesti njegovo ime, ki v popolnosti zveni, kot imena brazilskih nogometašev: “Peugeot 208 Allure 1.2 PureTech 110 Stop&Start Euro 6”. Jejhata!

Peugeot 208 1.2 Allure

“Orange Power”

Torej: Peugeotov model 208 se ponaša s paketom opreme “Allure”, ki po svojem razkošju predstavlja vrh Peugeotove ponudbe. Ta vsebuje nekaj elektronskih pomagal, ki naj bi nas obdržala na cesti ter vso najnujnejšo varnostno opremo, če je naša noga pretežka tudi zanje. V avtomobilu se lahko poigravamo z najrazličnejšimi elektronskimi zadevščinami, ki jih dokaj enostavno osvojimo, saj niso preveč komplicirane. Zunanjost testnega avtomobila krasi zanimiva kovinska barva “Orange Power”, ki se izredno lepo sveti na soncu in 16-palčna platišča iz lahke litine. Za razliko od predhodnika ima tudi nekakšne “3D” zadnje luči z LED svetlobnimi vodili. Izgledajo super!

Peugeot 208 1.2 Allure

Koliko jabolk gre v prtljažnik?

V notranjosti nas čakajo sedeži, ki so sicer udobni, a sami po sebi nič posebnega. Bolj poseben je volanski obroč. Le-ta je “poskrbel”, da se mi odslej vožnja ostalih avtomobilov zdi podobna upravljanju s traktorjem. Je fantastične oblike – majhen, lepo oblikovan ter se odlično prilega dlanem. Obstaja le ena, relativno velika težava. Kljub vsem možnostim prilagajanja, ga nisem mogel nastaviti, da bi imel vsaj približno dober pogled na merilnike na “armaturki”. Tako sem lahko izbiral med opcijama 0 – 30 km/h in 180+ km/h ter približno 80 – 130 km/h, če karikiram s primerom pogleda na merilnik hitrosti. Prava kombinacija položaja vozniškega sedeža ter volanskega obroča mi do danes ostaja podobna skrivnosti nastanka vesolja.

Peugeot 208 1.2 Allure

Lična armatura, na kateri je najbolj poseben volanski obroč

1.2 PureTech 110 Stop&Start Euro 6 pa je oznaka Peugeotovega motorja, ki je poganjal naš testni avto. Torej:

1.2 litra delovne prostornine v kombinaciji s PureTech tehnologijo, ki se jo uporablja na vozilih Peugeot, ki uporabljajo bencinski motor nove generacije. 110 konjskih moči, Stop&Start tehnologija, ki z ugašanjem motorja skrbi za naše gozdove ter oznaka Euro 6, ki definira evropski standard, katerega Volkswagen očitno ne zmore doseči.

Kar je najpomembnejše pri tem motorju in neposredno ni razvidno iz “brazilskega” imena je to, da ima le tri valje. Tovrstni motorji so v svetu avtomobilizma v zadnjem času vse bolj priljubljeni. Laik razen malo drugačnega zvoka in malo manj zapolnjenega motornega prostora razlik ne bo opazil. Ekvivalentno po pomembnosti je tudi to, da so pri Peugeotu temu trivaljnemu mlinčku nadeli turbo puhalo, ki iz njega končno iztisne 110 konjskih moči. Zvrhana mera! Čeprav gre v osnovi za mestni avto, je zelo živahen in zabaven tudi na vasi. “Na vasi”, da ne bo pomote.

Poraba goriva je ob mojem načinu vožnje, ki ni bil preveč agresiven, znašala od šest do sedem litrov goriva na sto kilometrov, odvisno od tega, ali sem se gibal v urbanem ali ruralnem okolju.

“To sum up”: Jasno je, na koga Peugeot v prvi vrsti cilja s prodajo tega avtomobila. Peugeot 208 1.2 Allure je avtomobil za vsakdanjo uporabo, z ekološko usmerjenim agregatom ter še sprejemljivo, “konzervativno-flešersko” zunanjostjo. Kdo je torej tipičen kupec? Hmm … Ženska, 20-30 let, zaposlena v wellness centru, z delovno pogodbo za nedoločen čas. 🙂

Peugeot 208 1.2 Allure

Potencialna Peugotova stranka? 🙂


Podatki:

Motor/menjalnik: 1.2 PureTech –  bencinski (81 kW/110 KM, 205 Nm)/5. st. ročni
Poraba po ECE: 5,6/3,8/4,5 l (CO2: 103 g/km)
Zmogljivosti maks./0-100: 190 km/h / 9,6 sekund
Dolžina/širina/višina: 3973/2004/1460 mm
Medosna razdalja: 2538 mm
Teža: 1070 kg
Posoda za gorivo: 50 l
Št. sedežev: 5
Prostornina prtljažnika: 311 l


Osnovna cena testnega modela: 15.770 EUR
Cena testnega vozila z dodatno opremo: 16.513 EUR
(dodatna oprema: kovinska barva, električni pomik stekel zadaj + električno zložljivi vzvratni ogledali + sekvenčni pomik stekel na sovoznikovi strani, centralni naslon za roko + kromirana prestavna ročica)