Novo doma: Premium terenec Mercedes-Benz GLC zamenjuje razred GLK

Novo doma

Druga generacija premium terenca srednjega razreda z imenom GLC zamenjuje razred GLK. Napredovala je v vseh pogledih. Tehnično postavlja nove standarde v svojem razredu. Nova zunanja podoba je plod dela oblikovalca Roberta Lešnika in njegove ekipe. Podoba sledi smernicam, ki jih je spomladi nakazal koncept GLC kupe. Avtomobil je kar za 19 odstotkov učinkovitejši od svojega […]

Druga generacija premium terenca srednjega razreda z imenom GLC zamenjuje razred GLK. Napredovala je v vseh pogledih. Tehnično postavlja nove standarde v svojem razredu. Nova zunanja podoba je plod dela oblikovalca Roberta Lešnika in njegove ekipe. Podoba sledi smernicam, ki jih je spomladi nakazal koncept GLC kupe.

Avtomobil je kar za 19 odstotkov učinkovitejši od svojega predhodnika. Sistem zračnega vzmetenja AIR BODY CONTROL je brez primere v tem segmentu in omogoča udobnejšo in po želji tudi izjemno dinamično vožnjo. Odlična standardna varnostna oprema, ki je zaščitni znak znamke Mercedes-Benz.

glc-novo-doma-prestavitev

Ekipa Roberta Lešnika je pokazala kaj zmore

Značilna podoba SUV s kratkim sprednji previsom, tridimenzionalno mrežo hladilnika z dvojno lamelo in centralno nameščeno zvezdo sledi uspešno zastavljeni novi oblikovalski podobi znamke Mercedes-Benz. Opcijski visoko zmogljivi LED žarometi dajejo novemu GLC samozavesten videz, ki še poudari njegove linije. Odbijači so odslej na voljo v treh različicah, poleg osnovne različice še terenska, z večjim vstopnim kotom vozila in športna izvedba AMG. GLC ima za 118 milimetrov večjo medosno razdaljo, kar daje vozilu eleganten pečat. Bočno padajoča linija, pogosto imenovana tudi »dropping line« je postala zaščitni znak blagovne znamke Mercedes-Benz. Platišča so na voljo do velikosti 50,8 cm (20 palcev). Z opcijskimi mat črnimi oblogami na bokih poudarjajo terenski značaj razreda GLC.

Sprememba modela kaže na izrazito nadgradnjo in postavlja merila v razumevanju sodobne notranjosti avtomobila. Notranja zasnova združuje čistost z dinamično športnostjo in uteleša novo interpretacijo sodobnega razkošja. Notranjost razreda GLC pričara občutek luksuza z izbranimi materiali, najsodobnejšimi oblikovalskimi smernicami in potnikom omogoča sproščen občutek med vožnjo. Novo razvita je tudi inovativna drsna ploščica, ki je hkrati tudi počivalo za roko. Prepoznava tudi prstne geste, črke, številke in posebne znake. Z njim lahko vnašate podatke v katerem koli jeziku, ki ga podpira sistem Audio 20 ali COMAND Online. Velik informacijski zaslon je delno integriran v sredinsko konzolo in navdušuje z visoko resolucijo. Zračniki s kovinskim izgledom dajejo armaturni plošči videz športnosti in ustvarjajo kontrast s toplim videzom drugih uporabljenih materialov.

mercedes-benz-glc-notranjost

Več prostora, udobja in zabave

V primerjavi s predhodnikom je GLC bistveno prostornejši za potnike spredaj in zadaj. Povečanje dolžine je bilo učinkovito uporabljeno za povečano uporabno vrednost vozila. Zadnja sedežna vrsta ima kar 34 milimetrov več prostora za noge. Zadnja klop omogoča zlaganje v načinu 40/20/40 in tako poenostavlja transport daljših predmetov. Povečan je tudi prtljažni prostor, ki sprejme od 550 do kar 1600 litrov prtljage. Največja dolžina prtljažnika znaša 1.320 milimetrov. Dodatno udobje za natovarjanje vozila omogoča tudi znižanje prtljažne police za 40 milimetrov, ki je del podvozja AIR BODY CONTROL. Vrata prtljažnika se samodejno odprejo v kolikor z nogo povlečete pod odbijačem in tako omogočajo še lažje natovarjanje.

Boljša učinkovitost

Novi GLC ima najboljši koeficient zračnega upora med vsemi vozili SUV. Ta znaša 0,31 Cd. Skupaj s spremenjenimi pogonskimi sistemi, inteligentno lahko zasnovo vozila in ukrepi za učinkovitost porabe goriva je GLC kar za 19 odstotkov varčnejši od predhodnika. In vse to ob izboljšanih zmogljivostih. Del serijske opreme vozila je tudi samodejni 9-stopenjski menjalnik 9G-TRONIC. Glede na izbrani način DYNAMIC se menjalnik prilagaja vožnji voznika in omogoča hitro in udobno prestavljanje. Vsi modeli so opremljeni z inteligentnim štirikolesnim pogonom 4MATIC, ki letos praznuje 30 let obstoja. GLC je na voljo v različicah GLC 220d 4MATIC, GLC 250d 4MATIC in bencinski GLC 250 4MATIC. Prvič je v tem razredu na voljo tudi hibridna različica GLC 350 e 4MATIC. Priključni hibrid navdušuje z zmogljivostmi. Moč bencinskega motorja 155kW (211 KM) dopolnjuje s 85kW (116 KM) elektro motorjem. Priključni hibrid je opremljen s posebej prilagojenim menjalnikom 7G-TRONIC.

podoba-nov-glc-mercedes

Korak v smeri vožnje brez prometnih nesreč

Novi GLC prinaša asistenčne sisteme, ki jih poznamo iz razredov C, E in S. Premajhna varnostna razdalja je najpogostejši vzrok hudih nezgod. Radarsko podprto opozorilo pred trkom COLLISION PREVENTION ASSIST PLUS poveča varnost in udobje pri vožnji tako, da voznika opozori na premajhno varnostno razdaljo do sprednjega vozila in ob nevarnosti vozniku pomaga pri zaviranju. Asistenčni sistem DISTRONIC PLUS vozilo ohranja na želeni hitrosti in samodejno uravnava razdaljo do vozil pred njim. Na novo integrirani krmilni asistent vozniku dodatno pomaga ohranjati smer. Zlasti v zastoju ter pri nenehnem ustavljanju in speljevanju sistem razbremeni voznika, saj vozilo samodejno zavira in v določenih območjih hitrosti tudi pospešuje. Aktivni asistent za ohranjanje smeri nenehno spremlja oznake na cestišču. Z rahlim tresenjem volana in zvočnim signalom opozori voznika, če ta nenamerno zapusti označen vozni pas. Na voljo je tudi 360-stopinjski sistem kamer, ki iz ptičje perspektive prikazuje okolico vozila na prikazovalniku multimedijskega sistema COMAND Online. Nadzor vseh štirih strani vozila poenostavi ocenjevanje situacije pri vseh vrstah manevriranja. Aktivni asistent za parkiranje s pomočjo pri parkiranju PARKTRONIC in kamero za vzvratno vožnjo, pomaga tako pri iskanju prostega parkirnega mesta, kot tudi pri vzdolžnem in prečnem parkiranju ali zapuščanju parkirnega mesta. Vozilo samodejno usmeri v parkirno mesto tako, da namesto voznika prevzame nadzor nad krmiljenjem in zaviranjem. GLC je na voljo tudi s projekcijskim zaslonom Head-up Display, ki pomembne informacije projicira na steklo v voznikovo vidno polje.