Novi Seat Leon Cupra in Cupra 280

Aktualno, Novosti

Osupljiva dinamika, najsodobnejše tehnologije, enkraten dizajn, pa tudi prepričljiva učinkovitost in popolna funkcionalnost – novi Leon CUPRA na najboljši način uteleša vrednote znamke SEAT.

Osupljiva dinamika, najsodobnejše tehnologije, enkraten dizajn, pa tudi prepričljiva učinkovitost in popolna funkcionalnost – novi Leon CUPRA na najboljši način uteleša vrednote znamke SEAT.

Z močjo do 206 kW (280 KM) nova CUPRA ni le nedvomno najzmogljivejši model v nadvse uspešni Leonovi družini, pač pa tudi najmočnejši serijski avtomobil znamke. In najhitrejši. Pri tem motor in podvozje Leona CUPRE skrbita za natančno odzivanje na najvišji ravni. Poleg tega nova CUPRA z bogato opremo in vrhunsko kakovostjo zagotavlja izjemno dobro razmerje med ceno in vrednostjo. Najprej bo na voljo kot petvratni model in kot Leon SC CUPRA Sport Coupé s tremi vrati.

seat leon cupra 2014

Obširen paket najsodobnejših tehnoloških rešitev novi CUPRI zagotavlja vrhunske zmogljivosti. Na prvem mestu velja izpostaviti novi 2,0-litrski motor TSI z dvojnim vbrizgavanjem in variabilnimi krmilnimi časi. Na voljo je v dveh izvedbah z močjo 195 kW (265 KM) in 206 kW (280 KM). Med najsodobnejše tehnologije poleg tega sodijo dinamično uravnavanje podvozja (DCC), elektrohidravlična zapora diferenciala sprednje preme, progresivno krmiljenje, sistem CUPRA Drive Profile in serijski LED-žarometi.

Z novim Leonom CUPRO se odpira naslednje poglavje zgodbe o uspehu. Prva generacija je z Ibizo CUPRO na ceste zapeljala leta 1996, odtlej pa so se dinamični modeli CUPRA razvili v ikono znamke SEAT. Sedaj bo kot CUPRA prvič na voljo Leon s tremi vrati.

Pogon – vrhunske zmogljivosti so samoumevne

CUPRA je sinonim za moč, odlične zmogljivosti in vozno dinamiko. In novi Leon CUPRA te odlike pooseblja na popoln način: CUPRA 280 z opcijskim menjalnikom DSG se kot najzmogljivejši model od 0 do 100 km/h požene v 5,7 sekunde, medtem ko z ročnim menjalnikom potrebuje 5,8 sekunde (Leon SC). Najvišja hitrost je elektronsko omejena na formalnih 250 km/h. Največji navor 350 Nm je na voljo v širokem območju od 1.750 do 5.300 1/min in v vsaki situaciji zagotavlja izvrstno elastičnost. CUPRA z močjo 195 kW (265 KM) in nič manjšim največjim navorom 350 Nm je komajda kaj počasnejša: z ročnim menjalnikom za pospešek do 100 km/h potrebuje 5,9 sekunde, z menjalnikom DSG pa 5,8 sekunde (Leon SC).

Glede na te vrednosti je novi Leon CUPRA presenetljivo učinkovit. Tako normirana poraba pri obeh izvedbah motorja v kombinaciji z menjalnikom DSG znaša 6,4 l (petvratni model z DSG: 6,6 l), v kombinaciji z ročnim menjalnikom pa 6,6 l. Emisije CO2 znašajo le 149 in 154 g/km. V primerjavi s predhodnikom so se zmanjšale za 51 g.

Najsodobnejše motorne komponente

2,0-litrski pogonski agregat TSI se kot pravi športni motor spontano odziva na vsak premik pedala za plin ter navdušuje z odlično elastičnostjo. Temu daje piko na i zvonek in suveren zvok, ki je moduliran in ojačan z zvočnim izvajalnikom. Novi motor z izjemno hitro odzivnim turbopolnilnikom se ponaša z vrsto najsodobnejših rešitev.

Pri sistemu dvojnega vbrizgavanja je direktno vbrizgavanje bencina v območju delne obremenitve dopolnjeno z vbrizgavanjem v sesalno cev. Optimalna usklajenost obeh postopkov zmanjšuje porabo in emisije trdnih delcev. Polnjenje valjev nenehno poteka optimalno: odmikalne gredi so nastavljive, na izpušni strani sistem Valve Lift uravnava tudi hod ventilov. Izpušni zbiralnik je integriran v glavo motorja in je del inteligentnega toplotnega managementa. Nova prevleka na aluminijastih batih in ležajih zmanjšuje trenje. Med ukrepe za zagotavljanje večje učinkovitosti pri CUPRI sodita tudi sistem start-stop in regeneracija zavorne energije.

Podvozje – najsodobnejše rešitve za natančnost in dinamiko

CUPRA je od nekdaj sinonim za vrhunsko vozno dinamiko, natančno odzivnost in prepričljivo športnost. Novi Leon CUPRA tudi tu znova občutno zvišuje standarde – in sicer v vseh pogledih. S serijskimi tehnologijami, kot so dinamično uravnavanje podvozja (DCC), elektrohidravlična zapora diferenciala sprednje preme in progresivno krmiljenje, novi Leon CUPRA na dirkalnih stezah v primerjavi s predhodnikom, ki se je prav tako lahko pohvalil z odličnimi rezultati, dosega bistveno hitrejše čase krogov. Poleg tega je voznik lahko bistveno bolj sproščen in avtomobil na dolgih vožnjah po avtocestah preseneča s suverenim udobjem. Za varno zaviranje skrbi visokozmogljiv zavorni sistem, ki je na voljo posebej za CUPRO in ki ga je mogoče prepoznati po rdeče lakiranih zavornih čeljustih.

Dinamično uravnavanje podvozja (DCC)

Odločilnega pomena za vozno dinamiko sta majhna masa in toga struktura. Sistematična lahka gradnja, značilna za Leonovo družino, ima svojo veljavo tudi pri CUPRI. Kljub bistveno izpopolnjeni opremi nova generacija tehta 55 kg manj kot primerljivi predhodnik. Posebej za CUPRO izpopolnjeno dinamično uravnavanje podvozja (DCC) v najsodobnejši izvedbi deluje še natančneje in hitreje ter karakteristiko podvozja v nekaj milisekundah prilagaja aktualnim pogojem – in voznikovim željam. S sistemom CUPRA Drive Profile je občutek pri vožnji mogoče prilagoditi raznovrstnim individualnim preferencam.

Elektrohidravlična zapora diferenciala sprednje preme

Z novo elektrohidravlično zaporo diferenciala sprednje preme ima avtomobil s pogonom na sprednji kolesni par bistveno boljšo vlečno silo. Sistem deluje s paketi lamel, ki imajo hidravlično nastavljanje in so elektronsko krmiljene. Maksimalni zaporni moment znaša 1.600 Nm, v ekstremnem primeru se celotni pogonski moment lahko prenese na eno kolo. Zapora diferenciala je integrirana v vse voznodinamične sisteme, kot je ESP ali EDS. Izboljšuje vlečno silo, poleg tega pa preprečuje podkrmiljenje pri pospeševanju. Zaradi izjemno natančnega krmiljenja ne vpliva negativno na občutek, ki ga ima voznik pri vodenju vozila.

Progresivno krmiljenje

Progresivno krmiljenje, ki je prav tako serijsko, pri novem Leonu CUPRI olajšuje manevriranje in parkiranje: vodenje vozila je natančno in sproščeno, poleg tega zadostujejo že majhni zasuki volana – prav v ostrih zavojih in tudi pri parkiranju mora voznik manj pogosto preprijeti volan. Krmilni sistem novega Leona CUPRE namreč z variabilnim ozobljenjem zobate letve omogoča progresiven prenos krmilne sile.

Voznodinamični sistem ESP je bil posebej za CUPRO izpopolnjen in dopušča zelo športen način vožnje, ob tem pa v celoti ohranja raven varnosti. Pri ekstremno dinamični vožnji – na primer na dirkalni stezi – ga je mogoče izključiti v dveh stopnjah. Prva stopnja izključi regulacijo zdrsa pogonskih koles in preklopi ESP na športni režim, ki dopušča večji kot zasuka okrog navpične osi vozila. Druga stopnja v celoti izključi tudi ESP.

CUPRA Drive Profile

CUPRA Drive Profile omogoča vozniku, da karakteristiko novega Leona CUPRE na več področjih prilagodi individualnim željam. Inženirji v Martorellu so se natančno posvetili nastavitvama Comfort in Sport, seveda pa tudi nastavitvi CUPRA. Pri slednji je odzivanje na dodajanje plina izjemno natančno, menjalnik DSG deluje s športnim prestavnim programom, zvočni izvajalnik pa zagotavlja, da polni zvok turbomotorja pride še močneje do izraza. Delovanje dinamičnega uravnavanja podvozja (DCC), progresivnega krmiljenja in elektrohidravlične zapore diferenciala sprednje preme je prilagojeno tako, da je poskrbljeno za maksimalno športnost.

Dizajn – emocionalen in suveren

Emocionalen dizajn je ena od specifičnih odlik Leonove družine. Pri novi CUPRI je sistematično posodobljen. Novi maski dajejo poseben pečat velike odprtine za zajemanje zraka in žarometa, ki sta v celoti zasnovana v LED-tehnologiji. Skupaj poudarjajo suveren videz, kar velja tudi za spodnji del zadnjega odbijača z nakazanim difuzorjem in dvema ovalnima izpušnima cevema. Aluminijasta platišča izstopajo z ekskluzivnim dizajnom. Poleg tega svojstveni oblikovni zasnovi CUPRE dajejo piko na i rdeče lakirane zavorne čeljusti ter zatemnjena stranska stekla in zatemnjeno zadnje steklo.

V notranjosti izstopajo športni volan s posebnim, za CUPRO značilnim dizajnom in prestavnima ročicama za opcijski menjalnik DSG, ter vrhunski športni sedeži v temnosivi alkantari z belimi šivi. Kot dodatno opremo je mogoče izbrati črne usnjene sedežne prevleke, prav tako z belimi šivi, ter školjkaste sedeže z izjemno dobro stransko oporo. Pedali in vstopne letve so izdelani iz aluminija.

CUPRA 280 se že na prvi pogled razlikuje po svojstvenih 19-palčnih platiščih, lakiranih v titanovi barvi, usmerniku zraka nad zadnjim steklom (paket za boljšo aerodinamiko), napisu CUPRA na zavornih čeljustih in črno lakiranih ohišjih zunanjih ogledal. Posebnost notranjosti so bleščeče črni (ali po želji klasično kromirani) dekorativni elementi na armaturni plošči.

Oprema – ekskluzivna in individualna

Leon CUPRA je v SEAT-ovi modelski paleti jasno pozicioniran kot najzmogljivejši model, kar se odraža tudi v bogati opremi. Tako je med drugim serijsko opremljen s progresivnim krmiljenjem, dinamičnim uravnavanjem podvozja, elektrohidravlično zaporo diferenciala sprednje preme, sistemom CUPRA Drive Profile in visokozmogljivim zavornim sistemom z 18-palčnimi platišči (CUPRA 280: 19-palčna platišča).

Prav tako serijski so LED-žarometi in zadnje LED-luči. Poleg dizajna z izjemno izrazno močjo imajo LED-žarometi še številne druge prednosti. Cesto osvetljujejo z barvno temperaturo 5.300 K. Ker je ta zelo podobna dnevni svetlobi, se oči skorajda ne utrudijo. Z vidika učinkovitosti svetleče diode blestijo z minimalno porabo energije – posamezna zasenčena luč ima porabo le 20 W.

Vrhunski športni sedeži v alkantari, volan s specifičnim, za CUPRO značilnim dizajnom in Media System Plus s 5,8-palčnim barvnim zaslonom na dotik so del serijske notranje opreme in nadgrajujejo bogato serijsko opremo Leona FR. Notranjost CUPRE ustvarja posebno vzdušje z ambientno osvetlitvijo: svetleče diode v vratnih oblogah poudarjajo linije notranjega dizajna, kakovost pa pride še močneje do izraza. Ambientna osvetlitev poleg tega potnikom olajšuje orientacijo in skrbi za še prijetnejše počutje. Barvo svetlečih diod je preko sistema CUPRA Drive Profile mogoče individualno prilagajati: pri nastavitvi CUPRA diode svetijo rdeče, sicer pa belo.