Vračanje h koreninam

Aktualno, Novosti

Pri Porscheju bodo poleti na trg poslali novega 911. Tip 997 bo sprva na voljo v različicah carrera in carrera S, za razliko od svojega predhodnika pa bo oblikovno bližje starejšim generacijam, predvsem tisti, ki…

Pri Porscheju bodo poleti na trg poslali novega 911. Tip 997 bo sprva na voljo v različicah carrera in carrera S, za razliko od svojega predhodnika pa bo oblikovno bližje starejšim generacijam, predvsem tisti, ki so jo izdelovali od leta 1993 do 1997. Novinec bo ponudil več možnosti pri izbiri opreme, močnejše motorje ter izboljšano kakovost izdelave. Cabrio pride na vrsto prihodnje leto.

Majhne, a pomembne razlike

Zunanjo podobo najbolj spreminjajo žarometi, ki so odslej okrogli. Odločitev so spodbudili prav ljubitelji teh športnih avtomobilov, ki se načeloma strinjajo, da je bil najskladnejši in najlepši porsche vseh časov prav tisti izpred dveh generacij. Ker samozavesti ni nikoli dovolj, ima novi 911 za 30 mm širši kolotek, bolj poudarjene blatnike, ki pokrivajo tudi večja kolesa. Že pri osnovni različici carrera znašajo dimenzije pnevmatik spredaj 235/40 na18-palčnih aluminijastih kolesih, zadaj celo dimenzij 265/40 ZR 18. Pri zmogljivejši carreri S so kolesa večja še za številko. Zadaj so hladilne lamele nameščene nekoliko bolj strmo kot pri predhodniku, če pa sta zadaj nameščena dvojna zaključka cevi na obeh straneh, gre za carrero S. Ostale zunanje spremembe zajemajo še bočna ogledala z dvodelnim držalom, spremenjeni zadnji spojler in ožje špranje med posameznimi karoserijskimi deli. Izboljšan občutek kakovosti se nadaljuje v notranjosti potniške kabine z ločenimi in s kromom obrobljenimi merilniki in spremenjenim volanom, na katerem se nahajajo tudi gumbi štoparice, nameščene na sredini.

Carrera S s 355 KM

Medtem, ko so osnovnemu agregatu s 3,6 l delovne prostornine moč povečali za pet na 325 konjskih sil, ima carrera S pod pokrovom več novega. Motorju so prostornino dvignili na 3,8 l, rezultat pa je 355 KM in 400 Nm največjega navora. Carrera S tako do hitrosti 100 km/h potrebuje le 4,8 s, doseže pa skoraj 300 km/h. Obe različici sta na voljo bodisi s šeststopenjskim ročnim menjalnikom, bodisi s samodejnim menjalnikom tipteonic S z možnostjo ročnega pretikanja. Zmogljivejša različica se razlikuje tudi po serijskem aktivnem podvozju PASM (Porsche Active Suspension Management), pri katerem lahko ročno izbiramo med udobnim ali športnim načinom. Za doplačilo lahko naročimo športno podvozje, ki porscheja približa k tlom za dodatnih 20 mm. Z 1.395 kg (carrera) in 1.425 kg (S) ostaja teža obeh na prejšnji ravni kar so dosegli z selektivnim zmanjšanjem količine zvočno-izolativnih materialov. Cena za osnovno različico znaša 75.000 evrov, carrera S pa je dražja za 10.000 evrov. Januarja prihodnje leto bo na avtomobilskem salonu v Detroitu Porsche predstavil tudi različico cabrio.