Novo doma: Volvo V60 (Definicija varnosti na cesti)

Novo doma, Novosti

Še enkrat je Volvo dokazal, da zna proizvesti tekmeca ostalim premium avtomobilom, z novim super stilskim, elegantnim in tehnološko po šivih pokajočim modelom V60. Medtem ko se tekmeci fokusirajo na vozniške lastnosti, ponuja V60 bolj udobno in prefinjeno izkušnjo potovanja.

Volvo V60.

Zrasel je v največje vozilo v svojem segmentu. Za skoraj 13 centimetrov je daljši, kar sedaj nanese na 4.76 metra. Primerljivo se mu je podaljšala tudi medosna razdalja s 2.77 na 2.87 metra. V širino in višino se je zmanjšal za pet centimetrov, na teži pa je kljub večji dolžini pridobil le 22 kilogramov in zdaj tehta 1655 kilogramov.

Zunanjost je glede na prejšnji model skoraj neprepoznavna. S hitrim pogledom bi ga lahko zamenjali za večjega V90. Poleg velikosti se razlikujeta tudi v zadnjem steklu, ki je tu pod kotom 45 stopinj, kar mu prinaša precej bolj odsekan zadek. Vsa svetila na avtu, tako sprednji žarometi v obliki Thorovega kladiva kot zadnje pokončne luči, so v LED tehnologiji. Spredaj boste našli do sedaj že značilno, konkavno motorno masko. Tudi z bočne strani ne bo ostal spregledan, zahvaljujoč dolgim linijam, ki tečejo po celotni dolžini avtomobila in veliki izbiri platišč v velikosti od 16 do 20 palcev.

Kot je tipično pri Volvu, se v notranjosti znajdete v elegantnem in minimalističnem okolju, polnim prefinjenih materialov, svetlih mat barv in z novim modelom, veliko več prostornosti. Večino stikal so premaknili v osrednjo infotainment konzolo, z velikim 9-palčnim zaslonom občutljivim na dotik. Ta je del serijske opreme, kot dodatno pa si boste lahko izbrali še povezljivost z Apple in Android napravami. Serijsko je tudi vgrajen 8-palčni zaslon z digitalnim merilniki za voznikaza doplačilo pa se zaslon lahko poveča na 12,3 palce. Zahvaljujoč dolžini se mu je tudi prtljažnik povečal s 430 litrov na 529 litrov.

Prva beseda, ki vam pade na pamet, ko slišite besedo Volvo je skoraj zagotovo varnost. Tudi pri novem Volvu so zelo ponosni na ta aspekt modela. V60 namreč nad vašo varnostjo bdi na 100 in en način. Poleg že znanih varnostnih in asistenčnih sistemov iz serije 90 in modela XC60, ima še nadgrajeni sistem »city safety«, ki v primeru nevarnosti samodejno zavira in se obenem aktivno izmika oviri. Novost je tudi samodejno zaviranje ob nevarnosti čelnega trka, ko nasproti vozeče vozilo zapelje na vaš pas in je trk neizogiben. Tako sicer ne prepreči nesreče, se pa znatno zmanjšajo posledice trka. Do 130 kilometrov na uro deluje tudi »Pilot assist«, ki pomaga držati vaše vozilo na svojem voznem pasu ter sistem »run-off road mittigation«, ki preprečuje nenamerno zapustitev vozišča.

Motorna paleta zaenkrat obsega tri motorje. Dva dizelska, D3 s 150 konjskimi močmi in D4 s 190 konjskimi močmi, sta vpeta v 6-stopenjski ročni ali 8-stopenjski samodejni menjalnik. Bencinski 4 valjni  T6 motor s tako turbino kot kompresorjem, pa razvije kar 310 konjskih moči in je že serijsko na voljo s samodejnim menjalnikom. Konec leta bosta na voljo še 2 nova in sicer hibridna T6 in T8 motorja.

V60 je prvi na voljo iz te družine vozil. Konec leta se mu bo pridružil še model cross country, prvi teden februarja 2019 pa še limuzinska različica S60. Zaenkrat sta na voljo 2 paketa opreme. Momentum in Inscription. Osnovni, ki se je do zdaj imenoval Kinetic, so napovedali za nekoliko kasneje. Cena osnovnega modela je 41.902 €, najdražji pa je na voljo za 60.742 €. Akcijsko imajo na voljo 2 paketa opreme imenovana D3 Edition (36.990 €) in D4 A Business (43.990 €).