Novo doma: Volkswagen Golf Variant

Aktualno, Novo doma, Novosti

Na slovenske ceste je zapeljala karavanska različica Golfa. Prtljažni prostor z več kot 100 litri dodatne kapacitete. Prva generacija Golfa Varianta je na trg prišla pred natančno 20 leti.

Na slovenske ceste je zapeljala karavanska različica Golfa.

Prtljažni prostor z več kot 100 litri dodatne kapacitete.

Prtljažni prostor z več kot 100 litri dodatne kapacitete.

Prva generacija Golfa Varianta je na trg prišla pred natančno 20 leti. Ta karoserijska različica je bila od takrat prodana že v več kot 1,8 milijona primerkih. Novi Golf Variant je danes športno-eleganten vsestranski avtomobil, ki nizko porabo goriva in hkrati dinamične vozne zmogljivosti združuje z visoko kakovostjo in prilagodljivostjo. Prostornina prtljažnika se je v primerjavi s predhodnikom povečala s 505 na 605 litrov (če je prtljažnik naložen do naslonjala zadnje sedežne klopi). Če pa v vozilo prtljago naložimo do naslonjal sprednjih sedežev in do stropa, se novi Golf Variant lahko pohvali s prtljažno kapaciteto kar 1.620 litrov (prejšnji model: 1.495 litrov). Prtljažni prostor meri do zadnje sedežne klopi v dolžino 1.055 mm, do naslonjal sprednjih sedežev pa 1.831 mm; na naj­ožjem delu meri prtljažnik v širino spoštljive 1.003 mm; spodnji rob prtljažnika je praktično nizek, le 630 mm nad tlemi – s temi podatki bi moral biti Golf Variant zlahka dorasel večini transportnih nalog. Kar zadeva opremo, je karavan zdaj prvič opremljen s prtljažnim rolojem, ki ima dvostopenjsko navijalno avtomatiko; kadar roloja ne potrebujemo, ga tako kot predelno mrežo lahko shranimo pod dnom prtljažnega prostora. Poleg tega je pri novem Golfu Variantu prtljažno dno zdaj mogoče nastaviti po višini oziroma ga je mogoče blokirati v različnih položajih, lahko pa ga tudi v celoti odstranimo. Novost v prtljažniku so tudi štirje kaveljčki za vrečke ali torbice.

Zunanje linije 4.562 mm dolgega Golfa Varianta (od Golfa s kompaktnim zadkom je daljši za 307 mm) so do konca sprednjih vrat enake natančnim in suverenim linijam osnovnega Golfa. Od B-stebričkov naprej pa potem zaradi načrtnih oblikovnih prilagoditev in dodatnega prostora dobimo najbolj značilnega Golfa Varianta, odkar obstaja ta modelska različica. Z optičnega vidika ob pogledu na zadek postane vse jasno: karavan je bil že od samega začetka načrtovan kot član modelske serije – zato novi model Variant ni bil izpeljan iz štirivratne izvedbe osnovnega Golfa, pač pa so ga razvili vzporedno z njim. Silhueto novega Golfa Varianta zato zaznamujejo zelo suverene linije. Medosna razdalja, ki je pri predhodniku merila 2.578 mm, zdaj pa meri 2.620 mm.

Za Golf Variant so na voljo paketi opreme Trendline, Comfortline in High­line. V okviru različic Trendline in Comfortline se bodo kupci lahko odločili za novi Golf Variant TDI BlueMotion. Ta se od ostalih modelov iz serije razlikuje v optičnem in tehničnem smislu. S povprečno porabo 3,3 l/100 km je najvarčnejši model v seriji, ki ga s sprednje strani lahko prepoznamo po delno zaprti mreži hladilnika. Od zadaj pa je Golf Variant TDI BlueMotion prepoznaven po specifično oblikovanem zadnjem usmerniku zraka, ki je podaljšan v stranska robova zadnjega stekla.

V serijsko opremo med drugim že pri osnovni izvedbi sodijo tudi naslednje postavke:

 • varnostne blazine (sedem)
 • ECO-HMI (napotki za učinkovitejšo porabo v večfunkcijskem prikazovalniku na instrumentni plošči)
 • elektronski stabilizacijski program
 • voznikov sedež, nastavljiv po višini
 • električni pomik sprednjih in zadnjih stekel
 • klimatska naprava
 • volanski drog z nastavljivo višino in globino
 • sredinska konzola s predalom
 • elektronska parkirna zavora s funkcijo Auto Hold
 • prečna zapora diferenciala (XDS)
 • kontrolna lučka za tlak v pnevmatikah (RKA+)
 • naslonjalo zadnje sedežne klopi, asimetrično deljivo in zložljivo, z vzvodom za podiranje iz prtljažnika
 • elektromehansko servokrmiljenje
 • protiprašni filter
 • dnevne luči
 • 5-palčni TFT-zaslon na dotik
 • zelena termoizolacijska zasteklitev
 • centralno zaklepanje z radijskim daljinskim upravljalnikom, ipd.

Za novi Golf Variant bo opcijsko kot novost v ponudbi proaktivni sistem zaščite potnikov. Če ta sistem zazna potencialno nezgodno situacijo, se voznikov in sovoznikov varnostni pas samodejno vnaprej napneta, da bi bila s tem zagotovljena najboljša možna zaščita, ki jo nudita sistema varnostnih blazin in varnostnih pasov. Če pa je situacija še bolj kritična, denimo če pride do prekrmiljenja ali podkrmiljenja, pri čemer se vključi ESC, se poleg tega zaprejo stranska stekla (do končne reže) in strešno okno. Če so okna in streha skoraj do konca zaprti, se varnostne blazine za glavo oz. stranske varnostne blazine lahko optimalno naslonijo nanje, tako da je njihov učinek kar najboljši.

Vsi informacijski in razvedrilni sistemi za Golf Variant so serijsko opremljeni z zaslonom na dotik. Nova generacija naprav je na voljo v šestih izvedbah in s tremi različnimi velikostmi zaslonov: 5-palčnim, 5,8-palčnim in 8-palčnim. Zasloni od velikosti 5,8 palca naprej so pri Volkswagnu opremljeni s senzorjem približevanja: ko se voznik ali sovoznik s prstom približata zaslonu, sistem iz prikazovalnega samodejno preklopi v upravljalni režim.

Sedem motorjev s polnilnikom in direktnim vbrizgavanjem

Tako kot pri klasičnem Golfu, se bosta tudi v novi Golf Variant vgrajevali dve popolnoma novo razviti generaciji motorjev. Vseh sedem motorjev je kombiniranih s sistemom start-stop (za pribl. štiri odstotke nižja poraba) in z rekuperacijo (izpust CO2 manjši za okrog tri odstotke). Za prestavljanje se v novem Golfu Variantu glede na izbrani motor uporabljajo 5- in 6-stopenjski ročni menjalniki. Poleg tega je večino agregatov TSI in TDI mogoče kombinirati tudi z avtomatskim menjalnikom (DSG).

Bencinski motorji (agregati TSI serije EA211) imajo moč 77 kW (105 KM), 90 kW (122 KM) in 103 kW (140 KM). 1.2 TSI BlueMotion Technology s 77 kW porabi samo 5,0 l/100 km (DSG: 5,0 l/100 km), njegova končna hitrost pa znaša 193 km/h.

Še posebej učinkovito seveda Golf Variant poganjajo dizelski motorji (agregati TDI serije EA288). Moč teh treh sodobnih dizelskih modelov: 77 kW (105 KM), 81 kW (110 KM) in 110 kW (150 KM). Pri tem pa varčnost ne odlikuje samo 110-konjskega TDI Blue­Motion, ki v povprečju porabi 3,3 l/100 km; celo TDI z močjo 110 kW in navorom 320 Nm se s porabo 4,2 l/100 km močno približa magični 4-litrski porabi.

Najugodneje boste do svojega karavanskega Golfa prišli, če se boste odločili za bencinsko različico 1.2 TSI Trendline, ki vas bo stala 17.105 evrov. Osnoven dizel 1.6 TDI Trendline pa vas bo stal 19.205 evrov.

Golf Variant TGI BlueMotion

Na letošnjem mednarodnem avtomobilskem salonu (IAA) v Frankfurtu se je svetovni javnosti premierno predstavil novi Golf Variant TGI. Volkswagen s kratico TGI označuje vozila s pogonom na zemeljski plin. Poleg TSI in TDI je TGI eden izmed nosilnih stebrov Volkswagnove strategije pogonskih tehnologij in alternativnih goriv.

4-valjni motor Golfa Variant TGI BlueMotion z močjo 81 kW (110 KM) lahko deluje tako na zemeljski plin kot tudi na bencin. Po zaslugi tlačnega polnjenja in prilagoditev za uporabo zemeljskega plina motor lahko izkorišča oktansko število (ROŠ 130). Rezultat sta učinkovit pogon ob majhni porabi goriva – 3,5 kg/100 km med voznim ciklusom in emisija samo 95 g CO2 na km. S finančnega vidika to pomeni manj kot 4 EUR na 100 km poti.

Golf Variant je poleg Golfa že drugo vozilo na zemeljski plin, ki temelji na modularnem prečnem sistemu (MQB). Modeli so že od začetka zasnovani tako, da je poleg klasičnih motorjev možna uporaba vseh novo razvitih, modularnih motorjev, od hibridov in motorjev na zemeljski plin do pogonskih komponent za izključno električni pogon.

Motorji na zemeljski plin dosegajo okoli 25 odstotkov manjše emisije CO2 kot primerljivi motorji. Z bioplinom je mogoče prihraniti celo 80 odstotkov CO2. Že danes je mogoče na 177 bencinskih servisih v Nemčiji točiti čisti bioplin. V povprečju znaša delež bioplina pri zemeljskem plinu 20 odstotkov.

Tudi vse gostejša mreža bencinskih servisov, ki ponujajo zemeljski plin – v Nemčiji jih je trenutno sicer komaj 920 – zagotavlja nemoteno oskrbo z gorivom. Vozilo je serijsko opremljeno z bencinskim rezervoarjem, zato dosega skupni akcijski radij skoraj 1.400 km. Izključno na zemeljski plin lahko prevozi okoli 430 km – zaradi nizke cene goriva (manj kot 4 EUR na 100 km) je takšna vožnja še posebej ugodna.