Novo doma: Hyundai Ioniq, priključni hibrid (9 lastnosti, ki jih morate poznati)

Novo doma, Top

Hyundai je v Sloveniji po električni in klasično-hibridni različici predstavil še tretjega predstavnika ekološko usmerjene flote modela Ioniq …

Hyundai je v Sloveniji po električni in klasično-hibridni različici predstavil še tretjega predstavnika ekološko usmerjene flote modela Ioniq. Tokrat gre za priključnega hibrida, ki bi moral po predvidevanjih najbolj ustrezati potrebam povprečnega slovenskega voznika …

1. Večino prepoznavnih elementov zunanjosti si deli s hibridno različico – le stežka ju ločimo (morda bo šlo najlažje po platiščih z modrimi dodatki). Nekoliko drugačna (predvsem zaradi zaprte maske) je 100 % električna različica Ioniqa.

2. Vratca in vtičnica za polnjenje baterij se pri priključnem hibridu nahajajo na prednjem levem boku vozila.

3. Ioniq je vizualno zelo pester avtomobil. Na voljo je v devetih različnih barvah zunanjosti in dveh različnih barvah notranjosti. Zanimivi so dvobarvni detajli.

4. Bencinski del priključnega hibrida predstavlja 1.6-litrski motor z oznako GDI. Ta ima 77 kW maksimalne moči in 170 Nm maksimalnega navora. Skupaj z elektromotorjem ima tovrsten Ioniq 140 “konjskih moči”. Menjalnik je robotiziran, 6-stopenjski.

5. Baterija ima kapaciteto 8,9 kWh. Njen glavni del se nahaja pod sedeži, manjši pa pod prtljažnim prostorom. Zgolj na elektriko lahko z Ioniqom (priključnim hibridom) prevozimo do 63 kilometrov. Polnjenje na domači vtičnici traja približno 2 uri in 15 minut. Najmočnejše polnjenje na hitri polnilnici je 6,6 kW.

6. Za večjo učinkovitost in uporavnost vozila sta vozniku na voljo Sport in Eco mode (načina vožnje). Aerodinamika je odlična, saj je koeficient zračnega upora zelo nizek. Napredni algoritmi omogočajo gladke prehode med električnim in bencinskim načinom delovanja.

7. Poleg Hyundaijeve osnovne, je pri Ioniqu kupcu na voljo tudi posebna, 8-letna garancija na baterijo (ali do 200.000 km).

8. Začetna cena Ioniqa priključnega hibrida je 28.990 evrov. Kupec lahko nato zaprosi tudi za državno subvencijo v višini 4.500 evrov. 24.490 evrov, torej.

9. Povpraševanje po vseh različicah Ioniqa je zelo veliko, zato je večina vozil prodanih že preden zapustijo Južno Korejo. Slovenski uvoznik predvideva, da bo priključni hibrid predstavljal glavnino prodaje Ioniqa (okoli 50 %). Letos naj bi jih prodali okoli 80-90.


Hyundaija Ioniqa si lahko po svoji meri sestavite na portalu Avtoklik ter zanj prejmete konkretne ponudbe slovenskih pooblaščenih trgovcev z vozili Hyundai. Trenutno sta na voljo hibrid in električno vozilo. Priključni hibrid pride kmalu.