Novo doma: Citroen Berlingo (nadaljevanje poti k srcem voznikov in njihovih družin)

Novo doma, Top

Berlingo je eden najbolj priljubljenih Citroenovih modelov in posledično eno najpomembnejših orožij francoske znamke ter celotnega koncerna PSA. Celo tako je pomemben, da ga boste odslej lahko vozili tudi opremljenega s Peugeotovimi ali Oplovimi značkami. A o teh drugič. Tokrat le “original” – Berlingo.

Kaj o novincu pravijo pri Citroenu?

Poleg tega, da je Berlingo za znamko velikega pomena, je tudi del strategije, kako Citroen ponovno približati ljudem, oz. ga narediti med ljudmi izredno priljubljenega. Zato so v zadnji generaciji svojih vozil poenotili oblikovalski jezik (precej bolj kot smo bili temu priča v pretekli generaciji). Berlingo je avtomobil po meri družin, Citroen pa stavi na njegovo praktičnost, funkcionalnost, značilna drsna vrata ter modularnost.

Gre za tretjo generacijo Berlinga, ki je luč sveta prvič ugledal leta 1996. Druga generacija je sledila 12 let pozneje, leta 2008. V Sloveniji je bilo v 22 letih po trditvah uvoznika prodanih preko 18.000 Berlingov. Cilj prodaje novega modela je za leto 2019 nastavljen pri tisoč vozilih.

Vetrobransko steklo je tudi pri zadnji generaciji pomaknjeno precej naprej. Pokrov motornega prostora je visok in kratek, previsa pa kratka. Videz novinca izraža Citroenovo oblikovno identiteto.

Novost predstavlja paket XTR. S tem Berlingo dobi prednje in zadnje zaščitne elemente, 17-palčna platišča iz lahke litine, oranžne vstavke in posebno notranjost.

Berlingo je na voljo v dveh različicah glede na dolžino. Različica “M” je dolga 4,40 metra (2 cm daljša od predhodnika, medosna razdalja ostaja enaka), različica “XL” pa 4,75 metra. Ena izmed glavnih značilnosti vozila ostajajo široka drsna vrata, novosti pa predstavljajo električni pomik zadnjih stekel, zadnje steklo z možnostjo ločenega odpiranja ter dvonivojski pokrov prtljažnega prostora. Prednji sedež sovoznika je odslej zložljiv, kar pomeni, da bomo lahko v Berlinga naložili še nekoliko daljši tovor.

Prostornina prtljažnika pri različici “M” znaša 775 litrov, pri različici “XL” pa 1.050 litrov. V potniški kabini je lahko do 28 odlagalnih mest, ki imajo skupaj največ 186 litrov prostornine. Kot smo temu priča pri modelu C4 Cactus ima tudi Berlingo t.i. top box predal pred sovoznikom ter še dodatni spodnji predal. Zaradi tega je sovoznikov airbag pomaknjen v strop. Nova je tudi večnamenska panoramska steklena streha ter strešni prtljažnik, ki ima do 60 litrov prostornine. Slednjega dosežejo potniki v drugi vrsti.

Z novim Berlingom je na voljo skupno 19 sistemov za pomoč pri vožnji. Serijsko na primer aktivna zavora za preprečevanje naleta ter prepoznavanje prometnih znakov. Avtomobil lahko opremite tudi s head-up zaslonom.

Motorna paleta zajema dva bencinska motorja 1,2-litrske prostornine s 110 ali 130 KM. Od sredine leta 2019 bo močnejši lahko opremljen s samodejnim 8-stopenjskim menjalnikom. Na voljo so še trije dizelski motorji 1,5-litrske prostornine. Prvi ima 75, drugi 100, tretji pa 130 KM. Tudi za najmočnejši dizelski motor velja, da bo naknadno na voljo s samodejnim menjalnikom.

Nivoji opreme so poimenovani Live, Feel in Shine (po količini dodatne opreme v tem vrstnem redu). Proizvodnja Berlinga poteka v Španiji (Vigo) in na Portugalskem (Mangualde).

Vstopni model (Live Puretech 110) je na voljo za 16.850 evrov, oz. 14.900 evrov z vključenim popustom. Pri slovenskem uvozniku predvidevajo, da bodo prodali največ Berlingov z nivojem opreme Feel (srednji nivo) ter dizelskim motorjem s 100 KM.