Nova Cupra Ateca: drzen španski poskus prevetritve trga

Aktualno, Novosti

V segmentu, v katerem prevladujejo prestižne znamke, bo Cupra Ateca poskusila prevetriti tržišče. Avtomobil bo na trgu predstavljen do konca leta 2018.

Cupra Ateca je športni terenec, ki oznanja rojstvo nove znamke. V svojem segmentu je edinstven model, ki naj bi po mnenju odgovornih za njegov razvoj zasledoval potrebe kupcev.

Srce športne Atece predstavlja štirivaljni bencinski motor 2.0 TSI s turbopolnilnikom in direktnim vbrizgavanjem goriva, ki razvije največjo moč 221 kW (300 KM) in 400 Nm navora. Povezan je s 7-stopenjskim menjalnikom DSG in štirikolesnim pogonom 4Drive. Ateca doseže maksimalno hitrost 247 km/h, do 100 km/h pa pospeši v 5,2 s. Za še hitrejše pospeševanje iz mirovanja Cupra Ateca vključuje tudi funkcijo Launch Control.

Spredaj ima mreža hladilnika satast vzorec in z nov logotip znamke Cupra na sredini. Svetleče črni detajli so stalnica, medtem ko športni duh vozila na zadku poudarjajo štiri izpušne cevi, ki ležijo ob robu zadnjega difuzorja in 19-palčna aluminijasta platišča s polirano površino.

Cupra Ateca skuša vključevati tudi tehnologije za izboljšanje učinkovitosti, tako da se bo športni terenec lahko dobro odrezal tudi pri vsakodnevni uporabi. Nadzor moči motorja in pretvarjanje moči v uporabno zmogljivost sta odvisna od konfiguracije podvozja, ki se lahko prilagodi različnim zahtevam – vozni profili so Comfort, Sport, Individual, Snow, Off-Road in seveda Cupra.

Ko voznik preko sistema Drive Profile izbere vozni profil Cupra, zasliši močnejši svoj motorja, hkrati pa bo lahko opazil, da se nastavitev dinamičnega uravnavanja podvozja spremeni tako, da vozilu doda večjo mero športnosti.

Nadgrajen je bil tudi zavorni sistem. Športni terenec se sedaj hvali z večjimi kolutnimi zavorami spredaj (340 mm) in zadaj (310 mm). V opcijskem paketu Performance pa so na voljo še večje/zmogljivejše zavore Brembo.

Logotip Cupra je v notranjosti vtisnjen na predpražnike in ključ ter se pojavi na zaslonu na dotik infotainment sistema, ko se vozilo zažene. Vratne obloge so oblečene v alkantaro. Športni sedeži v črni barvi z bakrenimi šivi so prav tako oblečeni v alkantaro, medtem ko stranice sedežev poudarja učinek karbonskih vlaken. Posebej za Cupra Ateco je bil razvit tudi športni prikaz v digitalnem kombiniranem instrumentu, s katerim je pogled na število vrtljajev bolj jasen.