Nismo v avtu športu

Avtomobilizem, Šport

Darren Cox, direktor Nissana zadolžen za globalno udejstvovanje družbe v avtomobilskem športu pravi: »Za Nissan je avtomobilski šport ključen element globalne uveljavitve in ojačitve pomena znamke na globalni ravni.« Zato bo Nissan tudi v novi tekmovalni sezoni nastopal na najrazličnejših tekmovanjih s katerimi bo pritegnil najširši krog navdušencev avtomobilskega športa. Za to bodo skrbeli dirkalniki […]

Darren Cox, direktor Nissana zadolžen za globalno udejstvovanje družbe v avtomobilskem športu pravi: »Za Nissan je avtomobilski šport ključen element globalne uveljavitve in ojačitve pomena znamke na globalni ravni.«

Zato bo Nissan tudi v novi tekmovalni sezoni nastopal na najrazličnejših tekmovanjih s katerimi bo pritegnil najširši krog navdušencev avtomobilskega športa. Za to bodo skrbeli dirkalniki V8 v Japonskem prvenstvu Super GT do vznemirljivega, inovativnega dirkaškega programa GT Academy. Na dirkaških progah in ob njih bo Nissan v novi sezoni priredil tudi več presenečenj, saj bo nadaljeval z inovativnim pristopom avtomobilskemu športu.

nismo tovarna 2013

V letu 2013 bo prisotnost Nissana v avtomobilskem športu globalno okrepljena. Tako kot vedno bo tudi v tekmovalni sezoni dejavnost koordiniral in vodil Nismo, družba Nissana zadolžena za zmogljive cestne avtomobile in avtomobilsko športno udejstvovanje znamke. 

Najnovejši načrti Nissana v avtomobilskem športu sežejo obenem že v naslednjo sezono, saj je ob predstavitvi letošnjih načrtov Nisma predsednik Nissana Carlos Ghon dejal, da se bo družba leta 2014 vrnila na legendarno dirko 24 ur Le Mansa. To bo storila s povsem novim dirkalnikom, ki bo združeval tudi električno pogonsko tehnologijo. Dirkalnik bo nastopil v skladu s pravili Garage 56. Z dirkalnikom bodo preizkušene povsem nove pogonske tehnologije, kar bo omogočilo organizatorju dirke Automobile Club de l’Ouest (ACO) in Mednarodni avtomobilski federaciji (FIA) oceno pridobljenih podatkov in njihovo ovrednotenje. Na osnovi tega bo padla odločitev, kdaj bi lahko dirkalniki te tehnologije Nissan v prihodnje vrnili v tekmovalni razreda LMP1. 

Dirkalnik Nissan Deltawing je že videl asfalt proge v Le Mansu.

Dirkalnik Nissan Deltawing je že videl asfalt proge v Le Mansu.

»Vrnili se bomo v Le Mans z vozilom, ki bo pri velikih hitrostih in v izjemno zahtevnih razmerah preizkusil električno pogonsko tehnologijo tako naših dirkalnikov, kot cestnih avtomobilov,« je ob tem dejal Ghosn. 

Pred tem izjemno inovativnem in dramatičnem preboju novih dirkalnih tehnologij, bo Nismo letos izvajal izjemno obsežen in zahteven, toda zato toliko bolj ambiciozen ter navdušujoč dirkaški program Nissana.

Množičen naskok GT-R na vztrajnostne dirke

Že dogo sta Nissan in Nismo posebej dejavna in uspešna v vztrajnostnih dirkah. Zastavonoša na tem področju je Nismov dirkalnik Nissan GT-R Nismo GT-3 v tekmovanju FIA GT in prvenstvu Blancpain Endurance.

Pri tem je Nismo še posebej osredotočen in uspešen na razvoj vrhunskega dirkalnika, ki izhaja iz cestnega Nissana GT-R za tovarniško in tudi privatna moštva.

V letu 2012 je GT-R zmagal v številnih prvenstvih po svetu. Slavil je v Japonskem prvenstvu SUPER GT (razreda GT300 in GT500) in prvenstvu Super Taikyu (razreda GT3) ter dosegel prve zmage v prvenstvih British GT Championship ter GT Cup.

Za nastope v letu 2013 je Nissan GT-R Nismo GT3 pridobil večje celostne dirkaške zmogljivosti. Po izjemnih uspehih zadnja leta bo Nismo različica GT-R GT500 v prvenstvu SUPER GT. Štiri ultimativne dirkaške različice GT-R s katerimi bo Nismo nastopal v razredu GT500 prvenstva nosijo oznako GT500 GT-Rs. Med njihove posebnosti sodi tudi motor V8. Z dirkalniki bodo nastopila štiri moštva, Nismo, Mola, Team Impul in Kondo Racing. V moštvu Nismo bosta voznika Ronnie Quintarelli iz Italije in Japonec Masataka Yanagida.

24 ur Le Mansa

Čeprav Nissan v prvi osebi ne bo nastopil na dirki 24 ur Le Mansa, bo kar 17 dirkalnikov na njej poganjal njegov motor. Motorji družbe na dirki 24 ur Le Mansa poganjajo tretjino dirkalnikov na štartni listi. Tako bo na letošnji dirki število moštev z Nissanovim motorjem VK45DE V8, ki so ga za dirke seveda pripravili v Nismu, največje v zadnjih 15 let. Motor se je tako ustalil kot motor večine moštev, ki nastopajo v tekmovalnem razredu LMP2. Vsi dirkalniki s tem motorjem nosijo oznako »powered by Nissan Nismo«.

V8 Supercars Championship 

V avtomobilsko prvenstvo najvišje ravni v Avstraliji, V8 Supercars Championship se Nissan vrača s štirimi Altimami. Prvenstvo se bo pričelo z dirko Clipsal 500 v Adelaide Parkland prvi konec tedna v marcu.

GT Academy

Edinstven program GT Academy, ki je že požel globalni uspeh udeležencev iz Evrope, Rusije, ZDA, Južne Afrike in Srednjega vzhoda se bo v letu 2013 nadaljnje širil.

Z virtualnim dirkaškim programom je v realni dirkaški svet vstopilo že veliko talentiranih voznikov. Zmagovalci lanskega programa Wolfgang Reip, evropski zmagovalec leta 2012 iz Belgije, Mark Shulzhitskiy, zmagovalec v Rusiji leta 2012, Peter Pyzera, zmagovalec za leto 2012 v Nemčiji in lanski prvak v ZDA Steve Doherty bodo z dvema dirkalnikoma Nissan GT-R Nismo GT3 nastopali v prvenstvu Blancpain Endurance Series.

Izbor na osnovi igre Gran Turismo 5 za PlayStation poteka virtualno z raznimi avtomobili znamke Nissan na različnih dirkališčih. Lani so vozniki v tem izvirnem dirkaškem tekmovanju odpeljali 500 milijonov testnih kilometrov v različnih avtomobilih, od Nissana LEAF dalje. Tekmovanje »Academy from PlayStation to Podium« so v več kot 160 državah na svetu preko TV spremljali  milijoni navdušencev.