Največ voznikov, ki vozijo v napačno smer, najdemo med starejšimi vozniki

Zanimivosti

Na slovenskem avtocestnem omrežju se ponovno povečuje število voženj v nasprotno smer. Na AMZS želijo voznike opozoriti, da vožnja v nasprotno smer (avtoceste ali dvopasovne ceste za vožnjo v eno smer) predstavlja zelo veliko nevarnost za nastanek prometne nesreče z lažjimi ali težjimi posledicami. »Razlog za vožnjo v napačno smer je seveda neupoštevanje postavljene prometne […]

Na slovenskem avtocestnem omrežju se ponovno povečuje število voženj v nasprotno smer. Na AMZS želijo voznike opozoriti, da vožnja v nasprotno smer (avtoceste ali dvopasovne ceste za vožnjo v eno smer) predstavlja zelo veliko nevarnost za nastanek prometne nesreče z lažjimi ali težjimi posledicami.

»Razlog za vožnjo v napačno smer je seveda neupoštevanje postavljene prometne signalizacije, vzroke pa lahko iščemo v pomanjkljivem znanju, nezbranosti, vožnji pod vplivom alkohola ali psihoaktivnih snovi, bolezenskih težavah ali celo zavestnemu naklepnemu ravnanju. Največ voznikov, ki vozijo v napačno smer, najdemo med starejšimi vozniki, sledijo vozniki, ki vozijo pod vplivom psihoaktivnih snovi, pa vozniki, ki na ta način poskušajo narediti samomor, in nazadnje še vozniki – adrenalinski odvisniki. Pri izvajanju Programa dodatnega usposabljanja za varno vožnjo (izbris kazenskih točk) se v AMZS Centru varne vožnje srečamo tudi s takšnimi vozniki, ki pa se prekrška v času nastanka niso zavedali. Ravno zaradi te problematike v našem Centru vztrajamo, da psihosocialne delavnice v Programu dodatnega usposabljanja za varno vožnjo (izbris kazenskih točk) in v Programu dodatnega usposabljanja za voznike začetnike, izvaja izključno za to usposobljen psiholog. Tudi na ta način želimo v AMZS Centru varne vožnje prispevati k večji varnosti na slovenskih cestah,« opozarja Danijel Granda, inštruktor varne vožnje v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem.