Luka: Prvi preizkus poligona Gaj z Renault Megane RS 275 Cup

Blog, Renault, Testi

Ko se od visokih vrtljajev in piša turbo puhala dvigujejo kocine, ko nam g-sile na obraz rišejo čudne izraze, ko še strasten “alfist” pravi: “No, to pa je Renault, s katerim bi se z veseljem vozil!” … Tedaj vemo, da imamo opravka z enim najboljših “hothatchev”, ali pa celo športnih avtomobilov na planetu – Meganeom RS. […]

Ko se od visokih vrtljajev in piša turbo puhala dvigujejo kocine, ko nam g-sile na obraz rišejo čudne izraze, ko še strasten “alfist” pravi: “No, to pa je Renault, s katerim bi se z veseljem vozil!” … Tedaj vemo, da imamo opravka z enim najboljših “hothatchev”, ali pa celo športnih avtomobilov na planetu – Meganeom RS. Boste vprašali, kako si to upam trditi že kar na začetku? Pa vam odgovorim – zlahka!

Odgovor Renault Sporta na vprašanje, kako ustreči pravim “petrolheadom”

Renault Megane RS je eden izmed avtomobilov narejenih z mislijo, kako ustreči pravim “petrolheadom”. Tudi na moji listi priljubljenosti se nahaja povsem pri vrhu. Že prvi stik z avtomobilom je prvinsko športen in test njegove “poslovilne različice” z oznako 275 Cup je prišel v pravem trenutku …

Vznemirjenje, adrenalin

Vznemirjenje in pospešen srčni utrip

Pozitivno vznemirjenost in rahlo pospešen srčni utrip sem občutil že med samo vožnjo proti dolenjskemu kraju, ki ima zaradi vojaškega letališča, kljub svoji majhnosti, pomembno strateško vlogo. Cerklje ob Krki bi bile s svojimi dobrimi dvesto prebivalci sicer le ena izmed umirjenih dolenjskih vasi. A sam s Cerkljami čutim drugačno povezanost. Ob misli na ta kraj se mi v spomin prikrade vonj po bencinu in dirkaški adrenalin, ki sem ga kot otrok ob robu tamkajšnjega (bolj kot ne improviziranega dirkališča) tam občutil.

Vedno znova se srečujemo z izzivom, kje preizkusiti športne avtomobile

Zakaj je bil trenutek pravi? Poligon Gaj (kot odslej imenujemo del vojaškega letališča, ki bo dobil nove namembnosti) je ravno v procesu prenove in le še nekaj dni nas loči od Dneva odprtih vrat avtošporta, ko bodo slovenski ljubitelji dirk tam spet lahko občudovali peščico dirkalnikov.

Na vhodu nas pričakajo protitankovske bariere

Odločil sem se, da nekaj dni pred prireditvijo preverim stanje na poligonu Gaj. Že ko sem pripeljal do znamenitih protitankovskih barier, ki onemogočajo vstop na začetek bivše startno-ciljne ravnine, me je navdala nostalgija. Na prvi pogled je izgledalo, kot bi se tu čas ustavil. A ta občutek je brž prekinil zvok delovnega stroja, ki je nakazoval, da se objektu obeta lepša prihodnost. Postal naj bi domovanje najrazličnejših aktivnosti, ki bodo tam potekale v organizaciji domačih društev in predstavljale dobrobit lokalnemu okolju. Svoj del obratovalnega časa poligona Gaj naj bi v tam “rezervirale” tudi avtošportne prireditve.

essgdsdsgd

Poligon Gaj naj bi v “službi” lokalne skupnosti čakala lepša prihodnost

A še preden zapeljem na startno-ciljno ravnino, kjer so se včasih podili tudi dirkalniki znamenitega razreda “ST” ter njihovi sloviti vozniki (tu in tam pa celo kakšen “DTM”), moram razložiti, kakšnega Meganea RS sem tja pripeljal …

RS 275 Cup tvorijo številni priboljški, kar je na boku avtomobila jasno obeleženo

RS 275 Cup tvorijo številni priboljški, kar je na boku avtomobila jasno obeleženo

Kot rečeno, gre za poslovilno različico sedanjega RS-a preden na ceste zapelje novi. Omejena serija le desetih vozil, ki jo je pripravil Renault Slovenija, je češnja na torti, ki jo predstavlja uspeh brezkompromisnega športnika. Nešteto vozil, ki se vsakodnevno podijo po slovitem Nürburgringu in postavljajo rekorde ter strastni ljubitelji, ki bi za ugled Renault Sporta zastavili lastno mamo, so dokaz, da je francoski športni oddelek zgradil mit o avtomobilu, ki je v svojem razredu tisti, ki postavlja merila.

RS 275 Cup z značko na kateri je vgravirana oznaka “No.01”, je opremljen z izpuhom znamke Akrapovič iz titana, po trdoti in višini nastavljivimi Öhlinsovimi vzmetmi, zavorami Brembo ter športnimi sedeži Recaro. Žene ga najzmogljivejši dvolitrski turbo motor z 275 konjskimi močmi. Tri aluminijaste stopalke za upravljanje z vozilom in ročni šeststopenjski menjalnik govorijo svoje.

"Pole position"

“Pole position”

Zanimivih fotografij in izkušenj željan sem skozi vrata, ki jih je zob časa že snel s tečajev preko luknjaste makadamske poti zapeljal na startno-ciljno ravnino. Zaustavil sem se na startni poziciji številka 1 … Koliko spominov, tudi na zanimive dirkaške obračune, nosi s seboj duh tega objekta … In kakšno bedo razkazuje zapuščina, ko je objekt vrsto let sameval in služil le za občasne vojaške vaje. Nisem si mogel kaj, da ne bi odpeljal testnega kroga, ki je predstavljal prvi preizkus poligona Gaj v njegovi novi, boljši dobi!

Slikoviti hangarji, ki dajejo posebno kuliso

Slikoviti hangarji dajejo posebno kuliso

Šlo je zelo počasi. O novem asfaltu, ki bo v bližnji prihodnosti položen preko celotnega poligona, ob mojem obisku še ni bilo ne duha ne sluha. A brneči stroji na večih odsekih so me navdali z optimizmom. Dejstvo je, da je vse pripravljeno, da bo šla zgodba novega objekta v pravo smer. Protihrupna izolacija, nove dostopne poti, izboljšana varnost … Objekt bo obratoval po meri strogih standardov in tudi tisti, ki so prej svoje nasprotovanje gradili na pol-utemeljenih dejstvih, bodo tokrat ostali zaprtih ust.

sgfagad

Dela na poligonu Gaj so še v začetni fazi

Kamenje in obilo prahu na cestišču so mi preprečevali udobno, kaj šele dinamično vožnjo. Pravzaprav bi bil ta dan na poligonu Gaj precej hitrejši s kakšnim “off-road” vozilom, kot pa s čistokrvno, športno specialko. A ovinek pred njo in sama startno-ciljna ravnina sta že nakazovala zametke novega, zgledno urejenega objekta.

Kljub vsemu že lahko opazimo zametke novega, zgledno urejenega objekta

Kljub vsemu že lahko opazimo zametke novega, zgledno urejenega objekta

Tam se mi je ponudila tudi možnost, da vsaj za nekaj sekund, varno, popolnoma odprem stopalko za plin. Odlično počutje za volanom nudijo Recarovi sedeži, ki so narejeni po meri za priganjanje avtomobila na kakšnem od slovitih evropskih dirkališč. Dirkaško podvozje in mehanska zapora diferenciala poskrbita, da vam bodo prej iz jamic padle oči, kot pa boste sposobni odkriti limit vozila. Ravno prav oglušujoč trušč in močan piš iz Akrapovičevega izpušnega sistema dviga kocine … Megane RS 275 Cup je turbo koncert na štirih kolesih!

A, če lahko klasičnim koncertom prisluhnemo na kar nekaj lokacijah širom Slovenije, “turbo koncert” svojega prostora pod našim nebom nima. Dejstvo je, da je poligon Gaj še svetlobna leta daleč od zaključene zgodbe in veliko (žal, predvsem) črnila bo še prelitega, preden bomo limite Meganea RS, ali pa katerega od njegovih tekmecev lahko preizkusili doma, na varen način, na zaprtem objektu. Dotlej bodo morali slovenski avto-moto športniki in ljubitelji športne vožnje po takšne izkušnje na drago in dolgo pot v tujino.

dan-odprtih-vrat-avtosporta

… vsemu navkljub pa 8. oktobra lepo vabljeni na Dan odprtih vrat avtošporta v organizaciji AMD Gaj in AMD Slovenija avto. Več informacij najdete TUKAJ. 😉


Vprašanja o avtomobilu nam lahko zastavite na našem forumu. Z veseljem vam bomo odgovorili.

Avto.Over.Net fotozgodbam lahko sledite tudi na Instagram profilu @avtoovernet in @lukagregoric.

… mimogrede, ustvarili smo tudi svoj Snapchat profil: Najdete nas pod uporabniškim imenom avtoovernet! ?

Prispevek je mnenje avtorja in ne izraža nujno stališča uredništva.