Luka: Leto 2015 v slovenskem avtošportu

Avtomobilizem, Blog, GHD, KHD, Reli, Slovenija, Šport, Top

Menim, da je bilo leto 2015 eno boljših doslej, kar se tiče slovenskega avtošporta. Dobil sem občutek, da se je krivulja, čeprav je to lepo nakazovalo že leto 2014, dokončno obrnila navzgor. Izbral sem deset ključnih poudarkov, ki jih želim izpostaviti: 1. Racestar (Mladi v avtošport)  Potrebovali smo ga kot Sahara vodo. Izbor slovenskih mladih […]

Menim, da je bilo leto 2015 eno boljših doslej, kar se tiče slovenskega avtošporta. Dobil sem občutek, da se je krivulja, čeprav je to lepo nakazovalo že leto 2014, dokončno obrnila navzgor. Izbral sem deset ključnih poudarkov, ki jih želim izpostaviti:

1. Racestar (Mladi v avtošport) 

Racestar

Boštjan Avbelj je v eni sezoni od projekta RaceStar prišel celo do naslova državnega prvaka

Potrebovali smo ga kot Sahara vodo. Izbor slovenskih mladih dirkačev namreč. Pot mladih v slovenski avtošport je težka in običajno pogojena s finančnim stanjem njihove družine. Zato so projekti, kot je RaceStar, kjer so po objektivnih kriterijih izbrani mladi talenti, ki se jim omogoči preboj v avtošport, skoraj nuja. Preko letošnjega izbora smo dobili kar nekaj novih kvalitetnih dirkačev (Avbelj, Dernovšek, Urbančič …). Organizatorji za naslednjo sezono obljubljajo drugo ponovitev!

2. Germanol Adria Twingo Cup

20150407_183918

Fantastična ekipa Lema Racing skrbi za tudi do 15 avtomobilov naenkrat!

Po zaslugi v tujini najbolj prepoznavne slovenske dirkaške ekipe, Leme Racinga, je zaživelo novo pokalno tekmovanje. Že nekoliko ostarele Fiat Grande Punte so zamenjali aktualni Renault Twingi. Že v prvi sezoni je tekmovanje s temi šibkimi a izenačenimi avtomobilčki naletelo na izredno pozitiven odziv, doma in v tujini. V prvi sezoni je naslov osvojil Boštjan Avbelj, ki je na prestolu slovenskih pokalnih tekmovanj nasledil Tomaža Trčka, ki je lani slavil v Grande Punto pokalu. Za naslednjo sezono se že obeta razširitev pokala!

3. Spletna stran AŠ 2005

Nova spletna stran aš205

Nova spletna stran slovenske zveze za avto šport

Tudi to smo v Sloveniji potrebovali kot (če dovolite še enkrat) Sahara vodo. Po dolgih letih, ko je izgledala kot stran davčne uprave, je bila stran AŠ 2005 končno prenovljena. Od junija, ko je bila ustvarjena, je postala slovenski spletni avtošportni dom, katerega poskušam oblikovati na nivoju, ki si ga športniki in organizatorji prireditev, ob skoraj popolni ignoranci večjih slovenskih medijev (pa tudi to se vendarle ob trudu organizatorjev in dirkačev izboljšuje), zaslužijo. Čeprav je prostora za izboljšave še ogromno, so odzivi in obisk izredno pozitivni.

4. Nastopi slovenskih dirkačev v tujini

Tim Novak

Tim Novak je nastopil na dirki svetovnega reli prvenstva v Nemčiji

Uspešne nastope so slovenski športniki beležili tudi na tekmovanjih v tujini. Lepe rezultate so dosegali relisti (Rok Turk, Grega Premrl, Aleks Humar, Darko Peljhan, Aljoša Novak in sovoznik Vili Ošlaj), pa voznik gorskih dirk, Patrik Zajelšnik ter (“žal”) vsi “pistaši”, ki v tujini še vedno vozijo vse dirke, tudi državnega prvenstva. Slovenija kot evropski unikum pač še vedno nima dirkališča. Medtem je bil definitivno najbolj odmeven, a žal manj uspešen, nastop Tima Novaka na reliju za svetovno reli prvenstvo v Nemčiji. Čeprav cilja ni ugledal, si je nabral veliko dragocenih izkušenj, ob njegovi mladosti pa to še zdaleč ni bil njegov zadnji nastop na tem nivoju.

5. Zmaga Slovenije v Mitropa pokalu narodov

Premrl

Ekipni uspeh Slovenije

Posadke Novak-Ocvirk, Humar-Rus in Premrl-Brešer so Sloveniji privozile zmago v razvrstitvi narodov pokala Mitropa. “Ekipni” uspeh je bil ponovitev dosežka iz leta 2012, ko je Slovenija že slavila v tem tekmovanju. Individualno je bila najuspešnejša slovenska posadka Tim Novak-Uroš Ocvirk, ki je na koncu v razvrstitvi zasedla skupno 3. mesto.

6. Crash leta: Jan Mrak-Luka Kuštrin

To pa je tista, manj priljubljena plat avtošporta. Vse nas lahko veseli, da se lahko po končani sezoni o hudi nesreči Jana Mraka in Luke Kuštrina govorimo kot o dogodku s posledicami le za pločevino. Prav lahko bi se pri visoki hitrosti in odpovedi zavor končalo tudi drugače. Čeprav je bila nesreča res težka in je bil Janov dirkalnik povsem uničen, to idrijski ekipi ni vzelo volje in so že pripravljeni na novo sezono!

7. Naslov KHD prvaka Avblju, …

Boštjan Avbelj

Boštjan Avbelj je letos od desetih dirk zmagal kar na osmih!

Za odkritje sezone moramo proglasiti Boštjana Avblja. Član vrhniške ekipe Autosport Jazon si je preko izbora RaceStar priboril sedež za sezono v pokalu Renault Twingo in na koncu v točkovanju deklasiral konkurenco, pa čeprav so bile dirke sicer izredno izenačene. Posledično je njegova prevlada pomenila tudi največji točkovni zbir v skupni razvrstitvi slovenskega državnega prvenstva. V naslednji sezoni bo Boštjan poskušal izpeljati program Renault Clio Cup!

8. … GHD Bubniču, …

Milan Bubnič

Tako hitra Bubničeva Lancia še ni bila!

Ena točka je na koncu odločila državno prvenstvo v gorsko-hitrostnih dirkah. Milan Bubnič je s svojo Lancio Delto skupine E1 po dveh ničlah na začetku sezone v nadaljevanju zabeležil štiri zaporedne zmage in za las ugnal Petra Marca, ki je sicer izredno konstantno nastopal v povsem neprimerljivem dirkalniku, Mitsubishiju skupine N. Za naslednjo sezono se že obeta dodatna zaostritev konkurence. Pri prvenstvu GHD je potrebno omeniti tudi tretji zaporedni naslov državnega prvaka Andreja Prelca v diviziji 1, ki običajno velja za najštevilčnejšo in najbolj izenačeno v slovenskem DP.

9. … reli pa že šestič Peljhanu!

Peljhan

Šesti naslov za Peljhana (med vozniki) in prvi naslov Tine Lazar (med sovozniki)

V velikem slogu, z zmago na reliju v Idriji, sta si Darko Peljhan in njegova sovoznica Tina Lazar privozila naslova državnih prvakov. Lazarjeva je tako osvojila svoj prvi naslov med sovozniki, obenem pa ob tako izkušenem vozniku nabrala tudi nemalo dragocenih izkušenj. Za legendo slovenskega relija, Peljhana, pa je to že šesti naslov državnega prvaka, s čimer je najuspešnejši voznik v slovenskem državnem prvenstvu od njegove premierne sezone, 1992. Zanimiv je tudi podatek, da je svoj prvi in letošnji naslov osvojil v razmaku kar 22 let!

10. Avtomobilist leta Patrik Zajelšnik

Patrik Zajelšnik

Patrik Zajelšnik je naslov Avtomobilista leta v Sloveniji osvojil drugič

Dvakrat stopničke na dirkah evropskega gorsko-hitrostnega prvenstva, odlični nastopi v nemškem državnem prvenstvu ter predstavljanje Slovenije na evropskem gorsko-hitrostnem “mastersu”. Patrik Zajelšnik je bil po oceni vodilnih mož v pretekli sezoni najopaznejši in najuspešnejši ambasador slovenskega avtošporta.


Če se ob iztekajočem letu ozrem nazaj, sem mnenja, da je bila sezona 2015 ena lepših in zanimivejših odkar spremljam slovenski avtošport. Ključne ovire za prihodnost, ki jih bo potrebno preskočiti, ali pa še bolje, uničiti, so predvsem neobstoj pravega slovenskega dirkališča in velika zapostavljenost v prepoznavnosti in zavesti slovenskih ljubiteljev športa, pa čeprav imamo izredno kvalitetne športnike in odlične prireditve, po katerih se zgledujejo tudi organizatorji v tujini. Dirkačem in njihovim moštvom polagam na srce, naj skrbijo za svojo prepoznavnost, saj se s tem veča tudi prepoznavnost samega športa. 

Mislim, da ni mogoče, da ob letnici 2015 izpostavimo več negativnih kot pozitivnih stvari. V novem letu vsem, ki ste del slovenskega avtošporta želim vse dobro. Gremo na nove zmage!


Fotozgodbam iz slovenskega avtošporta lahko sledite tudi na Instagram profilih @autosportslovenia@avtoovernet in @lukagregoric.

Prispevek je mnenje avtorja in ne izraža nujno stališča uredništva.