Konceptni Audi allroad shooting brake

Aktualno, Novosti, Saloni

Športen, kompakten in vsestranski: s temi atributi se je Audi allroad shooting brake predstavil na severno­ameriškem mednarodnem avtomobilskem salonu (NAIAS) v Detroitu.

Športen, kompakten in vsestranski: s temi atributi se je Audi allroad shooting brake predstavil na severno­ameriškem mednarodnem avtomobilskem salonu (NAIAS) v Detroitu. Dvovratnik ima t. i. crossover zasnovo, zato ni omejen samo na asfaltne ceste. Zaradi visoke funkcionalnosti je več kot primeren za športno preživljanje prostega časa. Močan in učinkovit hibridni pogon omogoča novo dimenzijo pogona quattro – e-tron quattro.  

Audi allroad shooting brake na cesti izžareva mogočnost. Kombinacija jasno začrta­nih linij in atletsko napetih površin poraja izklesano, emocionalno obliko. Zdi se, kot bi bila zunanja lupina izoblikovana iz ene celote: od mreže hladilnika, preko markantne tornado linije pa do kompaktnega zadka, na katerem se spajajo značil­nosti allroada in shooting brakea. Konceptno vozilo, lakirano v ledeno modri barvi, ima medosno razdaljo 2,51 metra, v dolžino meri 4,20 metra, v širino 1,85 metra in v višino 1,41 metra.

konceptni Audi allroad shooting brake 2014

Audi z modelom allroad shooting brake prvič povezuje oblikovni slog allroada in e-trona. Tako kot pri vseh Audijih, tudi pri tem na tridimenzionalno-markantnem sprednjem delu prevladuje velika, šesterokotna maska, ki je nagnjena nekoliko nazaj na karoserijo. Kot je značilno za modele e-tron, ima maska tanke vodoravne lamele, ki spominjajo na hladilna rebra pri elektronskih komponentah. Na dnu okvira maske je napis quattro. Ploska sredinska reža za zajemanje zraka je vrezkana v ščitnik podvozja, ki je izdelan iz aluminija.

Dvojni žarometi Audija allroad shooting brake so povzeti po klasičnih oblikovnih rešitvah Audijevih modelov quattro. Hkrati tudi pričajo o nadgradnji quattro-dizajna, ki jo je Audi napovedal že septembra 2013 s študijo Sport quattro concept na med­narodnem avtomobilskem salonu (IAA) v Frankfurtu. Posebni elementi delijo žaro­mete v štiri segmente; matrična LED-tehnologija s posamično krmiljenimi svetlečimi diodami v vsaki situaciji zagotavlja odlično vidljivost, ne da bi slepili nasproti vozeče voznike. Pod žarometoma tanke prečne lamele prekrivajo veliki odprtini za zajeman­je zraka.

Tudi stranska silhueta z značilnimi linijami ustvarja vtis, da je vozilo nabito z ener­gijo. Previsa sta kratka, strešna linija pa poteka nizko nad trupom vozila. Kot je značilno za obliko “shooting brake”, se strešna linija hitro spusti in preide v mar­kant­na C-stebrička; v levem stebričku je vgrajena vtičnica za napajanje baterije, v desnem pa pokrov rezervoarja za gorivo.

Zunanja lupina Audija allroad shooting brake je izdelana iz kombinacije dveh mate­rialov: aluminija in plastične mase, ojačane z ogljikovimi vlakni (CFRP). Temno sivi zaščitni letvi sta značilen element modelov allroad in optično zmanjšujeta volumen karoserije; letvi se dinamično dvigata od sprednjega proti zadnjemu delu vozila. Skupaj z močno razširjenimi obrobami kolotekov poudarjata terenski značaj vozila.

Drobni detajli pričajo o preciznosti, s katero je bil zasnovan konceptni model. V pragova sta vdelani aluminijasti letvi. Velika platišča imajo lahko konstrukcijo: njihovo dno je izdelano iz CFRP. Filigranski dizajn 7-krakih platišč sloni na vizualni podobi modelov e-tron, centralni zaklep pa športnemu značaju kompaktnega križanca daje piko na i.

Tudi zadaj aluminijasti ščitnik podvozja poudarja širino vozila; njegova žlebičasta struktura je variacija e-trona. Vodoravne linije, ki so v logičnem medsebojnem raz­merju, obdajajo izčiščene površine in napete volumne, oblika zadnjih luči se zgleduje po sprednjih žarometih. Obe veliki izpušni cevi sta integrirani v difuzor. Kot pouda­rek služi tudi odprt usmernik zraka na robu strehe. Tretja zavorna luč, ki je zasnova­na kot nizek svetlobni pas, se elegantno vklaplja v obliko zadka.

Veselje do uporabe: notranjost in upravljanje 

Audi allroad shooting brake je zaradi svoje vsestranskosti in funkcionalnosti primeren predvsem za mlade, športno aktivne ljudi. V kalifornijski zimi se lahko na primer z njim zjutraj iz Los Angelesa odpeljete na deskanje na snegu v San Gabriel Mountains, popoldne pa se denimo odpravite na kajtanje na plažo Venice Beach.

V potniški kabini vozila je prostora za štiri osebe. Vitka sprednja športna sedeža z močno poudarjenimi stranicami in integriranima vzglavnikoma dajeta odlično oporo vozniku in sovozniku, oblazinjeni prislon ob sedežih pa pri hitri vožnji skozi ovinke služi za oporo goleni. Dostop do zadnjih sedežev olajšuje funkcija Easy Entry. Če podrete naslonjalo zadnjih sedežev, dobite prtljažnik z ravno nakladalno površino,
v katerem je dovolj prostora tudi za večje športne rekvizite.

Notranja zasnova konceptnega modela je jasna in natančna, uporabljeni sta antracitna in skalnato siva barva. Materiali pričajo o zanesljivih rokah Audijevih oblikovalcev – to velja za notranjo stropno oblogo iz alkantare kot tudi za različne vrste usnja ter upravljalne in dekorativne elemente iz svetlega in temnega aluminija, ki denimo krasijo prezračevalne šobe in krake večfunkcijskega volana.

Notranjost Audija allroad shooting brake tudi s svojo oblikovno zasnovo predstavlja Audijevo filozofijo lahke gradnje, športne elegance in preprostega upravljanja. Armaturna plošča od zgoraj spominja na letalsko krilo, okrogle prezračevalne šobe pa vzbujajo asociacije na letalske motorje. Vanje so integrirani elementi za upravlja­nje klimatske naprave: v njihovih oseh so skriti regulatorji za ogrevanje sedežev, temperature, smeri in jakosti zračnega toka; ko se jim približate z roko, se samo­dejno pomaknejo iz šobe. Luč se vklaplja s posebno tipko, za odpiranje vrat pa se uporablja ploščat ročaj.

Sredinska konzola se premika vzporedno s pomikom sedeža, tako da so upravljalni elementi za voznika vedno v optimalnem dosegu. Poleg tega je možno še indivi­dualno fino nastavljanje. Upravljalni elementi – elektronska izbirna ročica za menjalnik e-S tronic (shift-by-wire) in terminal nadzornega sistema MMI – so tako vedno idealno pri roki ter omogočajo optimalne nastavitve glede na voznikovo velikost in preference.

Tako lahko voznik z novo zasnovanim MMI-terminalom in športno oblikovanim večfunkcijskim volanom intuitivno upravlja skoraj vse funkcije Audija allroad shooting brake. Upravljanje daje vozniku povsem nov občutek, veselje do uporabe – struktura menijev se zgleduje po pametnih telefonih, sistem vključuje tudi novo funkcijo za iskanje z vnosom besedila. Vse poglavitne funkcije so lahko dostopne, z večdotičnimi ukazi na površini na dotik na MMI-terminalu pa se lahko hitro pomikate in povečujete oz. pomanjšujete sezname in zemljevide.

Vozniška kabina je osredotočena izrazito na voznika. Volan in digitalni kombinira­ni instrument se nahajata na isti osi v voznikovem neposrednem vidnem polju. Prikazovalnik TFT z 12,3-palčnim zaslonom prikazuje vse pomembne informacije v 3D-grafikah najvišje kakovosti, deluje pa lahko v več različnih režimih. Pri klasič­nem prikazu sta v ospredju prikazovalnik električne moči za priključni hibridni pogon in merilnik hitrosti, v režimu za infotainment prevladujejo vsebine, kot so velik navigacijski zemljevid, v športnem režimu pa je najbolj izpostavljen merilnik vrtljajev.

Ena od naprednejših rešitev v konceptnem modelu je Audi phone box, preko katerega se voznikov mobitel lahko priključi na električno omrežje vozila in se po potrebi tudi induktivno polni.

Trije motorji: priključni hibridni pogon

Sistemska moč 300 kW (408 KM) in sistemski navor 650 Nm – bistvena podatka priključnega hibridnega pogona sta resnično osupljiva. Vozilo, ki brez voznika tehta okrog 1.600 kilogramov, se iz mirovanja do 100 km/h izstreli v 4,6 sekunde, kon­čno hitrost pa ima elektronsko omejeno na 250 km/h. Na 100 kilometrov porabi ta kompaktni križanec po ustreznem standardu ECE le 1,9 litra goriva (emisija: 45 gramov CO2 na km). Njegov skupni akcijski radij znaša do 820 km.

Bencinski motor 2.0 TFSI v Audiju allroad shooting brake razvije moč 215 kW (292 KM) in doseže navor 380 Nm. Prečno vgrajeni dvolitrski štirivaljnik z velikim turbopolnilnikom je zelo napreden: v območju delne obremenitve zmanjšuje porabo goriva dodatno posredno vbrizgavanje goriva, ki dopolnjuje neposredno vbrizgavanje bencina; v glavi motorja je vgrajen izpušni zbiralnik, ki je osnova za visokozmogljiv toplotni management motorja.

Motor 2.0 TFSI preko prekinitvene sklopke deluje skupaj s kompaktnim, plošča­tim elektromotorjem, ki razvije moč 40 kW in doseže navor 270 Nm. Elektro­motor je integriran v ohišje 6-stopenjskega e-S tronica; ta bliskovito hitri avto­matski menjalnik z dvema sklopkama prenaša navor na sprednji kolesni par.

Ločeno od tega pogonskega sklopa je na zadnji premi vgrajen še en elektro­motor; ta z močjo največ 85 kW in navorom 270 Nm skrbi za pogon pri nizkih in srednje­visokih hitrostih. Poleg tega deluje vzporedno z motorjema na sprednji premi, kadar hibridni management odloči, da je smiseln pogon na vsa štiri kolesa. V takšnih situacijah, na primer na spolzki cesti ali na lahkem terenu, se Audi allroad shooting brake spremeni v e-tron quattro.

Pred zadnjo premo je v vozilu vgrajena litij-ionska baterija, sestavljena iz osmih modulov, ki prispeva k uravnoteženi porazdelitvi mase in skoraj ne vpliva na prostornino prtljažnika. Tekočinsko hlajena baterija ima kapaciteto 8,8 kWh, kar zadošča za razdaljo 50 km na izključno električni pogon. Za stacionarno napajanje se uporablja Audijeva stenska postaja, ki je prilagojena različnim napetostim in vtičnicam in ki udobno in pametno uravnava dovajanje energije.

Sistem za upravljanje vozne dinamike Drive Select vključuje tri različne vozne programe. Program EV, ki ga vključimo s tipko na večfunkcijskem volanu, daje prednost električnemu pogonu. Tu je pogonski sklop na sprednji premi neaktiven, elektromotor na zadnji premi pa z močnim navorom vozilo hitro pospeši do hitrosti največ 130 km/h.

V hibridnem programu vsi motorji usklajeno delujejo kar najbolj učinkovito in po potrebi na različne načine. Elektromotor na sprednji premi v mnogih situacijah deluje kot generator – žene ga bencinski motor, s čimer sproti napaja baterijo in s tem povečuje akcijsko območje električnega pogona.

V športnem voznem programu, ki ga voznik lahko izbere preko sistema Audi drive select, pa je na voljo polna sistemska moč. Če voznik od motorja zahteva veliko moči, deluje elektromotor na zadnji premi vzporedno z bencinskim 2.0 TFSI – oba agregata skrbita za pogon, če je vklopljena funkcija ‘boost’.

Če voznik stopalo umakne s pedala za plin, se glede na vozno situacijo lahko izklopijo vse pogonske enote ali pa se vklopi regeneracija energije z rekuperacijo. V prvem primeru vozilo ‘jadra’ z izklopljenim bencinskim motorjem in brez izpustov, v drugem primeru pa se zavorna energija dovaja nazaj v visokonapetostno baterijo.

Voznik lahko s funkcijama Hold in Charge v upravljalnem sistemu MMI načrtno vpliva na stanje baterije, denimo če bi za zadnjih nekaj kilometrov do cilja rad imel še zalogo električne energije.

Podvozje

Podvozje Audija allroad shooting brake je kombinacija elektromehanskega krmilje­nja, McPhersonovih kolesnih obes na sprednji premi in štirivodilne zadnje preme. Športni križanec po zaslugi velikega odmika od tal, kompaktne medosne razdalje, kratkih previsov in električnega pogona quattro nadvse talentirano obvladuje terenske situacije. Njegova lega na cesti je športno čvrsta, sistem za uravnavanje vozne dinamike Audi drive select pa vozniku omogoča izbiro med različnimi voznimi programi. Na 19-palčna platišča so nameščene pnevmatike formata 255/40.