Kako ob nakupu avtomobila izbrati dodatno opremo

Nasveti, PR novica, Zanimivosti

Izpostavljamo najbolj uporabno dodatno opremo ob nakupu novega avtomobila.

Summit Avto

Nakupovanje novega avtomobila je lahko za posameznika zelo težavno, saj se pogosto soočamo s širokimi možnostmi izbire dodatne opreme. Ta lahko vozilo močno podraži, zato moramo skleniti prave kompromise in dobro premisliti, kaj res potrebujemo, da bo za uporabo odtehtalo morebitna doplačila.

Izpostavljamo najbolj uporabno dodatno opremo …

Za naš primer smo izbrali vozilo Ford Kuga, saj predstavlja vrsto vozila – kompaktni SUV, ki je trenutno med Slovenci izredno priljubljena. S svojo dostopnostjo je to eno vozil, ki je v tem segmentu tudi najbolj prodajano. V preteklosti nas je ta avtomobil že prepričal s svojo kakovostjo. Izpostavljali smo predvsem udobje in odlične vozne lastnosti.

Ford Kuga

Ford Kuga je v Sloveniji na voljo v štirih začetnih, različno opremljenih različicah.

Dodatna oprema Forda Kuge zajema številne elemente, ki so za lažje odločanje kupcev razvrščeni v štiri različne začetne pakete. Cena začetnega (Trend) se prične pri 21.910 evrov, medtem ko boste morali za najbolje opremljeno različico (ST-Line) z najmočnejšim motorjem odšteti 36.840 evrov.

Kako vedeti, katera oprema je za vas res pomembna in koliko je smiselno zanjo odšteti?

Najprej se je potrebno ozreti k svojim trenutnim navadam in morebitnim spremembam življenjskega sloga. Pomembno je tudi število uporabnikov vozila – več različnih voznikov lahko spekter potreb pri vozilu še povečajo. 

Med pomembnejšimi vidiki nakupa dodatne opreme je vrsta ceste, kjer se bo avtomobil največ vozil. Mestni terenci (mednje spada tudi Ford Kuga) so vsestransko uporabni avtomobili. Primerni so za uporabo v mestih, za relacijske vožnje na regionalkah ter premagovanje daljših razdalj na avtocestah. Tisti, ki se lahko pohvalijo z dobrim štirikolesnim pogonom (tudi tu izpostavljamo Kugo), pa bodo doživeli tudi marsikateri podvig zunaj urejenega cestišča.

Ford Kuga

Ford Kuga že v začetni različici ponuja lep nabor dodatne opreme.

Večina vozil iz srednjega cenovnega razreda ima že osnovne modele s precej opreme. Na primer, Ford Kuga v osnovni opremi Trend zajema nekatere priboljške, kot so obsežna varnostna oprema in asistenčni sistemi. Za priročnost in udobje skrbijo številni sistemi, na primer gumb za zagon vozila, ogrevana ogledala, meglenke spredaj in zadaj, usnjen volanski obroč …

Opremljenost vozila običajno premo sorazmerno narašča z razredom, kamor je umeščen.

Ford Kuga

Kamera za vzvratno vožnjo močno poenostavi parkiranje.

Če boste avtomobil večinoma koristili za vijuganje med mestnimi ulicami ter se z njim motali po ozkih parkiriščih, bodo za začetek zelo prav prišli parkirni senzorji. Prodajalci pri Summit Avto pravijo, da po takšnih senzorjih v zadnjem času povprašujejo skoraj vsi kupci novih vozil. Kot “nadgradnja” parkirnih senzorjev lahko služita tudi kamera za vzvratno vožnjo in aktivna pomoč pri parkiranju (avtomobil takrat samodejno zapelje in odpelje s parkirnega mesta).

Ford te sisteme ponuja v sklopu posebnih paketov:

Parkirni paket 1 zajema zadnje senzorje za pomoč pri parkiranju v kombinaciji s električno poklopnimi ogrevanimi vzvratnimi ogledali. Doplačilo za tovrstni paket znaša 320 evrov (pri nivojih opreme Trend in Titanium).

Parkirni paket 2 je še naprednejši in zajema celoten sistem aktivne pomoči pri parkiranju (senzorji spredaj in zadaj, 360-stopinjski kot zaznavanja ovir, samodejno bočno in vzvratno parkiranje ter izvoz iz bočnega parkirnega mesta). Zanj boste odšteli 870 evrov. Zgolj kamera za vzvratno vožnjo stane 400 evrov.

https://www.youtube.com/watch?v=dtJ7tkXu2L8

V mestu je zelo uporaben in primeren sistem tudi Active City Stop. Gre za asistenčni sistem, ki v Fordovem primeru “uradno” deluje do 50 km/h. V izrednem primeru – če pred vozilo stopi človek ali se pred nami nenadoma ustavi vozilo – sistem samodejno zavira in prepreči trk. Ford omenjeni sistem ponuja v kombinaciji z ogrevanim vetrobranskim steklom za doplačilo 400 evrov.

Če boste avtomobil veliko uporabljali za relacijske vožnje (tudi na avtocestah), to odpre nov spekter dodatne opreme. Aktivni radarski tempomat je prvi element izmed primerne opreme za ta način uporabe. Voznik poljubno nastavi želeno hitrost, avtomobil pa jo enakomerno prilagaja glede na varnostno razdaljo do naslednjega vozila. Tako sistem skrbi za manjši voznikov napor in njegovo varnost. Tudi po tem sistemu povprašuje vse več kupcev. Za “nadgradnjo” sistema si je smiselno omisliti tudi sistem za preprečevanje zapustitve voznega pasu (“lane assist”). V trenutkih nepozornosti zna ta priti še kako prav, saj stalno pomaga vozniku z manjšimi korekcijami. Cena aktivnega radarskega tempomata znaša 760 evrov. Sistem za opozarjanje na nenamerno menjavo smernega pasu “LKA” vključuje: prepoznavanje prometnih znakov (omejitve hitrosti, prepoved prehitevanja in preklic omejitev), sistem za preprečevanje naleta “Active City Stop”, opozarjanje na nenamerno menjavo smernega pasu ter sistem za opozarjanje na nezbranost voznika, samodejni nadzor osvetlitve žarometov, brisalce s tipalom za dež ter samozatemnitveno vzvratno ogledalo. Ta paket je na voljo za 1.300 evrov.

Če se veliko vozite po regionalkah izven naselij, kjer ni javne razsvetljave, je ključno, da nam ponoči luči dobro osvetljujejo pot. Pri tem so običajno učinkovitejši bi-ksenonski žarometi. Ti bodo snop svetlobe aktivno prilagajali hitrosti in smeri vožnje – seveda za 1.040 evrov.

Originalna vlečna kljuka

Originalno vgrajena vlečna kljuka je vse bolj zaželena med kupci.

Če predvidevamo, da se boste z vozilom pogosto odpravili po dnevnih opravkih, je smiselno v avtomobil umestiti sisteme, ki povečajo njegovo praktičnost. Zelo primeren je sistem za prostoročno odpiranje prtljažnega prostora. Pri Fordu deluje tako, da z nogo le zamahnemo pod zadnjim odbijačem. Predstavljajte si, da prihajate iz trgovine s polnimi rokami vrečk. Kako odveč je tedaj seganje v žep ali torbico, da bi našli ključ. No, tudi ključ (seveda, če je “pameten”) lahko olajša delo. Cena slednjega znaša 400 evrov. Oba sistema v paketu staneta 650 evrov (480 pri nivoju opreme Titanium). V kategorijo praktičnosti lahko uvrstimo tudi vlečno kljuko. Električno poklopna stane 890 evrov.

Ford Kuga

5 zvezdic po Euro NCAP je zagotovilo, da spada avto med najbolj varnejša vozila v svojem segmentu.

Pri izbiri avtomobila, ki bo v prvi vrsti služil družinskim potrebam, je seveda najpomembnejša varnost. Varnostne sisteme smo že omenili. No, Ford ponuja tudi tako imenovani “družinski paket”, v katerega so vključeni elektronski varnostni ključavnici v zadnjih vratih za zaščito otrok ter električna vtičnica (230V/150W). Ta paket stane 120 evrov.

Bogata dodatna oprema za manjše doplačilo

Avtomobil (to velja zlasti za novega) je danes v večini primerov še vedno dolgoročna naložba. Kupcu svetujemo, naj avtomobil, če je to le mogoče, bolj bogato “naloži”, saj so lahko morebitne kasnejše nadgradnje dražje, sploh pa je v večinoma manj primerno, da v svoje vozilo vgradimo neoriginalne dele. Seveda vse pogojujejo finančna sredstva, ki jih za vozilo lahko namenimo. Izbira dodatne opreme že ob nakupu vozila je najbolj racionalna, kadar se odločamo za financiranje nakupa preko lizinga ali kredita, saj bo strošek dodatne opreme zajet v mesečni obrok, ki je bistveno manjši od enkratnega plačila.

Pomembno je, da kompromise sklepate preudarno in dobro razmislite, kaj boste pri uporabi novega avtomobila utegnili potrebovati.

Če boste še vedno v dvomih pri izbiri dodatne opreme, si zapomnite ta nasvet, ki smo ga dobili pri pooblaščenem prodajalcu vozil Ford – Summit Avto in s katerim se v uredništvu povsem strinjamo:

Na prvem mestu naj bo varnost!

Foto: Jan Gregorin

Vsebino omogoča Summit Avto