Iztok: Nevoščljivost ali zafrustriranost?

Aktualno, Blog

Zanimivo, po SSKJ nisem našel besede zafrustriranost, ki jo vsi uporabljamo. Nič hudega. Najverjetneje boste vsi razumeli o čem govorim. Popraskali so mi namreč avtomobil.

Zanimivo, po SSKJ nisem našel besede zafrustriranost, ki jo vsi tako radi uporabljamo. Nič hudega. Najverjetneje boste vsi razumeli o čem govorim. Namerno so mi namreč opraskali avtomobil.

gpenaa 2013 iztok franko as domžale

Blog-zapis je zgolj moje mnenje. Vesel bom vašega mnenja na našem forumu, facebook strani ali twitter računu!

Letno, kot testni voznik, preskusim približno okoli 60 različnih avtomobilov in vedno me najbolj zmoti oziroma bolje zapisano razjezi ena stvar – če mi nekdo iz objestnosti poškoduje vozilo. Na srečo se to ne dogaja ravno na mesečni ravni (vsaj do tega trenutka ne), ampak vsaj nekajkrat na leto se zgodi ali meni ali pa kakšnemu drugemu novinarskemu kolegu ali pa prijatelju, znancu, ki je ravnokar kupil nov avtomobil. Kaj žene ljudi, da vzamejo v roke ključ ali kakšen drug trd oster predmet in se sprehodijo ob boku avtomobila ter ga popraskajo? So nevoščljivi? Zafrustrirani? So preprosto mladci s preveč energije?

Spomnim se primera izpred nekaj let, ko so na enega povsem novega BMW-ja serije 1 na prtljažna vrata s ključem poleg logotipa napisali ALFA.

Razumem, da se zgodi in ponesreči z nakupovalnim vozičkom udariš po sosednjem parkiranem vozilu ali ga zadaneš, ko odpreš vrata svojega avtomobila. Ampak namerno, v polni prištevnosti, da s ključem potegneš po avtomobilu z željo, da poškoduješ lak – tega pa preprosto ne razumem in že skoraj primerjam z namernim mučenjem živali, ipd… Ti ljudje preprosto spadajo v isti koš? Niso zadovoljni sami s seboj in se znašajo nad avtomobili, živalmi, družino?

renault scenic xmod praska oziroma odrgnina na laku - test 2013

Tokrat so se spravili nad Renault Scenica XMOD. Jih moti znamka?

Tole mi ni dalo miru in sem za mnenje povprašal našega strokovnjaka s foruma Anksioznost, Miho Štruklja, specializanta psihoanalize, ki mi je odgovoril takole: “Seveda imajo lahko objestniška dejanja različne vzroke, ki lahko med seboj tudi sovpadajo. Predvsem pri mladostnikih, vendar ne izključujem odraslih oseb, predvidevam, da gre za premestitev agresije iz enega objekta v drugega. Na primer, ko oseba neizraženo in neozaveščeno agresijo (lahko do svojih staršev) premesti na nek subjekt in lahko tudi objekt hkrati (v tem primeru avto in njegovega neznanega lastnika). Gre za neke vrste sprostitev energije, ki se kanalizira na “napačni” objekt. To se mi zdi eden od glavnih temeljnih vzrokov za takšno dejanje. Posledica te premestitve je lahko tudi občutek nevoščljivosti – s tem, ko se naredi škoda neznanemu lastniku, se zmanjša vrednost osebne lastnine. Posledično se zmanjša razlika v premoženju (ali vrednosti) med lastnikom avtomobila in storilcem ter posledično neka zadovoljitev. Lahko gre tudi za zbujanje pozornosti, postavljanje pred drugimi, izražanje svojega nezadovoljstva, jeze ipd. Težko je posploševati, saj je vsak človek unikaten in ima svoje razloge za takšno disfunkcionalno početje.

Kaj naj za zaključek napišem? I SLOVEnia? Kraji so res lepi. Ljudje pa če pogledam na povprečje,… Ne vem, če bi si zaslužili pozitivno oceno na faksu sodeč po takšnih pripetljajih.

Prispevek je mnenje avtorja 
in ne izraža nujno stališča uredništva.