Zmagovita kombinacija

Testi, Volkswagen

Znano je, da v Združenih državah skoraj ni avtomobila, ki ne bi bil opremljen s samodejnim menjalnikom. No v Evropi je stvar drugačna, čeprav vse več kupcev raje poseže po avtomatiki, ki po eni strani…

Znano je, da v Združenih državah skoraj ni avtomobila, ki ne bi bil opremljen s samodejnim menjalnikom. No v Evropi je stvar drugačna, čeprav vse več kupcev raje poseže po avtomatiki, ki po eni strani prinaša več udobja pri vožnji, po drugi pa ne ponuja tistega pristnega občutka, ki spremlja ročno pretikanje. Izjema potrjuje pravilo, pravijo, in med samodejnimi menjalniki vsekakor izstopa robotizirani DSG iz koncerna Volkswagen. Skupaj z zmogljivim dvolitrskim TDI-jem v novem golfu ponuja nepozabno izkušnjo.

Pospeševanje brez pojemanja

Šeststopenjski robotizirani menjalnik DSG omogoča prestavljanje skoraj brez prekinitve prenosa moči. To omogočata dve hidravlični sklopki z izmeničnim delovanjem, ki vklapljata vsaka svojo gred. Prestavljanje je izjemno hitro in gladko, kazalec merilnika obratov ob tem skoraj v trenutku pade na raven višje prestave, občutek pospeševanja ob tem pa je skoraj zvezen. Menjalnik s pomikom prestavne ročice v desno omogoča tudi ročno pretikanje, kar lahko izvajamo bodisi s pomikanjem prestavne ročice naprej in nazaj, bodisi s pomočjo obvolanskih ročic. Poleg običajnega režima imamo na voljo športnega, ki motor priganja v višje vrtljaje, včasih celo v dizelsko netipične višave, menjavanje prestav pa je še za odtenek hitrejše. Ob tem pride zopet do izraza nekoliko grobo in glasno delovanje motorja, kar je pri Volkswagnih štirivaljnih turbodizlih postalo že folklora. Posebnost DSG-ja se pokaže tudi pri zaviranju, kjer v samodejnem načinu prestavlja navzdol in s tem izkorišča zaviralno moč motorja.

2.0 TDI je prava motorna izbira

Menjalnik DSG se odlično ujame z zmogljivim dvolitrskim turbodizelskim motorjem, ki zmore 103 kW/ 140 KM pri 4.000 vrt./min. Za 2.0 TDI so značilni štirje ventili na valj, neposreden vbrizg goriva po načelu črpalka – šoba in turbinski polnilnik z variabilno geometrijo, kar ob omenjeni prostornini zadostuje za 320 Nm največjega navora, ki je na voljo v območju med 1.750 in 2.500 vrtljaji. Strmo vzpenjajoča krivulja navora v praksi pomeni ogromno potisno moč, odločno pospeševanje in ob zmerni nogi DSG prispeva še hitro menjavanje prestav, kar veliko prispeva k zmerni porabi goriva pod sedmimi litri na sto prevoženih kilometrov. Golf 2.0 TDI DSG do hitrosti sto km/h pospeši v 9,3 sekundah in doseže najvišjo hitrost 201 km/h. njegovo podvozje je nastavljeno nekoliko trši in omogoča zelo dinamično vožnjo, hkrati pa ponuja tudi dovolj udobja.

Kaj prinaša paket opreme sportline?

Vse golfove različice so serijsko opremljene s šestimi varnostnimi blazinami, ABS in ASR, centralnim daljinskim zaklepanjem, polavtomatsko klimatsko napravo in radiem s CD predvajalnikom. Paket opreme sportline med drugim dodaja športno podvozje, ki je 15 mm nižje od običajnega, lita platišča »imola« s pnevmatikami dimenzij 205/55 R 16, plastične obrobe v barvi karoserije, športne sedeže, prikazovalnik zunanje temperature, usnjen trikraki športni volan in usnjene dodatke v notranjosti. Golf je na preizkusnem trčenju Euro NCAP prejel vseh pet zvezdic.

Štiristo tisočakov doplačila

Čeprav je golf 2.0 TDI s samodejnim DSG od različice s šeststopenjskim ročnim menjalnikom dražji za štiristo tolarskih tisočakov (5.495.347 SIT), je doplačilo vsekakor upravičeno. DSG namreč ta hip sodi v sam tehnološki vrh in nudi tisto, kar smo si vedno želeli. Skupaj z zmogljivim dvolitrskim TDI-jem ponuja dovolj argumentov, ki nasprotujejo prepričanju, da so športnejši vožnji primerni le natančni ročni menjalniki. Če prištejemo zraven še ostale dobre lastnosti avtomobila, kot so odlična izdelava, trše nastavljeno vzmetenje in natančen volanski mehanizem in se sprijaznimo z višjo ceno, lahko tako opremljenega golfa le priporočamo.

Foto: Miloš Milač