Novi športni terenec in mestni avto v Sloveniji

Aktualno, Novosti

Hyundai je danes na slovenskem trgu predstavil novega športnega terenca tucson in mestnega malčka atos prime. Tucson se postavlja ob bok konkurentom, kot sta na primer toyota RAV4 in honda CR-V, katera je hišni santa…

Hyundai je danes na slovenskem trgu predstavil novega športnega terenca tucson in mestnega malčka atos prime. Tucson se postavlja ob bok konkurentom, kot sta na primer toyota RAV4 in honda CR-V, katera je hišni santa fe po velikosti nekoliko preraščal. Atos prime pa nadaljuje atosovo filozofijo majhnega, a nekoliko višjega mestnega avtomobila, ki si je tudi v Sloveniji zagotovil zvest krog kupcev. Mesečne prodajne številke tako za tucsona kot atosa prime bodo po napovedih znašale po 15 vozil na mesec.

Tucson

Hyundai tucson je z zunanjo dolžino samo 17,5 cm krajši od santa feja, a je obenem bolj skladno in všečno oblikovan. Santa fe je po besedah zastopnika, podjetja Hyundai Avto Trade, namenjen predvsem družinam z otroki, medtem ko pri tucsonu stavijo na mlajše pare brez otrok, ki aktivno preživljajo prosti čas. Oba SUV-a, tucson in santa fe, naj si tako po besedah zastopnika ne bi prevzemala tržnega deleža, čeprav sta med seboj močno primerljiva. Santa fe je nekoliko večji in udobnejši, tucson pa je v potniški podobno prostoren, v celem manjši in bolj športno usmerjen SUV, ki je ob privlačnejši obliki tudi za okoli 400 tisoč tolarjev cenejši od enako motoriziranega in podobno opremljenega santa feja. Tucson temelji tudi na novi platformi, sicer pa se oba avtomobila ponašata z enakim štirikolesnim pogonom in enakimi motorji, tako da se zna kateri kupec namesto za santa feja odločiti za tucsona in obratno. Sprednji del tucsona torej zaznamuje štirikotna maska s poudarjenim znakom v sredini, obdajajo pa jo trikotni sprednji žarometi. Bočno linijo zaznamujejo plastične obrobe blatnikov ter dinamično dvigajoča se linija spodnjega roba stekel, zadek pa se ponaša z velikimi zadnjimi lučmi in v različici s turbodizelskim motorjem tudi z dvema kromiranima izpušnima cevema, kar poudarja tucsonovo športno orientiranost.

Trije paketi opreme

Kljub manjši zunanji dolžini je medosna razdalja 263 cm celo za 1 cm večja kot pri santa feju, kar pomeni prostorno potniško kabino. Občutno krajši je namreč previs preko zadnje osi, kar posledično s 325 litri pomeni tudi manjši prtljažni prostor. Tucson je na slovenskem trgu na voljo s paketi opreme GLS, GLS top-k in GLS top-k+. Osnovna je na voljo samo v kombinaciji z bencinskim motorjem in sprednjim pogonom, med drugim pa obsega ABS, dve zračni blazini, ročno klimatsko napravo, potovalni računalnik, meglenke ter električni pomik vseh štirih stekel in vzvratnih ogledal. GLS top-k (v kombinaciji z bencinskim ali dizelskim motorjem in štirikolesnim pogonom) se poleg naštetega ponaša z avtomatsko klimatsko napravo, bočnimi obrobami, sistemom proti zdrsu FTCS, aluminijastimi vložki na armaturni plošči, usnjenim volanom in prestavno ročico ter še čim. Najbogatejša stopnja opreme, GLS top-k+, pa je bogatejša še za bočni zračni blazini in zračni zavesi ter zatemnjena zadnja stekla. ESP je sprva za doplačilo (96 tisoč tolarjev) na voljo le z opremo top-k+, do konca leta pa bo vgrajen serijsko, kar bo tudi ustrezno dvignilo osnovno ceno vozila.

80 odstotkov tucsonov bo dizelsko gnanih, 2,7-litrski V6 v Sloveniji ne bo na voljo

Hyundai tucson je v Sloveniji na voljo z dvema 2,0-litrskima motorjema, bencinskim in dizelskim. Bencinski pogonski agregat s 145 KM je znan že iz santa feja, turbodizel z oznako WGT pa ni opremljen s prilagodljivo geometrijo lopatic v turbinskem polnilniku in razvije 111 KM ter 245 Nm navora pri 2.000 vrtljajih na minuto. Vrh predstavlja 2,7-litrski bencinski V6 šestvaljnik s 175 KM, ki pa v Sloveniji ne bo na voljo. Petstopenjski ročni menjalnik je povzet iz sonate oziroma trajeta, a s tucsonu prilagojenimi prestavnimi razmerji. Za doplačilo (302 tisoč tolarjev) je na voljo tudi štiristopenjskega avtomatika z možnostjo ročnega pretikanja, temelječa na santa fejevi. Enak kot v santa feju je tudi štirikolesni pogon TOD, ki samodejno razporeja motorno moč oziroma navor med sprednji in zadnji kolesni par, odvisno od razmer na cesti. Tucson pa je za razliko od santa feja opremljen še z blokado pogona na vsa štiri kolesa v razmerju 50 : 50 med sprednjo in zadnjo os, kar do hitrosti 35 kilometrov na uro (takrat se samodejno izklopi) omogoča premagovanje tudi težje prehodnih oziroma spolzkih terenov.

Dizelski tucson je 564 tisočakov dražji od bencinskega

Osnovni model, tucson 2,0 CVVT TOD 2WD GLS stane 4,18 milijona, štirikolesno gnan tucson 2,0 CVVT TOD GLS top-k pa 4,70 milijona tolarjev. Različici s turbodizelskim motorjem, 2,0 CRDi TOD GLS top-k in GLS top-k+ pa staneta 5,26 oziroma 5,45 milijona tolarjev. Slovenski zastopnik za vozila Hyundai namerava do konca letošnjega leta prodati 60 tucsonov in prihodnje leto 180, od tega štiri petine z dizelskim motorjem.

Atos prime

Vzporedno z novim tucsonom je Hyundai predstavil tudi mestni avtomobil atos prime. V primerjavi s predhodnim atosom se malček sedaj ponaša z izrazitejšimi svetlobnimi telesi spredaj in zadaj, osveženim sprednjim delom in nanovo oblikovanim zadkom. Tako kot dosedanji atos se v notranjosti odlikuje s prostorno potniško kabino, k čemer med drugim pripomore tudi višji položaj sedežev, kar med drugim omogoča tudi udobnejše usedanje in vstajanje iz avtomobila.

Atos prime od 1,66 milijona tolarjev dalje

Hyundai atos prime je na voljo z 1,1-litrskim bencinskim motorjem z 59 KM in dvema stopnjama opreme. Osnovna GL med drugim obsega voznikovo zračno blazino, servo volan, centralno zaklepanje, meglenke in odbijače v barvi vozila, stane pa ugodnih 1,66 milijona tolarjev. Enako motoriziran atos prime GLS klima je bogatejši za sovoznikovo zračno blazino, klimatsko napravo, električni pomik sprednjih stekel in še kaj, cena zanj pa znaša 1,90 milijona tolarjev. Na slovenske ceste naj bi letos zapeljalo 60 atosov prime in 180 v letu 2005.

Foto: Anže Jamnik