Velika rast v svetu, v Sloveniji težave z dobavami

Aktualno

Kia Motors je klub trenutnemu preobratu v domači avtomobilski industriji navzdol junija zabeležila rekordne izvozne in prodajne številke. V Sloveniji pa je prodaja v primerjavi z lanskim prvim polletjem celo upadla, saj so Kiine proizvodne…

Kia Motors je klub trenutnemu preobratu v domači avtomobilski industriji navzdol junija zabeležila rekordne izvozne in prodajne številke. V Sloveniji pa je prodaja v primerjavi z lanskim prvim polletjem celo upadla, saj so Kiine proizvodne zmogljivosti že razprodane na večje in pomembnejše trge.

Kia je junija izvozila 70.572 enot, junija lani pa 48.428, kar je 46-odstotna rast. V prvi polovici letošnjega leta je izvoz znašal 355.300 vozil, kar je za 39 odstotkov več kot lanskih 255.055 enot. Na slovenskem trgu je bilo pretekli mesec prodanih 34 vozil, kar je v primerjavi z 31 vozili v lanskem juniju 9,7 odstotka več, v prvih šestih mesecih letošnjega leta pa je prodaja v primerjavi z enakim obdobjem lani padla z 261 na 216 vozil oziroma za 17,2 odstotka.

Podjetje KMAG, slovenski zastopnik za vozila znamke Kia, padec prodaje na slovenskem trgu kljub svetovni rasti prodaje pripisuje majhnosti slovenskega avtomobilskega trga oziroma premalo dobavljenim avtomobilom. Kiine letne proizvodnje zmogljivosti znašajo 1,3 milijona enot, prednost pa dajejo velikim trgom, kot so na primer EU, ZDA in Avstralija. V prvih štirih mesecih letošnjega leta je Kia na primer v ZDA prodala skoraj 83 tisoč vozil, kar je približno za polovico več kot znaša v Sloveniji letna prodaja vseh avtomobilskih znamk. Zaradi tega so prodajni načrti podjetja KMAG skromni, letos nameravajo prodati le okoli 100 picantov in 60 ceratov. Boljše prodajne rezultate pričakujejo leta 2006, ko bo Kia na slovaškem zgradila novo tovarno, katere zmogljivosti naj bi v celoti zadovoljile evropsko povpraševanje.