Brez velikih dvovaljnikov

Aktualno

ASO, ki je na reliju Dakar pristojna za tekmovalna pravila, je za leto 2005 sprejelo nekatere spremembe, ki so najbolj pretresle motocikle. Od prihodnje sezone dalje v razredu Open niso več dovoljeni motocikli z velikimi…

ASO, ki je na reliju Dakar pristojna za tekmovalna pravila, je za leto 2005 sprejelo nekatere spremembe, ki so najbolj pretresle motocikle. Od prihodnje sezone dalje v razredu Open niso več dovoljeni motocikli z velikimi dvovaljniki (na primer 950-kubični KTM V-twini, ki so dominirali na zadnje reliju), pravzaprav dvovaljni motorji v letu 2005 ne smejo presegati prostornine 450 kubičnih centimetrov. Tako bo v poudarek Dakarja prihodnje leto v razredu Open na enovaljnikih (na primer KTM 660) ter razredu 450-kubičnih enovaljnikov.

Ta odločitev lahko veliko pomeni na prihodnost Dakarja. Očitno se organizatorji zavedajo, da v razredu Open en proizvajalec motociklov vozi svojo dirko, saj nobena druga tovarna ni pripravila konkurenčnega tekmovalnega motocikla, ki bi se lahko kosal z dvovaljnimi KTM-i 950. Večji pomen drugih razredov motociklov pa lahko pomeni vse več sodelujočih proizvajalcev motociklov, saj imajo praktično vse japonske tovarne na voljo konkurenčne štiritaktne enovaljnike s 450 kubičnimi centimetri, honda pa lahko z XR650 konkurira tudi KTM-u 660 v razredu Open. Poteza ASO s spremembo pravil se tako v celem kaže kot pozitivna, nasprotoval pa ji ni niti KTM.