S sistemom "Stop & Start" v čistejši jutri

Aktualno

Citroen bo septembra na avtomobilskem salonu v Parizu predstavil malčka C3, opremljenega s sistemom "Stop & Start", ki ob ustavitvi vozila samodejno ugasne motor. Sistem deluje podobno, kot smo lahko nedavno preizkusili pri hondi civic…

Citroen bo septembra na avtomobilskem salonu v Parizu predstavil malčka C3, opremljenega s sistemom “Stop & Start”, ki ob ustavitvi vozila samodejno ugasne motor. Sistem deluje podobno, kot smo lahko nedavno preizkusili pri hondi civic IMA, z njim pa naj bi se povprečna poraba pri mestni vožnji zmanjšala za okoli deset odstotkov.

V kombiniranem ciklu naj bi bil prihranek malce skromnejši in sicer šest odstotni, poleg nižje porabe pa sta pomembna predvsem manjši izpust toplogrednih plinov in nižja stopnja hrupnosti mirujočega prometa. Razvoj sistema je spodbudila raziskava, ki je pokazala, da v urbanem okolju avtomobili kar okoli 30 odstotkov časa mirujejo, seveda s prižganimi motorji. Kasneje naj bodo sistem začeli postopno vgrajevati tudi v druga vozila znamk Citroen in Peugeot.