Pobiranje drobtinic vzhajajoče kitajske pogače

Aktualno

Ford namerava na najhitreje rastočem avtomobilskem trgu na svetu, na kitajskem, letos potrojiti svojo prodajo. Ford je nekoliko pozno dojel velik potencial kitajskega avtomobilskega trga, saj je bil njegov tržni delež tam konec lanskega leta…

Ford namerava na najhitreje rastočem avtomobilskem trgu na svetu, na kitajskem, letos potrojiti svojo prodajo. Ford je nekoliko pozno dojel velik potencial kitajskega avtomobilskega trga, saj je bil njegov tržni delež tam konec lanskega leta manjši od enega odstotka. Glavni igralca na Kitajskem pa sta Volkswagen in GM; prvi obvladuje več kot tretjino, drugi pa 19 odstotkov trga.

Ford tako načrtuje v letu 2004 na Kitajskem proizvodnjo 65 tisoč avtov, kar je manj kot odstotek njegove svetovne proizvodnje in le desetina kitajske proizvodnje njegovega glavnega tekmeca, koncerna GM. Ford je lani na Kitajskem 17 tisoč vozil, sedaj pa namerava, najverjetneje skupaj z Mazdo, katere tretjinski lastnik je Ford, investirati več kot milijardo dolarjev v novo tovarno s proizvodnimi zmogljivostmi med 150 in 200 tisoč enot. Mazda letos na kitajskem trgu načrtuje povečanje prodaje za 37,5 odstotka oziroma na 110 tisoč avtov v letu 2004, do leta 2010 pa 300 tisoč vozil.