Japonska preizkušena tehnika

Subaru, Testi

Subaru je z uvedbo dizelskega pogonskega agregata le še potrdil svoj primat o kvaliteti njihovih avtomobilov, kar pa je potrdil tudi test limuzinske različice legacya, za katerega je sprva veljalo, da se v Sloveniji sploh ne…

Subaru je z uvedbo dizelskega pogonskega agregata le še potrdil svoj primat o kvaliteti njihovih avtomobilov, kar pa je potrdil tudi test limuzinske različice legacya, za katerega je sprva veljalo, da se v Sloveniji sploh ne bo prodajal. Po testu sodeč lahko zapišemo, da je odličen avtomobil za tiste, ki jim tudi pri takšni limuzini pride prav štirikolesni pogon. Nižja cena pa ga v primerjavi s karavansko različico naredi nekoliko dostopnejšega.

Že predhodna generacija legacyja je poskrbela za premik na področju oblikovanja avtomobilov znamke Subaru. Z novo generacijo so to področje polemike zaključili in potrdili, da znajo vozila tudi »lepo« oblikovati – tj. po okusu zahtevnih in razvajenih evropskih kupcev. Novi limuzinski legacy nase privablja poglede predvsem tistih, ki imajo radi drugačnost in hkrati še vselej pomembno racionalnost (pustimo ob strani končno ceno vozila). Čeprav je zadek oblikovan zadržano, so sprednje ostre linije prav nehote športno nastrojene. Atraktivno oblikovana – ostro zarezana – sprednja žarometa v sebi skrivata še napredno tehnologijo ksenon. Velika reža za dovod zraka bokserskemu motorju s svojim ekstremno športnim prispevkom še povečuje čar novega legacyja. Visoke gume na ‘le’ 16-palčnih lahkih litih platiščih ne motijo, saj kupci takšnega avtomobila ne gledajo samo njegove oblike, ampak tudi uporabnost in zmogljivost. S takšnim razmišljanjem legacyju ne moremo zameriti odsotnosti zadnjih parkirnih tipal, saj jih vešči vozniki (in v veliki meri prav le-ti pogledujejo za vozili znamke Subaru) ne potrebujejo. Sicer pa vgradnja tipal pri slovenskem uvozniku stane približno 500 evrov.

Legacy je nedvomno uporaben avtomobil. V notranjosti je na voljo dovolj uporabnih odlagalnih mest. Armaturna plošča je preprosto, natančno oblikovana in je iz kakovostnih umetnih materialov. Sprednja sedeža sta ogrevana v dveh stopnjah, kar je pri modelu zagotovo pomembnejši dodatek kot npr. parkirna tipala. Skupaj z zmogljivim štirikolesnim pogonom je zato legacy idealen avtomobil za tiste, ki živijo v nekoliko bolj odročnih krajih, kjer so zime zelo dolge ali pa cestna služba pogosto zamuja s pluženjem novozapadlega snega. Tako bo vožnja v službo s toplino izpod zadnjice v hladnih mesecih prijetnejša, udobnejša ter po zaslugi štirikolesnega pogona še varnejša. V drugi vrsti se sedi odlično, z dovolj prostora za noge, pri tem je lahko legacy za zgled tudi konkurenci v tem razredu. V prtljažniku se najde za 486 litrov prostora, kar postavi model v solidno povprečje svojega segmenta. Zaradi limuzinskega zadka je le nalaganje nekoliko uteženo, hkrati pa nas ni veselilo odpiranje prtljažnika, saj ga je mogoče odpreti le iz avtomobila ali daljinsko preko ključa.

Pod motornim pokrovom testnega legacyja se je skrival 2,0-litrski boksersko zasnovan štirivaljni dizel, ki zmore iz sebe iztisniti 110 kW moči (150 KM), kar je več kot dovolj za tako težek avtomobil. Robustni bokser se odlično razume s šeststopenjskim ročnim menjalnikom in stalnim štirikolesnim pogonom, ki bo uporabnike velikokrat rešil iz kakšne zagate, če se bodo vozili po stranskih poteh do lovske koče ali v tem času aktualnih vinogradov. Ta pogon pa seveda pobere svoj davek, ki se pri vozilu pokaže v povprečni porabi dizelskega goriva. Slednja pod osem litrov na 100 prevoženih kilometrov skoraj ne gre. Ekstremno varčna vožnja nas je privedla do porabe malce pod osmimi litri, vendar smo bili v tem primeru počasnejši od 75-letnega dedka z lado nivo. Hkrati je pri tem avtomobilu oziroma pogonskem agregatu obvezno treba omeniti, da je porabo kljub priganjanju težko dvigniti nad devet litrov, kar je zelo zadovoljiv kompromis za tiste z malce težjo desno nogo. Štirikolesni pogon pri tem poskrbi še za varnejšo vožnjo, saj je legacy v zavojih natančen, s praktično nič prekrmarjenja ali podkrmarjenja. Podvozje je pripravljeno malce mehkeje, da ne trpijo toliko hrbtenice potnikov, kar zna zmotiti v ostrih asfaltiranih zavojih.

Limuzinska različica subaruja legacy nadaljuje tradicijo svojih predhodnikov z novo, svežo in malce kinetično obliko. Zaradi nestabilnega evra je v primerjavi z japonskim jenom tudi cena nekoliko višja, saj želi trgovec zanj dobrih 34 tisoč evrov. Mnogi ob tej številki pomislijo, da dobijo pri evropski konkurenci več, a najverjetneje znova in znova pozabljajo na tradicionalni štirikolesni pogon, ki je pri Subaruju preizkušen, odličen, varen in vreden svojega denarja.

Cena osnovnega modela: 28.490 EUR, cena testnega vozila: 34.440 EUR

Distributer za RS Slovenijo: Interservice, d.o.o.